Művészeti tanévzáró ünnepség

Művészeti tanévzáró ünnepség

2018. június 17-én tartotta tanévzáró ünnepségét a Bocskai Általános Iskola Makláry Lajos Alapfokú Művészeti Tagintézménye.

A himnusz közös eléneklése után az ünnepséget Bistey Attila tagintézmény-vezető nyitotta meg, majd az egyes tanszakok tanárai beszámoltak az idei tanév sikereiről és eredményeiről. Könyv - és tárgyjutalommal díjazták a dicséretben részesült tanulókat, valamint a tanszakok legkiemelkedőbb növendékeit.

„A tanszak legjobbja” címet kapták ebben a tanévben:

 • Zongora tanszak – Csiszár Milán – tanára Tóth Erika
 • Trombita tanszak – Kutasi Lajos – tanára Kéki Imre          
 • Fuvola tanszak – Kecskés Emese – tanára Hallgató-Barkaszi Andrea
 • Hegedű tanszak – Siró Tamara Veronika – tanára Kovácsné Giliga Edina      
 • Zongora tanszak – Jámbor Tamás – tanára Cséki Elemérné
 • Gitár tanszak – Nagy Ábel – tanára Péter Csaba
 • Citera tanszak – Baja Mária Magdolna – tanára Gyuró Zoltán
 • Ütő tanszak – Fekete Zsombor – tanára Tanyi Péter

A gyerekeknek az egész tanév folyamán lehetőségük volt Makláry pecséteket gyűjtögetni a különböző koncertlátogatásokért (1 koncert = 1 pecsét). A pecsétgyűjtésben az első három helyen végzett tanulókat jutalmazták:

 1. hely – Kovács Boglárka (zongora) – 21 pecsét
 2. hely – Kovács Dorottya (fuvola) – 18 pecsét
 3. hely holtversenyben: 
  Tamási Blanka Flóra (fuvola) – 17 pecsét
  Tamási Bianka Csilla (citera) – 17 pecsét
  Hallgató Dániel (zongora) – 17 pecsét

Ezek után az év zeneművésze és képzőművésze díjak átadása következett.

 • „Az év zeneművésze” – Nagy Imre Márk – tanára Kéki Imre
 • „Az év képzőművésze” – Junácski Laura – tanára Martinek Ágnes

Ezen az ünnepségen vehették át „Az év táncosa” díjat Kovács Liza és Varga László (tanáruk Makkai Andrea és Márton Attila) néptáncos növendékek.

Minden évben a három művészeti ág valamelyikéből „Az év művésze” díjjal jutalmazzák a tanév legkiemelkedőbb művészpalántáját. Ebben a tanévben ezt a címet Nagy Marcell (tanáruk Makkai Andrea és Márton Attila) néptáncos tanuló nyerte el eredményes munkájával, és hazavihette az ehhez járó vándorserleget.

A tanévzáró ünnepélyes részében a különböző versenyeken sikereket elért növendékek előadását halhatta a közönség. Így színpadra lépett:

 • Hallgató Dávid (zongora), aki 2. helyezést ért el a III. Kiskunfélegyházi Magyar Szerzők Vokális és Hangszeres Műveire Kiírt Országos Versenyen.
 • Domoszlai Éva (zongora) és Kovács Boglárka (zongora), akik bronz minősítést szereztek az  Egerben megrendezésre kerülő Zenevarázslat Nemzetközi Négykezes Zongoraversenyen.
 • Kovács Boglárka (zongora), aki Szentendrén az Orbán György Nemzetközi Zongoraversenyen eredményesen szerepelt.

A versenyző zongoristák felkészítő tanára Tóth Erika volt.

Fellépett továbbá Nagy Imre Márk trombitás növendék, aki felvételt nyert a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumba.

Kutasi Lajos trombitajátéka zárta az ünnepséget. Majd a szózat közös eléneklése után mindenki átvehette a megérdemelt bizonyítványát.

Hallgató Barkaszi Andrea

Képzőművészeti kiállítás - 2018.

Képzőművészeti kiállítás

„…Azt szeretem a rajzolásban, hogy amikor rajzolsz, olyan, mintha az egész világ megszűnne létezni körülötted. Csak te vagy, a papírlap, meg a ceruza, esetleg még a halk klasszikus zene a háttérben, vagy ilyesmi, de igazából azt nem is hallod, mert annyira belemerülsz abba, amit csinálsz.

