Pályázati ajánló gyerekeknek

A jövő himnusza

Dalpályázat 12-25 éves fiataloknak

A Szertelen-kék Alapítvány dalpályázatot hirdet 12-25 éves fiatalok számára. 
A pályázat célja, hogy saját gondolataitokat, érzéseiteket fogalmazzátok meg dalban arról, hogyan képzelitek el a jövőt.

Részletek az alapítvány honlapján: www.szertelenkek.hu

 

"Ne vedd, védd!" graffiti tervező verseny

A pályázat célja:

A Szertelen-kék Alapítvány pályázati felhívásának célja, hogy saját gondolataitokat, érzéseiteket mutassátok meg a graffitikben arról, hogyan tudjátok megóvni a Földet, mit tehetünk érte, hogy a veszélyeztetett élőlények a jövő számára is megmaradjanak.

A pályázat a fenntarthatóságot állítja a középpontba, ami azt jelenti, hogy a jelenben élőknek úgy kellene élni az életüket, hogy a jövő generációinak is élhető legyen a bolygó, és ne használjuk el azokat az erőforrásokat, amikre nekik is szükségük lesz.

Részletek az alapítvány honlapján: www.szertelenkek.hu


 

 

M5 oktatási műsorajánló 2020. május 25-29. (22. hét)

M5 oktatási műsorajánló 2020. május 25-29. (22. hét)

 

Alsós, Felsős, Szólalj meg! és Mindenki Akadémiája tananyagok az otthoni tanuláshoz.

A műsorok délután ismétlésre kerülnek (alsós:15.00, felsős: 15.30, valamint bármikor visszanézhetők a https://mediaklikk.hu/digitalisoktatas/ oldalon.

 

Oktatási anyagok hétfőre (május 25.)

Alsós

8:00 1. osztály: “CS” betű és hang

8:15 2. osztály: Ajándékkészítés – virágültetés

Felsős

8:30 Földrajz – Ázsia népessége, kultúrái, vallásai (7. osztályos tanulók számára)
Pálcikával enni nem egyszerű. A sushi sem ízlik mindenkinek. A kuszkusz ellenben osztatlan sikert arat. A Felsősök ezúttal az ázsiai országok kultúrájával, vallásaival, népcsoportjaival ismerkednek meg Varga Tamás geográfus segítségével.

9:00 Magyar – A XX. század költői, koruk és világuk (8. osztályos tanulók számára)
Mit jelent megérteni egy verset? Hogyan tudunk verset elemezni? Mik egy vers értelmezésének legegyszerűbb fortélyai? Milyen stílusirányzatok formálták a 20. század irodalomtörténetét? A korszak költészetének világába Komlóczi Zoltán avat be bennünket.

9:30 Történelem – Magyarország a II. világháború poklában (7. osztályos tanulók számára)
Délvidéki tragédia, magyar holocaust, ’44-45-ös mészárlás. Többféle névvel is illetik azokat az eseményeket, amik 1944 októberében kezdődtek a mai Szerbia magyar lakta területein. Az első világháború előtt még Magyarország területét képező Vajdaság ’41-ben egy rövid időre ismét Magyarország részévé vált, majd 1944 őszén elkezdődött a szerbek újbóli területfoglalása. Minderről bővebben a Felsős következő adásában beszélgetnek a felsősök Varga Szabolcs történésszel.

10:00 Matematika – Mérlegelv (6. osztályos tanulók számára)
Az egyismeretlenes, alapfokú egyenletek egyszerű megoldási módszere számos matematikai feladvány kulcsa lehet. Panka és Karina a mérlegelv fogalmával és működésével ismerkedik egy játékos kihívás apropójából.

10:30 Erkölcstan – Európa vallási arculata (8. osztályos tanulók számára)
Mit jelent a vallásszabadság? Hogyan éltek egymás mellett a különböző felekezetek régen, és hogyan élnek ma? Hogyan tudunk békésen egymás mellett élni, mit jelent a tolerancia és hogyan tudunk segítő módon egymás életébe belefolyni? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a múltban és a jelenben Kovács Barbara evangélikus lelkész és Varga Szabolcs történész segítségével.

