Kutatók Éjszakája 2017

2017.szeptember 29-én rendezték meg a Kutatók Éjszakája rendezvényt, immár 12. éve. Ezen az egyéjszakás non-profit fesztiválon egész Európában több, mint 300 városban kutatókkal lehet játszani, beszélgetni, kísérletezni miközben bepillantást nyerünk a tudomány titokzatos világba. Hazánkban ezen a napon 30 városban, közel 2000 program megszervezésével várták az érdeklődőket. 2017-re az előző évi eredményeken felbuzdulva számos felsőoktatási intézmény jelezte részvételi szándékát a Tempus Közalapítvány felé, mint ahogy a Bocskai István Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium is. A hozzánk legközelebb eső rendezvényt a Debreceni Egyetemen szervezték meg. A fesztivál célja, hogy növelje a tudományos karrier vonzerejét és a fiatalok érdeklődési körét.

Bővebben: Kutatók Éjszakája 2017

Kirándulás az ökoszakkörrel

Hűvös őszi reggelen gyülekeztek az ökoszakkörösök és az 5.a osztály tanulói, október 15.-én az Óvoda úti Intézményegység előtt, hogy egy kerékpártúrán vehessenek rész Józsi – Tóth Magdi néni, Petrus Tamás bácsi, Veressné Fehér Erzsike néni, Seres Timi néni és még néhány szülővel. A cél az volt, hogy eljussunk az Előháti-erdő tanösvényéhez és a kilátóhoz.

A tanösvényen táblákat olvastunk, melyek beszámoltak az erdő lakóiról. Miközben végigjártuk a tanösvény állomásait szedtünk makkot, mohát, ágakat és leveleket.
A nemrég felépített kilátó elég magas, így sokaknak tériszonya volt. Aki megmászta a számtalan lépcsőfokot, az gyönyörködhetett a kilátásban. Megcsodálhattuk az ősz színeibe öltözött Előháti-erdőt, rétet és az őszi gazdálkodás nyomait a megművelt földeken.
A visszaúton megálltunk Tedejen, ahol a kísérő szülők egy isteni slambuccal várták az összes kirándulót. Evés után lehetett trambulinozni, ugráló várazni, focizni és ping–pongozni. Délutánra a nap is kisütött, de indultunk vissza Hajdúnánásra. A túrán nagyon elfáradtunk, de nagyon élveztük. Bármikor újra vállalkoznánk egy újabb kirándulásra!

Vajas Nikolett és Pálmai Violetta
6.b

PET palack pályázat!

Tisztelt Látogató!

Iskolánk 5.a osztálya erdei iskolai program támogatására pályázott a cetelemzoldsuli.hu oldalon. Kérjük támogasd szavazatoddal munkájukat. A szavazáshoz kattints IDE!

Köszönjük a szavazatod!


 

 

Kutatók Éjszakája 2016.

Szeptember 30-án a délutáni órákban indultunk a 10. Kutatók Éjszakájára, Debrecenbe.
Miután megérkeztünk, elsétáltunk az Agóra Tudományos Élményközpontba, ahol tudós gyerekek alkotásait tekinthettük meg. Itt egy fizikai előadást is megnéztünk, majd átsétáltunk a főépületbe, ahol drón-bemutatón vettünk részt. A bemutató után kérdéseket is tehettünk fel. Megnézhettük azt is, hogyan modellezik az elkészült képeket.
Ezt követően az egyetemhez sétáltunk, ahonnan egy kisvonaton ülve szétnéztünk a városban. Visszatérve egy terepasztalon figyelhettük meg a folyóáradást és a különböző változásokat ezzel kapcsolatban.
Ezután pedig a hidrobiológiai tanszékre mentünk, ahol pl. az alganevelést néztünk meg. Majd vízi élőlényekről volt vetélkedő, ahol jó válasz után ajándékot kaptunk.
Kutatásunk végeztével vacsoráztunk, és már majdnem éjfél volt, amikor elindultunk haza.
Nagyon jól éreztem magam, és jövőre is biztosan elmegyek, ezúton szeretnénk megköszönni a természettudományokat tanító tanárainknak a szervezést és a lehetőséget.

Kecskés Zsófia 7.a

Kutatók éjszakája

A Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatot az Európai Unió Bizottsága szervezi meg évről évre az Unió minden országában. A rendezvény időpontja mindig szeptember utolsó péntekjére esik. Magyarországon idén 48 település 93 intézménye vett részt a programban, ahol több mint 2000 ingyenes bemutatót, illetve előadást tartottak.
Iskolánk Természettudományi Munkaközössége immár rendszeresen szervezi meg a programon való részvételt. A felkészülés igen korán kezdődik, ugyanis a programok bár ingyenesek, de jó részük előzetes regisztrációhoz kötött, ezért folyamatosan figyelni kell az internetet és villámgyorsan megragadni a kínálkozó lehetőségeket. A kialakult szokásrendünk szerint a Debreceni Egyetem programjait látogatjuk, mivel közel van és igen széles programkínálatot nyújt. A rendezvény látogatására tanítási óráink után van lehetőségünk. Évről-évre a megszokott pedagóguscsapat kíséri a gyerekeket, az előzetesen megtervezett helyszínekre. A rendezvény a kora délelőtti órákban kezdődik és késő estig tart, így a hazaérkezés éjfél környékére szokott esni.
Az idei tanévben ismét sok érdekes bemutatót és gyakorlati foglalkozást láthattunk, a végére jól el is fáradtunk, de erről a következő cikkben fog beszámolni az egyik résztvevő diákunk!


Petrus Tamás

Kiegészítő információk