„Barátságnap az összetartozás jegyében” Bihardiószegen

„Barátságnap az összetartozás jegyében” Bihardiószegen

7. alkalommal rendezték meg a „Hídépítés határainkon innen és túl” program tanévzáró ünnepét a Partiumi Bihardiószegen, ahol találkozhattak a programban résztvevő 6 település gyermek és felnőtt résztvevői.

7 évvel ezelőtt a hajdúnánási pedagógusok egy kis csoportja Csillikné Szólláth Julianna irányításával kezdtek el a Romániai Érmellék-vidék településeire havonta egy alkalommal kijárni azzal a nem kis céllal, hogy közös anyanyelvünket csiszolgassák, hagyományainkat felelevenítsék, s közösen a "kintiekkel" együtt megéljék. Minden tanév „tanterve” egy témát vezet végig, melyben magyar kultúránk tárul fel nyelvünk, történelmünk, irodalmunk, néphagyományaink felelevenítésével.

Bővebben: „Barátságnap az összetartozás jegyében” Bihardiószegen

6. Barátság napja Bihardiószegen

6. Barátság napja Bihardiószegen

2017. június 10-én ismét útra kelt az a kis csapat Hajdúnánásról, akik a „Hídépítés határon innen és túl” projekt /Szórvány program keretében 6. éve teljesítik küldetésüket a Partiumban lévő 5 településen. A szolgálatuk a magyarságtudat, a magyar nyelv erősítéséről szól az ott élő gyermekek tudásában, szívében-lelkében. A Barátságnap minden évben annak a tanévnek a lezárása, melyet a történelem, az irodalom s egyéb területeken szerzett új élmények erősítettek.

Az idei Barátságnap immáron 6. alkalommal hozta össze az 5 település résztvevőit: Poklostelek, Jankafalva, Nagyvárad-Les, Nagyszántó és Diószeg gyerekei a lelkész kísérőikkel – Hajdúnánás csapatával kiegészítve. Szentjobb közössége technikai okok miatt nem tudott erre a rendezvényre eljönni.  A napot hetekkel előtte kezdték szervezni a határon innen és túl.

Bővebben: 6. Barátság napja Bihardiószegen

Hírünk a nagyvilágban - Szórványprogram az M1-en

***************************************

Szórvány program - farsang a Partiumban

Február 25-én is sikerült megszerveznünk önkénteseink segítségével a tervezett programokat, mely részben a farsang témaköré épült.

Az öt településre elkísérték csoportjainkat a Magyar Televízió munkatársai. A vasárnapi Ma reggel műsorban az alábbi összeállítást  mutatták be:

Forrás: www.mediaklikk.hu

**************************************************************************-

 

Honismereti foglalkozás Szentjobbon

Honismereti foglalkozás Szentjobbon
Ismét vidám gyermekzsivaj töltötte meg október 10-én a szentjobbi református egyház udvarát. A hajdúnánási honismereti program ötödik évada vette kezdetét, mely sok szempontból rendhagyó alkalom volt. Meglátogatta ugyanis a gyülekezetet a program kitalálója és támogatója, Hajdúnánás város polgármestere, Szólláth Tibor, aki fontosnak tartja, hogy tudásanyaggal segítsék a határon túli gyermekek fejlődését. Míg zajlott a foglalkozás, a polgármester segítőjével birtokba vette az egyház bográcsosát és egy jellegzetes pusztai ételt, az úgynevezett ühünt készítette el benne. Egy anekdota szerint ez a laktató krumplis, tésztás egytálétel onnan kapta a nevét, hogy egy pásztor teli szájjal így felelt a kérdésre, ízlik-e: ühüm. Míg az étel rotyogott a tűz fölött, a gyermekek sétára indultak a faluban, a helyi műemlékek, emlékjelek, jellegzetességek megtekintésére. Csatlakoztak hozzájuk a poklostelki gyermekek is, lelkészeikkel egyetemben. A negyven fősre duzzadt csoport felkereste a római katolikus templomot, az egykori vár egy részét, a falu széli malomépületet és a központi park emlékjeleit. A foglalkozás a gyülekezeti házban irodalmi programmal, rajzolással és a tizenhárom aradi vértanúra való emlékezéssel zárult. Ezt követően mindenki asztalhoz ült és megkóstolta a Szólláth polgármester által főzött pásztorételt, amely rövid időn belül mind egy cseppig elfogyott.

 Csillikné Szólláth Júlia

***************************************************************

Kiegészítő információk