Tehetséges prózamondóink

Tehetséges prózamondóink

A Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Művészeti tagozata 11. alkalommal hirdette meg Megyei Mesemondó-és Prózamondó Fesztiválját Szabó Magda emlékére a megye művészeti iskoláiban tanuló tehetségígéreteknek.

A magyar nyelv napján, november 13-án megrendezett rangos versenyen iskolánkat Kőrösi Róbert 5.b, Horváth Dorina 6.b és Vécsei Anita 8.b osztályos tanulók képviselték az írónő egy-egy prózarészletének tolmácsolásával. Kiváló előadásukat a zsűri mindhármuknak arany fokozattal értékelte.

Gratulálunk a szép eredményhez nekik, valamint felkészítőiknek, Szabó Éva és Vargáné Papp Julianna tanárnőknek!

Bodnárné Varga Márta

*******************************************-

Körzeti mezei futóverseny Diákolimpia

2017. szeptember 19-én rendeztük meg a várva várt futóversenyt, az új versenyrendszernek megfelelően, hiszen 2017. szeptember 27-én már a megyei döntőre került sor. Célunk a futás, mint az egészséges életmód kialakításának egyik eleme, része legyen a diákok mozgáskultúrájának. Nagyon sok felnőttről is példát vehetünk, akik a nap bármely szakában képesek több kilométert is futni, egészségük és frissességük érdekében. Versenyalkalom biztosítása. Lehetőség a tanulók felkészültségének összemérésére. Nem utolsó sorban a megyei versenyre készülő csapat kiválasztása.
Úgy gondolom, hogy egy remek versenynek lehettünk részesei, ahol az iskolák közötti kapcsolatok kiépítése, a gyerekek közötti sportbarátságok kialakítása, fair play szellemiségének elmélyítése is szerepet kapott.
Köszönet ezért a gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Bővebben: Körzeti mezei futóverseny Diákolimpia

Újra Kockák hete

Idén is megrendezésre került iskolánkban a Kockák hete versenysorozat, mely  október első hetében négy napon keresztül irányította a gyerekek figyelmét a matematikára. Hétfőn a logikai verseny került megrendezésére. Az 5. évfolyamból 12-en, a hatodikból 13-an, a hetedikből 23-an, a nyolcadikból 21-en vettek részt a megmérettetésen. Kedden volt az alapműveleti verseny. Ezen az iskolából 83 tanuló mérte össze tudását. A rejtvényfejtő szerdán került megrendezésre, egy kétoldalas fejtörőt kellett megoldaniuk a jelentkezőknek, az 5-6. és a 7-8. évfolyam más-más megfejtendő elé lettek állítva a tanulók. Csütörtökön a legnépszerűbb, az akadályverseny következett. Itt maximum 4 fős csapattal lehetett benevezni. Óriási volt az érdeklődés, hiszen mindkét korosztályból 25-25 csapat vette sikeresen a játékos, de azért elgondolkodtató „akadályokat”. Az egyes helyszínek elnevezése is sok izgalmat ígért: párkereső, labirintus, gyufarejtvény, képkirakó, és logikai játékok sora csigázta fel a résztvevők fantáziáját. Öröm volt látni, hogy a gyerekek milyen lelkesedéssel igyekeztek a legjobb eredményt elérni. Összességében egy tartalmas, eredményes hetet tudhatunk magunkénak, és bízunk abban, hogy jövőre még többen kívánnak részt venni ezen a versenysorozaton.

Bővebben: Újra Kockák hete

„Kell egy jó könyv!" - 2017

„ Ne a külsejük után ítéljük meg az embereket, hanem az a fő, mi van bennük. „ 

Balázs Ágnes

A Bocskai István Általános Iskola és AMI hagyományaihoz híven a humán hét keretében rendezte meg tankerületi vetélkedőjét az olvasást szerető gyerekek körében.
A versenyt megelőző napon a helytörténeti gyűjtemény nagytermében a gyerekek találkoztak Balázs Ágnes színésznő-íróval, akinek Feladó: Fekete Szivárvány című ifjúsági regénye volt az egyik elolvasandó könyv a csapatok számára. A másik regény Halasi Mária: Az utolsó padban című írása segítette a gyerekeket a versenyre való felkészülésben.
Mindkét könyv: Halasi Mária főszereplője, Kati és Balázs Ágnes Zsófija is cigánylány. Katinak meg kell küzdenie az ismeretlen várossal, az idegen lakással, az új iskolával, az osztállyal. Az utolsó padba száműzött lány vadócnak, szétszórtnak tűnik. Háncsszatyorral, rózsás szoknyában, mezítláb jelenik meg az iskolában. Osztálytársai, tanárai szeretetét pozitív tulajdonságaival elnyeri. Hogyan oldódnak meg gondjai?
Zsófi megismeri a felnőttek világát, származását, a munkát, édesapját és a szerelmet. A két cigánylány sorsa társadalmi tanulságokkal szolgál, melyek gyerekeknek, szülőknek és pedagógusoknak egyaránt ajánlott.

Bővebben: „Kell egy jó könyv!" - 2017

Területi Versmondó Verseny 2017

2017. április 11-én ünnepre hívtuk a versbarátokat, e délutánra irodalmi teaháznak berendezett iskolai aulánkba. A verseket ünnepeltük József Attila születésnapján, a Magyar Költészet Napján.
A minden évben hagyományosan meghirdetett városi, majd területi versmondó versenyünkre idén három település hat iskolájából, több mint 50 tehetségígéret nevezett szabadon választott versével, hogy elmondhassa azt saját, s az őt hallgatók örömére.
A versenyzőket, felkészítő pedagógusaikat, szüleiket, s az előadók értékelésére felkért zsűrit Szabó Anna 8.a osztályos, művészeti iskolánk tanulójának szép tavaszi fuvolamuzsikája köszöntötte, Tóth Erika tanárnő zongorakíséretével.

Bővebben: Területi Versmondó Verseny 2017

Kiegészítő információk