11:00 Matematika – A számtani sorozat (8. osztályos tanulók számára)
Előző matematika témájú adásunkban már elkezdtünk foglalkozni a sorozatokkal. Ezúttal viszont még tovább mélyítjük ismereteinket, ugyanis sok különböző típusú sorozat létezik. Major Csongor vendégünk a számtani sorozatok világába vezet be minket.

Szólalj meg! – angolul
11:30 95. és 96. lecke

Szólalj meg! – németül
12:00  45-49. lecke

Mindenki Akadémiája
12:30
 Geösel András: Mi fán terem a gomba?

Mozogj otthon!
14:45 Általános bemelegítés

 

Oktatási anyagok keddre (május 26.)

Alsós

8:00 3. osztály: Betegségek

8:15 4. osztály: Igemódok

Felsős

8:30 Biológia – Az ember tápcsatornája (8. osztályos tanulók számára)
Az ételekben lévő tápanyagokat tápcsatornánk elkülöníti a felhasználhatatlan anyagoktól. Mire az elfogyasztott tápanyag az emésztőcsatornán áthalad, fizikai és kémiai szempontból is átalakul. Tápcsatornánk szakaszaival és az emésztésben résztvevő szervekkel dr. Tamás Andrea ismertet meg minket.

9:00 Irodalom – Lázár Ervin: A tolvaj (6. osztályos tanulók számára)
Rejtélyes módon tűnnek el a konyhai eszközök egy család otthonából, éjszakáról éjszakára. Ki lehet a tolvaj? Lázár Ervin novellája nyomán a Kossuth-díjas szerző mesevilágában kalandoznak a Felsős műsorvezetői.

9:30 Történelem – Társadalom és életmód a XIX-XX. század fordulóján (7. osztályos tanulók számára)
A XIX-XX. század fordulóján – a többi európai országhoz hasonlóan – a magyar társadalomban is hatalmas változások következtek be. A tradicionális nagycsaládok kezdtek felbomlani, a fiatalok máshol próbáltak szerencsét, az izgalmas, fejlődő városban. Ezzel szemben – úgy tűnik – a vidéki élet nem igazán változott. Vajon hogyan éltek mintegy száz évvel ezelőtt egy kis ormánsági falu lakói? Ez is kiderül a FElsős történelmes adásából.

10:00 Fizika – A fény terjedése, visszatükröződése és törése (7. osztályos tanulók számára)
Manapság már nagyon széles a választék, ha szemüveget szeretnénk vásárolni. Az egyik legfontosabb lépés, hogy keressünk egy jó optikust, aki segít nekünk ebben. A szemüvegünkbe kerülő lencse ugyanis különleges módon működik: számtalan látáshibát tud szinte észrevehetetlen módon korrigálni. Mindennek a hátterében a fény és jellegzetes fizikai tulajdonságai állnak, amelyeket az adás végére a műsorvezetők is tisztán látnak.

10:30 Művészetek – A zene, mint az önkifejezés eszköze (7. osztályos tanulók számára)
Érzéseink kifejezésére számtalan eszközünk van: beszélhetünk róluk, versbe önthetjük őket, lerajzolhatjuk, sőt meg is zenésíthetjük. Lelkiállapotunk megfelelő ábrázolásához számtalan hangszer, dallam, ritmus, hangnem közül választhatunk. A Felsős következő adásában a zene és az érzések kapcsolatáról beszélgetnek a műsorvezetők.

