Fonyódligeti Erzsébet-tábor

Erzsébet-táborozók Fonyódligeten

A Bocskai István Általános Iskola pedagógusai 2012 óta minden nyáron Erzsébet-tábor keretében gondoskodnak a diákok tartalmas nyári szünetéről. Minden évben az elmúlt év tapasztalatait feldolgozva újszerű pályázatot írnak ki. A Fonyódligeti táborba ebben a tanévben 100 gyerek jelentkezett. A Balaton déli partján fekvő Fonyódligeten lévő tábor adottságait már jól ismerjük, és szeretjük. Az idei évben Élménytábor néven hirdették meg a 10 héten át tartó táborokat. Mi 2018. július 15-20-ig, 6 nap 5 éjszakai időpontot nyertük meg és indultunk el végül 91 gyerek és 9 felnőtt kísérővel, autóbuszokkal Fonyódligetre.

A PCS busz egészen a tábor helyszínére szállított minket, így nem sokat kellett cipekednünk. Az 1300 férőhelyes tábort színek szerint altáborokra osztották, és mi a legnagyobb létszámú sárga színűbe kerültünk. A tábori ajándékaink is sárgák lettek: póló, sapka kulacs, hátizsák és benne egy törölköző. A szigorú regisztráció után a szobák elfoglalása következett, mely a gyerekek számára az egyik legfontosabb. Sok kisgyerek 2.3. osztályos még először volt távol a szüleitől ilyen sok éjszakát. Igyekeztek a barátok egy szobába kerülni, és egymást támogatni, ha egy kicsit elérzékenyültek.

Már a 2. napon Badacsonyba hajóztunk egy hatalmas hajón, amely szintén nagy élmény volt a gyerekek számára. Itt sok ajándékot és játékot vettek a gyerekek maguknak, illetve a családtagoknak.

A tábori programok széles és változatos skáláján igyekeztünk jelen lenni. Néhány programra már az utazás előtt jelentkezni kellett, de ott is rugalmasan tudtunk alkalmazkodni a gyerekek igényei szerint. A legnépszerűbb időtöltés természetesen a sport volt. A tábori olimpia minden számában és korosztályában az élmezőnyben végeztünk. A fociban is minden korcsoportban indultunk, ahol 1-2. helyezéseket értünk el.  A ping-pong versenyen szintén minden korosztálynál az 1-2-3. hely a mienk lett. Volt olyan diák, aki 4 oklevelet is begyűjtött a héten. Kötelet húztak, gokartoztak, trambulinoztak. Nagyon népszerű volt a lézer-track és a kalandpark is.

 A Bátrak ligája keretein belül a tűzoltók, mentők és rendőrök bemutatóját láthattuk. Kipróbálhattuk a grippen-szimulátort, motor- és autós- szimulátorokat, a részeg-szemüvegben vezethettek a gyerekek egy akadálypályán. A vívók és a cselgáncsosok szövetsége is kivonult, és érdekes feladatokat, fogásokat mutattak a gyerekeknek.

Ha az időjárás nem engedte, hogy fürödjünk, akkor sokan bevonultak a kézműves kuckóba, ahol új technikákat tanulhattak. Táskát díszítettek, fontak, festettek, dekopázsoltak.

A fürdés sem maradhatott el. A gyerekek a nagy szélben imádtak a hullámokban lubickolni, ha a viharjelzés éppen nem tiltotta a fürdőzést. Sajnos a sárkányhajókat így nem próbálhattuk ki, pedig egész héten készen álltak a hajók.

A kulturális programok is elmaradhatatlanok egy ilyen táborban. Lovas-íjász bemutatót tartottak, mely közben a honfoglaló magyarokról is hallhattunk érdekességeket, majd ki lehetett próbálni az íjat is. Mesét néztünk egy színtársulat előadásában, majd a záró estén Vastag Csaba szórakoztatta a közönséget. A táncos lábú TESÓ-k egész este szórakoztatták a sátorban bulizni vágyókat. Az elmaradhatatlan bátorság próbát mi magunk találtuk ki a gyerekeknek, mivel a gyerekek életkora nagyon különböző. A kicsik-nagyok összevegyítve indultak el zseblámpákkal az éjszakába, hogy megtalálják az elveszett hősöket, amelyek mi magunk voltunk a pedagógusok: Löfcsikné Rékasi Ilona (a tábor szervezője) Husztiné Dézsi Irén, Fekete Andrea, Gazdácska Judit, Szabó Sándorné, Gálné Krizsán Melinda, Czinegéné Daróczi Julianna, Tanner Márta és Jeles Éva.

Reméljük új barátságok szövődtek és tartalmas időtöltésben volt részük a gyerekeknek. Jövőre elkezdik ennek a tábornak a felújítását, így a befogadó képessége ideiglenesen lecsökken. Igyekszünk majd az új helyszínt is megismerni és megismertetni minél több gyerekkel. Hiszen a Balaton szépségét és ezt a sok élményt nem szabad kihagyni senkinek az életéből!

 

Jeles Éva

Kiegészítő információk