Asszony lesz a lányból

„Asszony lesz a lányból”

Asszony lesz a lányból” elnevezéssel július 9. és 13. között remek hangulatú, élményekben, tapasztalatokban gazdag, hasznos napokat töltöttünk együtt 20 gyerekkel Erzsébet tábor keretében. Nagymamáink, édesanyáink konyhájában megtanult háztartási fortélyait ötvöztük a mai háziasszonyok sietős hétköznapjaikban végzett tevékenységeivel.

Kötényt készítettünk magunknak, amit különböző technikákkal díszítettünk. Volt olyan gyerek, aki hagyományos hímzéssel ékesítette munkaruháját, mások modern textilfestési módszereket alkalmaztak. Néhány gyerek ekkor ismerkedett meg a varrás-hímzés technikájával és annyira megszerette, hogy a tábori csendes pihenő idején is ezt a tevékenységet folytatta.

Kamaszkori bőrápolással kapcsolatos tanácsokat kaptak a gyerekek az egyik táborlakónk kozmetikus édesanyjától. Megtanulhatták, majd ki is próbálták magukon és társaikon az arctisztítás fontos lépéseit, majd közkívánatra elkészült egy tini smink. Közben hasznos tanácsokat hallottunk a helyes táplálkozásról és a háztartásban fellelhető anyagok kozmetikumként való felhasználásáról.

Forró nyári napok hűsítő italaiból készítettünk néhány limonádécsodát. Levendulás, mentás, citromfüves, narancsos, málnás finomságok kerültek ízlésesen feldíszített különleges poharakba. Az italokat aztán folyamatosan újra készítettük és fogyasztottuk ezen a napon, különösen az edénybemutató során, ahol egyszerű alapanyagokból ízletes lángos különlegességet kóstolhattunk és természetesen mi is kipróbáltuk annak elkészítését.

Szerdán országunk második legmagasabban fekvő településére, Bükkszentkeresztre látogattunk. Ékszerdoboz környezetében túráztunk, ellátogattunk Gyuri bácsi gyógyfüves kertjéhez és a település határában lévő gyógyköveken pihentünk. Ám nem csak a kövek, hanem a körülöttük lévő fák is gyógyító erővel bírnak. Megöleltünk egy-egy fát, hogy feltöltődjünk energiával túránk végén.

Ünnepi asztalok terítési szabályaival ismerkedtünk másnap. Gyönyörűen feldíszített asztalokat készítettek a gyerekek karácsonyra, húsvétra, születésnapra, a szerelmesek napjára. Ügyesen összeválogatták a textileket, étkészleteket, hozzáillő szalvétákat hajtogattak és apró, de nagyon ötletes dekorációval tették teljessé az ünnepi hangulatot.

Villámgyors, de nagyon finom desszertek receptjeit osztottuk meg egymással még ezen a napon, melyekből ki is próbáltuk a legnépszerűbbeket. A délután hátralévő részében kisvonattal városnéző „fagyitúrára” mentünk.

Pénteken babgulyást készítettünk és fogyasztottunk el a szabadban. A hozzá való házi csipetke tésztát természetesen saját kezűleg gyúrtuk és csipegtük el. Megismerkedtünk nagymamáink hagyományos csigakészítési technikájával is. Rövid gyakorlás után gyorsan nyúlt a tészta és peregtek a kész csigatészták a bordákról lefelé.

A héten megismert és kipróbált recepteket, háztartási fortélyokat, tanácsokat lejegyeztük egy naplóba, melyet remélhetőleg mindenki szívesen forgat majd otthon és bővíti majd saját receptekkel, ötletekkel, tapasztalatokkal.

A tábor ideje alatt az ételek nagy részét mi magunk válogattuk össze és készítettük el tudatosítva ezzel is a gyerekekben a otthoni étkezés, együttfőzés örömét, fontosságát. Minden étkezéskor igyekeztünk figyelni arra, hogy egészséges ételeket együnk szépen megterített asztaloknál, nyugodt környezetben odafigyelve magunkra és egymásra.

Remek közösségé formálódtunk a hét folyamán. Mindenki hozzáadott saját magából, tapasztalataiból, otthonról hozott élményekből a táborhoz. Megtanultunk jobban odafigyelni a másikra, megtanultuk, hogy tisztelni kell az ételeket és azok elkészítőit. Köszönet jár mindenkinek, aki segítette munkánkat és hozzájárult a táborunk jókedvű, emlékezetes pillanataihoz.

Szabóné Berencsi Irén, Pusztainé Máró Irén

Kiegészítő információk