Mese születik

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”
(Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)

A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg a Magyar Olvasástársaság felhívására. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.
Iskolánk 32 tanulója, segítő tanáraik és szüleik méltóképpen ünnepelték meg a mese napját 2018. szeptember 28-án a XII. Hajdúdorogi Mesepályázat díjátadóján a mozi épületében.

Bővebben: Mese születik

Körzeti mezei futóverseny 2018

2018. szeptember 18-án, kedden rekkenő hőségben rendeztük meg a mezei futóverseny Diákolimpia alapszintű versenyét, ahol az egyik célunk az volt, hogy a résztvevő iskolák testnevelő tanárai a versenyen elért eredmények alapján összeállítsák a megyei verseny induló csapatokat. Nagyon fontos számunkra az is, hogy versenyzési alkalmat biztosítsunk a gyerekek számára, ahol közben sportbarátságok is kialakulhatnak, ez által az iskolák közötti kapcsolatok is elmélyülhetnek. Nem utolsó szempontunk a rendezvény által, hogy a futás, mint az egészséges életmód kialakításának egyik eleme része legyen a gyerekek mozgáskultúrájának. A versenyen Újtikos, Tiszagyulaháza, Görbeháza, Hajdúdorog és Hajdúnánás általános iskolái vettek részt. Közel 200 versenyző állt rajthoz, hogy próbára tegye kitartását, lelkes szülők, nagyszülők, pedagógusok buzdítása, szurkolása mellett. Köszönjük mindannyijuknak, hogy ezt a délutánt velünk töltötték! A legjobb 6 versenyző érem jutalomban részsült. Gratulálunk az érmeseknek és mindenkinek, aki rajthoz állt és lefutotta a versenytávját.

Bővebben: Körzeti mezei futóverseny 2018

Elismerés az igényes, szép beszédért

2018. június 5-én a debreceni Pedagógiai Oktatási Központ konferenciatermében ünnepélyes keretek között vehették át az Oktatási Hivatal elismerő oklevelét és könyvjutalmát az EMMI és a Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére által meghirdetett „Szép Magyar Beszéd” verseny idei tanévének 1-3. helyezést elért Hajdú-Bihar megyei diákjai.
A verseny céljául kitűzött igényes nyelvhasználatra nevelő, a beszédkultúra javítását segítő tehetséggondozó, nyelvápoló munkájukért a diákok felkészítő pedagógusai az Oktatási Hivatal elismerő okleveleit vehették át.

Bővebben: Elismerés az igényes, szép beszédért

„Forgószél”

A Hagyományok Háza a 2017/2018-as tanévben is meghirdette hon-és népismereti vetélkedőjét 5-6. osztályosok számára „Forgószél”, 7-12. osztályosok számára „Garabonciás” címmel. A versenyre azokat a tanulókat várták, akik izgalmas, szórakoztató feladatok megoldásán keresztül szívesen elmélyítik hon- és népismeretbeli tudásukat, illetve szívesen megismerkednek a magyar népi kultúra gazdag, sokszínű világával. A vetélkedő egyes témaköreit a versenyzők önálló gyűjtő-, kutatómunka révén dolgozták fel.
E tanév kiemelt témaköre a tánc volt. A feladatok kidolgozása során a következő dolgok után kellett kutatni a gyerekeknek: Hogyan történt a legkisebbek táncba nevelődése, milyen volt régen a gyerekkorhoz kapcsolódó táncos élet, melyek voltak az ifjúság táncalkalmai? Hogyan szervezték meg a táncokat, mi volt a tánc szerepe és jelentősége a paraszti társadalomban? Hol és mikor táncoltak, melyek voltak a tánc alkalmai? Milyen típusú táncokat táncolhattak a lányok és a fiúk?
A feladatok másik része az évkörhöz kapcsolódó jeles napok, s a hozzájuk fűződő szokások, hiedelmek (csobánolás, ostyahordás, tikverőzés, stb).
A vetélkedő 3 részes volt. Az első három levelező forduló után az arra érdemeseknek következett a középdöntő, majd pedig a döntő, ahol a versenyzők személyesen is megjelentek Budapesten a Hagyományok Házában.

Bővebben: „Forgószél”

Országos sikerek matematika versenyeken a Bocskaiban

Lassan vége a 2017/18-as tanévnek is. Sok tanulás és rengeteg matematika verseny áll mögöttünk, és még előttünk is.
Az elmúlt évet a Bolyai csapatversennyel kezdtük Hajdúböszörményben, ahol kiemelkedő eredményeket értek el a gyerekek. Majd következett a Zrínyi verseny. Itt a megyei fordulóban a legjobb eredményt T. Tóth Patrik 6. osztályos tanuló hozta el, 8. lett.
Áprilisban rendezték az Alapműveleti Matematika Verseny regionális fordulóját, ahol szintén kiemelkedő eredményeket értek el a gyerekek. Az összesített megyei listán T. Tóth Patrik 2. helyezést ért el, így bejutott az országos versenyre, melyet Marcaliban rendeztek. Az ország minden pontjáról érkeztek kis matekzsenik. Patrik ügyesen dolgozott, hiszen a 8. helyezést hozta el erről a nívós versenyről.
Májusban készültünk a Bolyai egyéni matematika versenyre, melyet Debrecenben rendeztek, ahová a nevező iskolákból évfolyamonként csak 1 tanuló szerepelhetett. Patrik újra hozta a formáját, hiszen 5. helyezést ért el ezen a megyei versenyen.

Bővebben: Országos sikerek matematika versenyeken a Bocskaiban

Kiegészítő információk