Húsvéti locsolkodás

A locsolkodás magyar húsvéti hagyomány. E szokás szerint húsvéthétfőn hajnaltól kezdve a fiúk vízzel, újabban csak illatos kölnivel locsolják meg az ismerős lányokat.
Vízbevető, vízbehányó hétfőnek is nevezték régen, ugyanis még ötven évvel ezelőtt is vödörnyi vízzel locsoltak, vagy az itatóvályúba dobták a lányokat, akik a nemes alkalomra a legszebb ruhájukban pompáztak. A városokban, illetve napjainkban a finomabb formája az elterjedt, amikor illatos parfümféleséggel, locsolóvers elmondásával kell kiérdemelni a jutalmul kapott festett piros tojást.

Magyarországi írásos emlékek a 17. századból maradtak fenn.
1736-ban Apor Péter a Metamorphosis Transylvaniae azaz: "Erdélynek régi együgyű alázatos ideiben való gazdagságából ez mostani kevély, czifra felfordúlt állapotjában koldússágra való változása" című művében ezt írta:
?? úrfiak, alávaló, fő és nemes emberek húsvét másnapján az az vízben vetü hétfün járták a falut, erősen öntözték egymást az leányokat hányták az vízben ??
A szokás arra a legendára is visszavezethető, amely szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat, illetve vízzel öntötték le a Jézus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vivő asszonyokat.

Bővebben: Húsvéti locsolkodás

Húsvét öröme

A tavaszi időszakban éled, újul a természet. Feszülnek a rügyek s pattanni készülődnek. Ha kint járunk a szabadban, szinte látni s hallani lehet, ahogy minden élő erőre kap, s friss hajtások bújnak elő a földből.
Március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján ünnepeljük, hogy Szűz Mária elfogadta Isten akaratát, hogy az Isten Fiának, Jézusnak Ő adjon majd életet.

Húsvét hajnalán Jézus minden esztendőben föltámad, legyőzi a halált, de ehhez előbb áldozatra kell adnia magát, meg kell halnia, hogy föltámadhasson. Ahogy Jézus mondta: Ha a búzaszem földbe nem kerül és el nem hal, nem hoz új életet.

Ideje van a húsvéti készületnek, s ilyenkor ünnepeljük a húsvétot. Több szokás kapcsolódik ezekhez a napokhoz.

Bővebben: Húsvét öröme

Kiegészítő információk