Amikor rajzolsz, nem érzékeled az idő múlását, sem azt, ami körülötted történik. Mikor igazán jól megy a rajzolás, megeshet, hogy leülsz egykor, fel sem nézel egészen ötig, és még csak fogalmad sincs, hogy mennyi idő telt el, amíg valaki fel nem hívja rá a figyelmedet, annyira magával ragad, amit alkotsz. 

Semmi, de semmi sincs a világon, ami ehhez fogható. A filmek? Az olvasás? Nem igazán. Ha csak a történet nem valami hihetetlenül jó. De ilyen igazán kevés van. Amikor rajzolsz, akkor a saját világodba kerülsz, a saját alkotásodba. És nincs annál jobb világ, mint amit te alkottál magadnak. Ezért van, hogy amikor elmerülsz egy rajzban, és valami történik, ami kizökkent abból a világból, az százszor olyan bosszantó, mint ha a matekleckédet csinálod, vagy ilyesmi, és a nővéred beront a szobádba, hogy kölcsönkérjen egy hajgumit, vagy mit tudom én.

Amikor rajzolsz, és valaki aközben zavar meg ezekkel, hát azt hiszem, az a valaki még azt is megérdemelné, hogy elküldjék…”

(Meg Cabot)

2018. június 06-án délután 17 órakor került megrendezésre az idei tanév Képzőművészeti kiállítása iskolánk aulájában.
A kiállítás nagy érdeklődésnek örvendett, hiszen szép számmal jelentek meg a családtagok, a meghívottak és a kedves érdeklődők.
A tárlat megtekintését megelőzően, a megnyitó után rövid tanév értékelésre került sor, majd a foglalkozások, versenyek, kirándulások alkalmával készült képek, videók levetítése színesítette az egyébként is - természetéből eredendően - színekben bővelkedő programot.

Bővebben: Képzőművészeti kiállítás - 2018.

Közhírré tétetik!

Tisztelt Szülők,
Kedves Gyerekek!

 

Tájékoztatásul közöljük, hogy a lezajlott felvételi meghallgatások alapján Alapfokú Művészeti Iskolánk hangszeres tanszakaira az alábbi tanulók nyertek felvételt a 2018-2019-es tanévre: 

Citera: Bényei Bálint, Fekete Dániel István

Fuvola: Barna Anikó, Boda Janka Hanna, Katona Benedek, Miklóssy Zsanett, Nagy Panna, Nyitrai Tifani

Gitár: Fekete Adrián Zsolt, Fekete Gábor, Jámbor Ádám Milán, Jámbor Attila Máté, Nagy Alex, Nagy István, Nagy László, Romhalmi Zalán, Szabó Donát Attila

Hegedű: Rácz Viktória, Nagy Kincső, Füz Vanessza, Berencsi Eszter, Szabó Boglárka

Trombita: Kökényesi Miksa, Nagy Botond Zalán, Sónyák Norbert

Ütő: Tapasztó Bence

Zongora (Cséki Elemérné tanszaka): Bagdi Eszter, Berencsi Hanna, Lovász Linda, Molnár Péter, Timár Anna
Zongora (Tóth Erika tanszaka): Csiszár Jázmin, Debreczeni Hanna, Jantek Adrienn, Kiss Olivér, Nagy Jázmin 

A felvétel tényéről az iskola írásbeli határozatban ad hivatalos tájékoztatást.

Gratulálunk, szeptemberben találkozunk!

Bistey Attila, 
tagintézmény-vezető


 

„Grafikások talpa alatt fütyült a szél”

„Grafikások talpa alatt fütyült a szél”

Iskolánk grafikásai és tűzzománcosai 2018. május 17-én, csütörtökön délután busszal ellátogattak Balmazújvárosra a Semsey-kastélyba.

