ARANY - HANG - VERSENY 2022

                                       ARANY

                                                         - HANG

                                                                      - VERSENY 2022 

A Bocskai AMI tavaszi rendezvényeinek sorába  új színfolttal illeszkedik a zeneművészeti ág “ARANYHANG” elnevezésű Hangszeres Háziversenye, melyet 2019-ben rendeztünk meg először, hagyományteremtő szándékkal. A pandémia miatt sajnos kimaradt két év, de végre idén - nagy várakozások közepette - újra útjára indulhatott a nemes versengés.

Az ünnepi díszbe öltöztetett Óvoda utcai aula teltházzal várta a komoly elszántsággal készülődő, tudásuk legjavát adni igyekvő, színpadra lépő gyerekeket. 

A produkciókat magas szakmai szintet képviselő, független zsűri véleményezte: 

Törőné Tóth Márta - a zsűri elnöke, 
mesterpedagógus és szakértő;
a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium 
Tanári Kodály-díjas harsonaművész-tanára és munkaközösségvezetője;

Vass Krisztina - zsűritag
mesterpedagógus;
a hajdúböszörményi Bartók Béla Zenei Alapfokú Művészeti Iskola zongoratanára, munkaközösségvezető;

Kóti Gergő - zsűritag
a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola hegedűtanára.

A döntőben előzetes főtárgytanári válogatás után, hét kategóriában összesen 42  gyerek szállt versenybe a zeneművészeti ág tíz hangszeres tanszakáról az arany-, ezüst-, bronzérmekért. Szünetekben lehetőség volt gyerekek és felnőttek számára több helyszínen beszélgetni, társasjátékozni, zenei témájú ajándéktárgyak kiállítását megcsodálni.

Bővebben: ARANY - HANG - VERSENY 2022

Nyertes pályázat

2021. május 27- én a Nemzeti Tehetség Program által kiírásra került a „Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj” NTP-NFTÖ-21 kódjelzésű pályázat, aminek a célja a kiemelkedően tehetséges fiatalok egyedi fejlesztésének ösztönzése ösztöndíj-támogatás formájában.

Az A1-es komponensben olyan 8-12 év közötti zenei tehetségek is pályázhattak, akik megfeleltek a pályázati kiírás feltételeinek, valamint elvárásainak. Az egyik ilyen feltétel volt például, hogy rendelkezni kellett megfelelő szintű versenyeredményekkel, valamint a közeljövőben a célkitűzések között kellett szerepelni a további szakmai fejlődésnek és megmérettetésnek egyaránt.

Így pályázhatott Kovács Dorottya fuvolista növendékem, aki a közelmúltban a X. Országos Jeney Zoltán Fuvolaversenyen az I. korcsoportban I. helyezést ért el.

A szakmai ajánlásokkal is alátámasztott pályázat sikeres elbírálásaként Dorka 300.000 Ft hangszervásárlási támogatásban részesült, és birtokosa lett egy csodás Tomasi fuvolának. A hangszer kiválasztásában profi segítséget kaptunk Jelenik Krisztiántól, a Hungarian Flute Center munkatársától. 

Az új fuvolát már sikeresen fel is avatta Dorka. 2022. április 1-2-én a II. „Nyitnikék” Országos Fuvolaversenyen a II. korcsoportban kiemelt arany minősítésre értékelte játékát a neves tagokból álló szakmai zsűri.

Dorka következő versenye a Bocskai AMI által szervezett „Aranyhang” háziverseny lesz 2022. május 4-én.

A pályázat megírását segítették: Dr. Romos Zsolt, Lászlóné Lelesz Ildikó, Kovácsné Giliga Edina és Hallgató-Barkaszi Andrea  

                                                                                              

Hallgató-Barkaszi Andrea


 

„Nyitnikék”…

2022. április 1-2-án Szentendrén immár második alkalommal került megrendezésre a „Nyitnikék” Országos Fuvolaverseny. A verseny célja az országban működő zeneiskolák fuvola tanszakainak bemutatása mellett a szakmai tapasztalatcsere, valamint a tehetségkutatás volt.

A versenyt nagy érdeklődés övezte. Összesen 228 gyerek vett részt a megmérettetésen, 7 korcsoportban. A versenyzőknek a szabadon választott műveik mellett egy kötelező darabot is elő kellett adniuk. Az előadásokat egy neves tagokból álló bírálóbizottság értékelte. A zsűri tagjai: Dr. Becsky Gáborné, Dratsayné Berényi Beáta, Herczegh Mária, Dr. Oross Veronika, Dratsay Ákos és Kanyó András.

 Művészeti iskolánkat az idén két tehetséges növendék képviselte, öregbítve ismét a Bocskai AMI, illetve Hajdúnánás hírnevét. Mind a két fuvolista növendék a II. korcsoport versenyzője volt, 46 társuk mellett.

  Kovács Dorottya - kiemelt arany minősítést szerzett, miután gyönyörű előadásával elkápráztatta a zsűri tagjait.

 Tamási Blanka Flóra - ezüst minősítéssel lett gazdagabb csodás játéka révén.

 Tanáruk - Hallgató-Barkaszi Andrea – felkészítőtanári különdíjban részesült.

 Szeretettel gratulálok Dorkának és Blankának, hisz nem kis feladat egy ilyen országos szintű megmérettetésre való felkészülés és versenyzés. Köszönjük szépen Tóth Erika tanárnő szorgos és áldozatos munkáját, és hogy zongorakíséretével segítette eredményes megmérettetésünket. Hálásan köszönöm a szülőknek, hogy mindvégig támogatták a munkánkat.

 Dorka ezen a versenyen avathatta fel újonnan vásárolt hangszerét, amit a „Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj” sikeres elbírálásának eredményeként vásárolhatott meg.  Köszönjük szépen Jelenik Krisztián (Hungarian Flute Center, Győr) profi segítségét a hangszer kiválasztásában.

Hallgató-Barkaszi Andrea


 

"LÉLEKHÍD”

"LÉLEKHÍD”

JÓTÉKONYSÁGI HANGVERSENY

a Kárpátalján élők támogatására

Az országban egyszerre szólaltak meg a hangszerek egy lélekemelő, országos jótékonysági koncert keretében a háború elől, Ukrajnából menekülő családokért 2022. április 8-án. Hajdúnánáson egy emberként álltak az ügy mellé a Bocskai AMI zenetanárai és növendékei. A különleges helyszín a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium Ercsey díszterme volt, melyért köszönet a gimnázium vezetőségének.

Az ötletgazda -  Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész - online élő bejelentkezéssel köszöntötte Beregszászról a II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola Esztergom terméből a hazánk 77 zeneiskolájában és művészeti iskolájában összegyűlt közönséget, zenepedagógusokat, fellépőket; ezzel indítva el a hangversenyeket országszerte.

Bővebben: "LÉLEKHÍD”

"Lélekhíd" - jótékonysági hangverseny a Kárpátalján élők támogatására


 

Kiegészítő információk