11:00 Magyar – Az idézés és a párbeszéd (8. osztályos tanulók számára)
Bizonyos gondolatokat, elhíresült mondatokat mindannyian ismerünk, még ha néha nem is vagyunk biztosak benne, hol és kitől hallottuk. Ezek azok, amiket mindenki igyekszik pontosan idézni – általában filmekben, regényekben, vagy egy híres embertől hallott frappáns és találó meglátásokról van szó. Az idézésről és a párbeszédről Komlóczi Zoltán drámatanárral beszélgetünk.

Szólalj meg! – angolul
11:30
 97. és 98. lecke

Szólalj meg! – franciául
12:00  51-55. lecke

Mindenki Akadémiája
12:30 Nemes László: Einstein és a kémia. Léteznek-e molekulák?

Mozogj otthon!
14:45 Helyes ülés

 

Oktatási anyagok szerdára (május 27.)

Alsós

8:00 1. osztály: Hangulatjavító technikák

8:15 2. osztály: Kismacskák, nagymacskák

Felsős

8:30 Biológia / Földrajz / Történelem – A légzés / Spanyolország és Olaszország / Rákosi, a diktátor (8. osztályos tanuk számára)
Milyen utat jár be a levegő a szervezetünkben? Mi történik a ki- és belégzéskor? Milyen mozgások kísérik a légzést? Dr. Tamás Andrea az egyik legalapvetőbb szükségletünk és működésünk, a légzés működéséről mesél nekünk. Varga Tamás geográfus Spanyolország és Olaszország jellegzetességeivel ismertet meg minket, míg Varga Szabolcs történészt Rákosi Mátyás diktatúrájáról faggatjuk.

9:00 Magyar – A vita (6. osztályos tanuk számára)
Nézeteink különbözőek lehetnek, és ha ütköztetni kell őket, gyakran nem egyszerű kiállni mellettük. Mindezt persze úgy, hogy a másikat se bántsuk meg érzéseiben, hanem érvek és ellenérvek felsorakoztatásával lehetőség szerint konszenzusra jussunk. Nem egyszerű megtanulni, hogyan lehet jól és építő módon vitatkozni. Mi mégis megpróbálunk ennek utánajárni Alapi-Tóth Zoltán segítségével.

9:30 Történelem – A nagyhatalmak “vadászterületei”: Távol-Kelet és Balkán (7. osztályos tanuk számára)
Bismarck német kancellár sokáig ellenezte a gyarmatosítást, mert az európai erőegyensúly fenntartását fontosabbnak gondolta. Az új uralkodó, II. Vilmos császár viszont 1900-ban már így gondolkodott Németország szerepéről: „Véleményem szerint harminc évvel ezelőtt a német nép nem azért harcolt és ontotta vérét fejedelmeinek vezetése alatt, hogy most nagy külpolitikai döntéseknél a háttérbe szoruljon.”” A nagyhatalmak, közöttük Németországgal újabb és újabb területek megszerzésére törekedtek, így jutottak el Balkánra s azon túl egyre beljebb Ázsiába, egészen Kínáig.

10:00 Matematika – Középpontos hasonlóság (8. osztályos tanuk számára)
Mit jelent a hasonlóság matematikai értelemben? Mit jelentenek a középpontos hasonlósági transzformációk, a nagyítás és a kicsinyítés? Major Csongor a középpontos hasonlóság rejtelmeibe vezet be bennünket.

10:30 Művészetek – Johannes Brahms (7. osztályos tanuk számára)
Johannes Brahms Magyar táncok című művének dallamát szinte mindenki ismeri. A zeneszerzőnek azonban nem csupán ezeket a virtuóz alkotásokat köszönhetjük. Brahms életével, zenedarabjaival, munkásságával Kircsi László segítségével ismerkednek meg műsorvezetőink. Az adásban Bősze Ádám is feltűnik, sőt, azt is elárulja, hogy miért nem szokott Brahms-műveket játszani zongorán.