A kastélyban található múzeumban megtekintették az időszaki kiállításokat, melyek most a Magyar Közlekedési Múzeum anyagából tevődtek össze. A tanulók megcsodálhatták a Kerékpártörténeti kiállítást, a Lencsevégen című fényképezőgép kiállítást, valamint részt vettek egy, a múzeum által szervezett „Talpunk alatt fütyül a szél” című múzeumpedagógiai foglalkozáson, melyen először megismerkedhettek a múzeumnak otthont adó Semsey-kastély történetével, Balmazújváros híres szülöttjeinek életével, a Hortobágyra jellemző nagyállattartás eszközkészletével, az egyes foglalkozások viseleti darabjaival, szemlélteti, filmvetítéssel egybekötve, valamint a nagyállattartással összefüggő helyi kismesterségek termékeivel és eszközeivel. A tárlaton a rideg állattartás és a hortobágyi pásztorkodás hagyományaiba, valamint a kalapos, a kovács, és a bognár mesterségek rejtelmeibe is bepillanthatnak a gyerekek, és a foglalkozás végén saját maguk is népviseletbe öltözhettek, melyről a múzeum fotósa emlékképeket is készített.

A kastély és a foglalkozás látogatása után az élményekkel teli csoport a buszhoz indulva a nap zárásaként útba ejtett egy fagyizót, ahol volt alkalma megkóstolni a 2017-es év fagyiját, a mascarponés túrókrém sós karamellt.

 

Martinek Ágnes


 

 

Zongoraverseny a Duna parton

Zongoraverseny a Duna parton

Első alkalommal rendeztek Orbán György zongoraversenyt Szentendrén, a több mint fél évszázada működő Vujcsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskolában 2018. április 26-29. között. A szervezők várakozását is felülmúlva közel 200 zongorista mérethette össze tudását négy korcsoportban, két helyszínen.

A megmérettetésen a verseny anyagaként Orbán György korcsoportonként meghatározott darabjaiból, illetve három barokk szerző (J.S.Bach, G.F.Händel, D.Scarlatti) műveiből válogathattak a versenyzők. Orbán György ma is élő Kossuth díjas zeneszerző, aki mintegy 130 művet írt a gyermekek számára.

Kovács Boglárka 1. osztályos zongorista növendékünk szívesen tanulja a szerző műveit, ezért is érzett kedvet, hogy jelentkezzen erre a versenyre. A zsűri díjazásként korcsoportonként I., II. és III. helyezést, valamint különdíjakat adott ki. Helyezést sajnos nem értünk el, de jó volt hallani a díjkiosztón, hogy a zsűri elnöke kiegyenlítetten magas színvonalúnak tartotta a versenyzők felkészülését annak ellenére, hogy nem volt előválogató. A több napos rendezvény lehetőséget adott hasznos és kellemes élmények szerzésére is.

Tóth Erika

Bogi élménye:

2018. április 27-én, pénteken kezdődött a verseny 1. napja, a Duna melletti Zeneiskolában.

Az én korcsoportomban 53 gyerek versenyzett. Egy részüket meg is tudtam hallgatni. Miután lejátszottam a darabjaimat, a Duna partján sétáltunk és felfedeztük a várost.

Este Balog József Liszt-díjas zongoraművész koncertjén vettünk részt. Többek közt Bartók Béla és Orbán György műveiből hallhattunk válogatást.

Másnap délelőtt a korcsoportomban szereplő zongoristákat hallgattuk meg. Egy finom ebéd után elmentünk a Szamos cukrászdába és a Marcipán múzeumba. A múzeumban különböző témájú (történelem, zene, mese) termek voltak. Mindegyik alkotás előtt ki volt rakva egy tábla, amin fel volt tüntetve hány kiló marcipánból készült, mennyi ideig és ki készítette.

Este kávéházi beszélgetésen vehettünk részt Orbán György zeneszerzővel, Z. Lakos Ágnessel és tanítványával, Jassó Margittal, ahol sok érdekes történetet hallottunk a darabok keletkezéséről. Nagyon boldog voltam, amikor a beszélgetés végén a szerzővel dedikáltattam a Varázserdő kottámat.

A vasárnapi gálakoncerten, a kategóriák győztesei játszottak szebbnél szebb darabokat.

Sok szép élménnyel tértünk haza. Örülök, hogy részt vehettem ezen a színvonalas versenyen és nem utolsó sorban köszönöm szépen Erika néni felkészítő munkáját.

Kovács Boglárka


 

Bővebben: Zongoraverseny a Duna parton

Kiegészítő információk