Budapesten járt a „Tiéd a színpad!” szakkör

Budapesten járt a „Tiéd a színpad!” szakkör

A Bocskai Iskola „Tiéd a színpad!” tehetséggondozó színjátszó szakkörének 18 diákja 3 kísérő pedagógussal, az NTP-TEHETSEG-23-0293 "Bocskaisok a grundon” pályázati program keretében 2024.május 9-én Budapestre utazott autóbusszal.

A fővárosi kirándulás kiemelt célja volt, hogy A Pál utcai fiúk regényben szereplő helyszíneket felkeressék, mivel ezévben Jeles Éva tanárnő vezetésével ezt a művet állítják színpadra.

Az első úticél a vörösingesek egykori játszóhelye, a több mint 250 éves Fűvészkert volt, melyet a regénybeli gyerekekhez hasonlóan nagy érdeklődéssel fedeztek fel a szakkörösök. Először mindenképp Nemecsek szobrát szerették volna megtalálni az üvegházban, melyet a történetben szereplő fürdetés emlékére állítottak. Meghatottan, hosszasan időztek ott a gyerekek, majd lenyűgözve csodálták a kert különleges, védett és fokozottan védett „vörös könyves” növényeit, melyeket a bejáratnál tanulmányozott térkép alapján önállóan próbáltak megtalálni. A Pálmaház gigantikus növényei éppúgy magukkal ragadták a gyerekeket, mint a bambuszerdő, a rózsaliget, a lépőköveken átsétálható kis tó, vagy a kertben álló egykori vadászkastály. Szívesen maradtak volna még tovább ezen a gyönyörű, békés helyen, s megfogadták, hogy később visszatérnek. Távozáskor megtalálták azt a kisharangot is, mellyel egykor a zárórát jelezték a kertben.

 

Bővebben: Budapesten járt a „Tiéd a színpad!” szakkör

A Székelykőtől Csíksomlyóig

A Határtalanul! program (HAT-KP-1-2023/1-000883) tervezett kirándulására április 22-én kora hajnalban keltünk útra, enyhe eső kíséretében. Első napi úticélunk Csíkszereda volt, Kolozsváron keresztül. A határátkelés gördülékenyen zajlott, így jó tempóban tudtunk haladni első megállónkig, a Királyhágóig. Itt még ködös, borús, kellemetlenül nyirkos idő fogadott bennünket. A gyönyörű kilátást a köd tompította. Ahogy telt a nap, úgy lett az idő is egyre jobb, Kolozsváron már kellemes tavaszi sétát tehettünk a városban. Felkerestük Mátyás király és Bocskai István szülőházát. Utóbbi helyszínen koszorút helyeztünk el. Már az első napon sok iskolás csoporttal futottunk össze, mert ezen a héten a kinti iskolákban környezetvédelmi hetet tartottak. Sokat kirándultak, illetve takarították a környezetüket. Jártunk a Szent Mihály-templomban is, a város főterén a Mátyás-szobrot is megnéztük. Korondon megismerhettük a só feldolgozási módjait Tófalvi Csaba helyi termelő műhelyében. Az esti órákban érkeztünk meg Csíkszeredára, pontosabban Csíksomlyóra, ahol elfoglaltuk a szállásunkat a kegytemplom szomszédságában, a Jakab Antal Házban.

Bővebben: A Székelykőtől Csíksomlyóig

Tájékoztatás vezetői pályázatról

A 2024. június 28-i elbírálású magasabb vezetői beosztásra (főigazgató) kiírt pályázat benyújtási határideje lejárt. A megadott határidőig három pályázat érkezett, melynek benyújtói:

A pályázók írásos nyilatkozatban járultak hozzá, hogy a pályázatukkal benyújtott vezetői programokat az intézmény honlapján megjelentessük.
A vezetői programok a pályázók nevére kattintva tölthetők le.


 

„Csinálom, mondom, éneklem…”

"Csinálom, mondom, éneklem…”
NTP-TEHETSEG-23-0182 - "Amit az ősi tűzhely lángja fest"

Nagy a sürgés-forgás az NTP-„Amit az ősi tűzhely lángja fest” című pályázat háza táján. Mozgalmas hetet zártak a programban résztvevők, hiszen az elmúlt héten több esemény is színesítette tevékenységeiket. Az idei tanévben a  nyertes pályázatnak köszönhetően 60 órás tehetséggondozó programon vesznek  részt, melynek során népi kultúránk tárgyalkotó művészetével ismerkednek meg a gyerekek. Minden héten gyakorolják a népi kézművesség pályázatban megismerendő elemeit, de kilépve az iskola falai közül más helyszínekre is ellátogatnak.

Bővebben: „Csinálom, mondom, éneklem…”

Mit tehetek az egészségemért? - rajzpályázat


 

Kiegészítő információk