11:00 Szakmák / Állampolgári ismeretek – Hogyan legyek Felsős műsorvezető? / A demokratikus Magyarország – Hazánk szuverenitásának megteremtése – Nemzeti jelképeink (8. osztályos tanuk számára)
Hogyan legyek műsorvezető, televízióban vagy rádióban? Erről már beszélgettünk korábbi adásainkban. Na de hogyan lesz valaki a Felsősben műsorvezető? Fordul a kocka, ezúttal jólismert vendégeink, Komlóczi Zoltán dráma- és zenetanár, valamint Varga Szabolcs történész faggatják műsorvezetőnket, Tomit, életéről és munkájáról. Az állampolgári ismereteknek szentelt percekben pedig a demokratikus Magyarország működéséről beszélgetünk.

Szólalj meg! – angolul
11:30 99. és 100. lecke

Szólalj meg! – olaszul
12:00  51-55. lecke

Mindenki Akadémiája
12:30 Pelyach István: Széchenyi István gróf és a forradalom

Mozogj otthon!
14:45 Általános átmozgató torna az idősebb generáció részére

 

Oktatási anyagok csütörtökre (május 28.)

Alsós

8:00 3. osztály: Igeidők

8:15 4. osztály: Dunántúli domb- és hegyvidék

Felsős

8:30 Földrajz – A sarkvidékek élővilága (7. osztályos tanulók számára)
A zord körülmények ellenére a sarkvidékeket is benépesítették az élőlények. A növények, madarak, emlősök sajátságos módon alkalmazkodtak környezetükhöz. A sarkvidéki élővilágáról, jellegzetességeiről Nagy Antal zoopedagógussal beszélgetnek a műsorvezetőik a Felsősben.

9:00 Magyar – Szabó Magda: Abigél I. (8. osztályos tanulók számára)
Milyen életrajzi vonatkozásai vannak Szabó Magda Abigél című regényének? Hogyan dolgozza fel a hirtelen felnőtté válás nehézségeit a regény? Miért érezhetjük magunkhoz ma is annyira közel Gina történetét? Szabó Magda egyik legnépszerűbb regényéről Papp Zoltánnal magyartanárral beszélgetünk.

9:30 Történelem – Az Amerikai Egyesült Államok (6. osztályos tanulók számára)
A 18. században jelentős fordulat következett be Anglia és a 13 amerikai gyarmat kapcsolatában. Utóbbiak egy függetlenségi háborúval igyekeztek kivívni önállóságukat, és elszakadni az anyaországtól. Sikerült is nekik, az így létrejövő Amerikai Egyesült Államok alkotmánya pedig később számos nemzetnek kínált követendő példát. Ezzel az izgalmas korszakkal ismerkedünk adásunkban.

10:00 Fizika – Az elektromos áram hatásai (8. osztályos tanulók számára)
Mit jelent az energiatakarékosság fogalma? Miért fogyasztanak egyes berendezések túl sok áramot? Mit jelent az ellenállás? Az elektromos áram hatásairól Grama László tart élvezetes beszámolót, kapcsolódó kísérletekkel.

10:30 Művészetek – Antonín Dvorak (7. osztályos tanulók számára)
Antonin Dvorak a XIX. század klasszikus zenei élet meghatározó szereplője. A cseh zeneszerző egyedi stílusú sajátos zenei nyelvezetű, folklorikus elemekkel ötvözött klasszikus műveivel a cseh nemzeti zene egyik alapítójának számít. Dvorak életéről, zenei munkásságáról, legismertebb darabjairól a Felsős következő adásában tudhatnak meg többet a nézők.

11:00 Biológia / Földrajz / Történelem – A szem / Németország földrajza II. / A magyarországi nemzetiségek (8. osztályos tanulók számára)
Melyek a legjelentősebb kisebbségek ma Magyarországon? Miért lettek olyan kevesen a trianoni békeszerződés után? Mi volt az oka a II. világháború utáni német kitelepítéseknek és a csehszlovák-magyar lakosságcserének? Varga Szabolcs történész segítségével a magyaországi nemzetiségek múltjával és jelenével ismerkedünk. Dr. Tamás Andreával a szem működését ismételjük át, míg Varga Tamás ismét Németországba kalauzol bennünket.

