Szent Dömötör napja

Dömötör (október 26.) harcos szent, katonatisztként szenvedett vértanúhalált. A legenda szerint egy hatalmas óriás fojtogatta keresztényeket. Nestor legyőzte az óriást, ezért a császár fejét vétette. Ekkor Jézus megjelent Dömötörnek, s elmondta neki, hogy ő is készülhet a vértanúhalálra. Dömötör arra kérte az Urat, hogy halála után hadd lehessen a vitéz hadba menőknek és a betegeknek segítője. Halála után szolgája Dömötör szent gyűrűjével és palástjával sok beteget meggyógyított. Szent Dömötör zománcképe rajta van a Szent Koronán, szemben Szent György képével.

Dömötör a magyar juhászok védőszentje. Dömötör napját juhászújévnek is nevezték, mert sokfelé ezen a napon számoltak el a juhászok gazdáikkal, meghosszabbították vagy megszüntették a szolgálataikat. Egy vagy több napon át tartó mulatságokat rendeztek. A juhászok a plébánia udvarán főzték a birkapaprikást, a juhásznék rétest és bélest tálaltak. A juhászok elszámolását bezáró mulatságot nevezték juhászbálnak, juhtornak, juhdérmációnak és dömötörözésnek is.
Dömötör napjához is fűződik szólás: „Neki minden nap Dömötör napja vagyon”, azaz bizonytalan a sorsa, de azt is jelenti, hogy részeg. „Dömötör juhászt táncoltat” – tartják Nádudvaron, azaz egyszerre utal a szólás a mulatságra és az esetleges hiány miatt „megtáncoltatott” juhászra.
A Dömötör-napi hideg szelet a kemény tél előjelének tartják.

Kiegészítő információk