Hírünk a nagyvilágban - Szórványprogram az M1-en

***************************************

Szórvány program - farsang a Partiumban

Február 25-én is sikerült megszerveznünk önkénteseink segítségével a tervezett programokat, mely részben a farsang témaköré épült.

Az öt településre elkísérték csoportjainkat a Magyar Televízió munkatársai. A vasárnapi Ma reggel műsorban az alábbi összeállítást  mutatták be:

Forrás: www.mediaklikk.hu

**************************************************************************-

 

Honismereti foglalkozás Szentjobbon

Honismereti foglalkozás Szentjobbon
Ismét vidám gyermekzsivaj töltötte meg október 10-én a szentjobbi református egyház udvarát. A hajdúnánási honismereti program ötödik évada vette kezdetét, mely sok szempontból rendhagyó alkalom volt. Meglátogatta ugyanis a gyülekezetet a program kitalálója és támogatója, Hajdúnánás város polgármestere, Szólláth Tibor, aki fontosnak tartja, hogy tudásanyaggal segítsék a határon túli gyermekek fejlődését. Míg zajlott a foglalkozás, a polgármester segítőjével birtokba vette az egyház bográcsosát és egy jellegzetes pusztai ételt, az úgynevezett ühünt készítette el benne. Egy anekdota szerint ez a laktató krumplis, tésztás egytálétel onnan kapta a nevét, hogy egy pásztor teli szájjal így felelt a kérdésre, ízlik-e: ühüm. Míg az étel rotyogott a tűz fölött, a gyermekek sétára indultak a faluban, a helyi műemlékek, emlékjelek, jellegzetességek megtekintésére. Csatlakoztak hozzájuk a poklostelki gyermekek is, lelkészeikkel egyetemben. A negyven fősre duzzadt csoport felkereste a római katolikus templomot, az egykori vár egy részét, a falu széli malomépületet és a központi park emlékjeleit. A foglalkozás a gyülekezeti házban irodalmi programmal, rajzolással és a tizenhárom aradi vértanúra való emlékezéssel zárult. Ezt követően mindenki asztalhoz ült és megkóstolta a Szólláth polgármester által főzött pásztorételt, amely rövid időn belül mind egy cseppig elfogyott.

 Csillikné Szólláth Júlia

***************************************************************

Szentjobbi gyermekfoglalkozás, az ünnep jegyében

Ez évben immár harmadjára látogattak lelkes hajdúnánási pedagógusok Szentjobbra, ahol a református gyülekezet nagytermében ezúttal az adventi időszak és a karácsony jegyében zajlott, a minden felekezet irányába nyitott, nem vallásos tartalmú foglalkozás. Ezúttal is játszóház és csocsózás előzte meg a programot, majd a vendégek megérkezését követően először az adventi időszak néphagyományaival, jellegzetességeivel ismerkedtek a gyermekek. Nagy sikere volt a kézműves tevékenységnek is, melynek keretében szebbnél szebb karácsonyfa­díszek készültek. Még ennél is nagyobb sikere volt azonban a finom, madárlátta hajdúnánási mézespogácsának. A gyülekezet köszöni a programot finanszírozó Hajdúnánás önkormányzatának, Csillikné Szóláth Júlia szervezőnek, valamint az áldozatos és önkéntes szolgálatot végző két anyaországi vendégtanárnak, Czinegéné Daróczi Juliannának és Oláh Piroskának, hogy az elmúlt hónapokban sok szép, tartalmas foglalkozásban részesítették a szentjobbi gyermekeket. Illesse köszönet azokat a helyi gyülekezeti tagokat is, akik terménnyel és jelenlétükkel járultak hozzá az alkalmak lebonyolításához.

Fábián Tibor

Kárpát-medencei történelmi vetélkedő Hajdúnánáson

Kárpát-medencei történelmi vetélkedő Hajdúnánáson
Hajdúnánásiak szórványprogramja Bihar megyében

Csillikné Szólláth Julianna, tanár, Hajdúnánás
Takács Zoltán, tanár, Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium

Iskolánk a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium december 11-én a Hajdúnánáson vett részt a Bocskai István általános iskolában megrendezett, Bocskai István és kora című kárpát-medencei történelmi versenyen. Iskolánk az egyedüli Kárpát-medencei iskolaként 4 fős, VIII-os osztályos tanulóval, Vigh Viktória, Bálint Erika, Kerekes Benjámin, Molnár Levente és a felkészítő történelem tanárral Takács Zoltánnal utaztak el és vehettek részt ezen a versenyen. A hajdú településre kora reggel indultunk, s bár Hajdúnánás nem lenne olyan messze, de a vonattal való utazás mégis annak tűnt. Délben értünk a Hajdú-Bihar megyei, a Hajdúnánási járásban található hajdú településre, Hajdúnánásra, ami egy szépen felújított, hangulatos, tiszta, kis város képét mutatta meg nekünk. A Tóth Imre igazgató által vezetett Bocskai István általános iskola részéről nagyon kedvesen voltunk fogadva, szinte elkényeztettek bennünket.

Bővebben: Kárpát-medencei történelmi vetélkedő Hajdúnánáson

Kiegészítő információk