Szólalj meg! – angolul
11:30 101. és 102. lecke

Szólalj meg! – spanyolul
12:00  51-55. lecke

Mindenki Akadémiája
12:30 Harmat Ádám: Így fűtünk Magyarországon (Föld órája)

Mozogj otthon!
14:45 Gömbölyű hát ülőtorna

 

Oktatási anyagok péntekre (május 29.)

Alsós

8:00 1. osztály: Szótagolás

8:15 2. osztály: Monda vagy mese?

Felsős

8:30 Biológia – A bőr (6. osztályos tanulók számára)
A bőr a legnagyobb kiterjedésű érzékszervünk, mely többek közt a hőmérsékleti változásokról és a velünk érintkező felületek minőségéről is érzékletes benyomást ad. A külvilág számos ingerét érzékeli és továbbítja, feladatai nélkülözhetetlenek szervezetünk működésében. A bőr felépítését és működését tanulmányozzuk.

9:00 Magyar – Szabó Magda: Abigél II. (8. osztályos tanulók számára)
Mit jelent felnőtté válni? Nehezebb-e felnőttnek lenni, mint gyereknek, és ha igen, miben? Mit jelent a felelősség? És hogy jelenik meg mindez Szabó Magda Abigél című regényében? Játékos feladatokkal keressük a megoldást ezekre a kérdésekre vendégünk, Papp Zoltán segítségével.

9:30 Történelem – Önkényuralom és ellenállás (7. osztályos tanulók számára)
A nem enged a 48-bólszólás eredete az 1867-es kiegyezést megelőző időkre vezethető vissza, amikor is két vélemény állt szemben egymással. Az egyik oldal szerint nincs miről tárgyalni Ferenc Józseffel, vissza kell állítani az 1848-évi, az akkori király által szentesített, gyakorlatilag Magyarország számára teljes függetlenséget biztosító államberendelkezést, és csak ezen az alapon lehet elfogadni Ferenc Józsefet magyar királynak. A másik oldal szerint kompromisszumot kell kötni, engedni kell a “48-ból”, annak érdekében, hogy létrejöhessen bármilyen kiegyezés. Minderről bővebben Tóth Zoltán történelemtanár mesél a felsősöknek.

10:00 Kémia – Az égés és az oxidáció (7. osztályos tanulók számára)
Vannak olyan szakmák, amelyeket ha egy kicsit jobban megismerünk, máris egy akciófilmben érezzük magunkat. A tűzoltók munkájuk során rendszeresen küzdenek meg az őselemekkel: a tűzzel, de egy-egy nagyobb vihar során a víz és a szél is megfékezendő ellenféllé válik. A tűzoltók életéről, napi rutinjáról a Felsős következő adásában tudhatnak meg többet a nézők.

10:30 Művészetek – A klasszicista képzőművészet (7. osztályos tanulók számára)
Építőkockából számos álompalotát lehet könnyűszerrel építeni – akár egy klasszicista stílusút is. A 19. század elejétől uralkodó építészeti stílus elemei között jellemzően szabályos kockák, hengerek, hasábok, félhengerek és félgömbök szerepelnek. A tető alacsony hajlásszögű, a homlokzatokra az egységes összkép és az ismétlődő motívumok a jellemzőek. A klasszicista stílus jellemzőit, emblematikus épületeit ezúttal a Felsős műsorvezetői tanulmányozzák.

11:00 Erkölcstan / Művészet – A búcsú filozófiája / A rock and roll: Elvis, Beatles, stb (8. osztályos tanulók számára)
Mi jut eszünkbe a búcsúzásról? Mit jelent lezárni egy életszakaszt, egy eseményt? Vajon szomorú dolog a búcsúzás? A tanév vége felé közeledve a búcsú filozófiájával ismerkedünk Komlóczi Zoltán segítségével. Művészeti perceinkben pedig a rock&roll korszakával ismerkedünk.

