Hídépítés határon innen és túl

„Építsünk hidat tiszta szavakból határok fölé,
S elindulhatunk egymás felé!
Építsünk hidat, ha nem megy másképp hát így kezdjük el,
Míg magyar szóra magyar szó felel!”

Irodalmunk egyik legnagyobb óriásával zárult az az est szeptember 28-án, melyen az emlékezésé volt a főszerep.

10 éve már annak, hogy elindult egy út, egy határainkon átívelő képzeletbeli hídon, mely a város önkénteseit az Érmelléki Református Egyházkerület partium-beli településeivel köti össze, mely mára már  igazi felebaráti szeretetté nőtte ki magát.

 

Bővebben: Hídépítés határon innen és túl

„Barátságnap az összetartozás jegyében” Bihardiószegen

„Barátságnap az összetartozás jegyében” Bihardiószegen

7. alkalommal rendezték meg a „Hídépítés határainkon innen és túl” program tanévzáró ünnepét a Partiumi Bihardiószegen, ahol találkozhattak a programban résztvevő 6 település gyermek és felnőtt résztvevői.

7 évvel ezelőtt a hajdúnánási pedagógusok egy kis csoportja Csillikné Szólláth Julianna irányításával kezdtek el a Romániai Érmellék-vidék településeire havonta egy alkalommal kijárni azzal a nem kis céllal, hogy közös anyanyelvünket csiszolgassák, hagyományainkat felelevenítsék, s közösen a "kintiekkel" együtt megéljék. Minden tanév „tanterve” egy témát vezet végig, melyben magyar kultúránk tárul fel nyelvünk, történelmünk, irodalmunk, néphagyományaink felelevenítésével.

Bővebben: „Barátságnap az összetartozás jegyében” Bihardiószegen

6. Barátság napja Bihardiószegen

6. Barátság napja Bihardiószegen

2017. június 10-én ismét útra kelt az a kis csapat Hajdúnánásról, akik a „Hídépítés határon innen és túl” projekt /Szórvány program keretében 6. éve teljesítik küldetésüket a Partiumban lévő 5 településen. A szolgálatuk a magyarságtudat, a magyar nyelv erősítéséről szól az ott élő gyermekek tudásában, szívében-lelkében. A Barátságnap minden évben annak a tanévnek a lezárása, melyet a történelem, az irodalom s egyéb területeken szerzett új élmények erősítettek.

Az idei Barátságnap immáron 6. alkalommal hozta össze az 5 település résztvevőit: Poklostelek, Jankafalva, Nagyvárad-Les, Nagyszántó és Diószeg gyerekei a lelkész kísérőikkel – Hajdúnánás csapatával kiegészítve. Szentjobb közössége technikai okok miatt nem tudott erre a rendezvényre eljönni.  A napot hetekkel előtte kezdték szervezni a határon innen és túl.

Bővebben: 6. Barátság napja Bihardiószegen

Hírünk a nagyvilágban - Szórványprogram az M1-en

***************************************

Szórvány program - farsang a Partiumban

Február 25-én is sikerült megszerveznünk önkénteseink segítségével a tervezett programokat, mely részben a farsang témaköré épült.

Az öt településre elkísérték csoportjainkat a Magyar Televízió munkatársai. A vasárnapi Ma reggel műsorban az alábbi összeállítást  mutatták be:

Forrás: www.mediaklikk.hu

**************************************************************************-

 

Kiegészítő információk