Szólalj meg! – angolul
11:30 103. és 104. lecke

Szólalj meg! – oroszul
12:00  41-45. lecke

Mindenki Akadémiája
12:30 Gucsik Arnold: Rejtély a csillagközi térből

Mozogj otthon!
14:45 Gluteus

 

További hasznos és érdekes ismeretek szerezhetők az Online Erdei Iskola kisfilmjeiből, melyek elérhetők az Országos Erdészeti Egyesület YouTube csatornájánhttps://www.youtube.com/results?search_query=orsz%C3%A1gos+erd%C3%A9szeti+egyes%C3%BClet

 

Tájékoztató koronavírus járványról - pletykák és álhírek

Kedves Szülők, Gondviselők!

Arra szeretném kérni Önöket, hogy a kialakult járványveszély idején (is) felelősségteljesen, csakis a tények tudatában hozzanak döntést, adjanak át másnak információt.

A pletyka és a tudatosan terjesztett álhírek sokkal nagyobb bajt tudnak okozni, mint a vírusok.

Felhívom a figelmet arra is, hogy az álhírek terjesztését jogszabály alapján büntetni lehet.

Válasz néhány, az iskolánkat érintő "pletykára":

 1. Pletyka: Az iskolában azért maradnak el a programok, mert fertőzött betegek vannak az intézményben.
  Tény: Nincs az iskolában fertőzött beteg, az országos rendeleteknek megfelelően maradnak el programjaink.

 2. Pletyka: Az iskolában nincs fertőtlenítőszer.
  Tény: Az iskola a tankerületi beszerzésnek köszönhetően több, mint fél évre elegendő fertőtlenítőszerrel és tisztítószerrel rendelkezik.
  Ugyanez a helyzet a WC papírt illetően is.

 3. Pletyka: az iskolából mentővel szállítottak el beteg tanulót.
  Tény: a héten SENKIT sem kellett semmilyen betegség miatt mentővel elvinni.

Kérem, hogy ne a hangzatos, félelmet keltő pletykára hallgassanak, hanem a tényekre figyeljenek.
Nem kell pánikot kelteni, de a fokozott óvatosság szükséges!

Minden intézményi vezetőnk elérhetősége (mobil telefonszám, email cím) az iskolai honlapon megtalálható:
http://bocskai.net/index.php/elerhetoseg

Az én telefonszámom máskor is - de most különösen -, hívható ÉJJEL-NAPPAL!

+36-30-319-3367

Tóth Imre, intézményvezető


 

Beiratkozás középfokú intézménybe

Tisztelt Szülők! Kedves Végzős Diákok!

A KRÉTA (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer) rendszerben lehetőségük nyílik e tanévtől kezdődően internetes felületen keresztül is elkezdeni a beiratkozás folyamatát.

Ehhez honlapunkról az alábbi segítséget érheti el: 


 

 

 

Családi nap 2019

2019. május 18-án családi napra várta a Magyar utcai Intézményegység dolgozói közössége a diákokat és családjukat. A rendezvény hagyománynak számít már nálunk, hiszen kétévenként májusban –ha tehetjük- mindig megtartjuk. Idén volt egy másik apropója is. Eleget tettünk az Oktatási Hivatal EFOP-3.1.5-16 „A tanulói lemorzsolódással veszélyeztetett intézmények támogatása” elnevezésű kiemelt projekt keretében tőlünk elvárt kötelességünknek. A tanév során kötelezően két családi napot kellett szerveznünk. Az elsőt 2018. december 15-én rendeztük, amelynek programjai a karácsonyi készülődés jegyében zajlottak. Most májusban pedig már a nyárra hangolódva szabadtéri kikapcsolódási, szórakozási lehetőségek sorát biztosítottuk a gyerekeknek és szüleiknek.

  

Bővebben: Családi nap 2019

Kiegészítő információk