M5 oktatási műsorajánló 2021.03.22-26.

M5 oktatási műsorajánló 2021.03.22-26. 

A járványhelyzet miatt bevezetett tantermen kívüli digitális munkarendben folyó iskolai nevelés-oktatás támogatására az M5 közmédia oktatási–ismeretterjesztő–kulturális csatornáján az előző évhez hasonlóan most is minden délelőtt követhetők az alsó tagozatos kisdiákok, a felsősök, valamint a középiskolások tananyagaihoz készített oktatási műsorok.

Az adások a megadott műsoridőben a TV-n és az interneten is követhetők, valamint később vissza is nézhetők a www.mediaklikk.hu oldalon. Ugyanitt https://mediaklikk.hu/digitalisoktatas tantárgyanként egybegyűjtve megtalálható az összes eddig elkészített műsor, mely hasznos kiegészítő lehet a tanagyagok több szempontú megközelítéséhez, feldolgozásához.

A Sulikalandok alapvető ismeretekre segít tanítani az alsós korosztályt: az írás, az anyanyelv, a matematika és a természetismeret mentén kalauzolja a gyerekeket a tudás világában. Hétköznapi példákon keresztül történő készségfejlesztéssel és tapasztalatszerzéssel igyekszik bővíteni a tanulók ismereteit, valamint szerepet kap benne a testmozgás és a játék is. https://mediaklikk.hu/musor/alsos/

A Felsősben az adott napi témafelvetés segít mindenkinek jobban megérteni, esetleg átismételni a tananyagot, valamint kiegészíti az iskolában megszerzett tudást. Az érdeklődők a fiatal műsorvezetőkből, meghívott szakértőkből álló Felsős csapattal együtt ismerkedhetnek meg különleges kísérletekkel, tanulságos történetekkel, érdekességekkel és a természet törvényeivel. Az interaktív játékos feladatoknak köszönhetően a diákok saját tapasztalataik által mélyíthetik el tudásukat, fejleszthetik kreativitásukat. A Felsős című magazin nemcsak a gyerekeknek lehet érdekes, hanem azoknak is, akik kíváncsiak arra, hogy mit tanul manapság egy felsős, és mindazok számára, akik szeretik ismereteiket bővíteni könnyed, szórakoztató formában. https://mediaklikk.hu/musor/felsos/

A honlap meglátogatása során a szolgáltató nem méri az aktivitáshoz tartozó adatmennyiséget, nem számít fel költséget érte, tehát az oktatási videókhoz ingyenesen férhetnek hozzá a diákok.

További hasznos oktatási tartalmak érhetők el a Nemzeti Audiovizuális Archívumban tantárgyanként itt: https://nava.hu/tematikus/oktatas/

Bővebben: M5 oktatási műsorajánló 2021.03.22-26.

Az M5 és a Kamerával az Erdőért Egyesület ajándéka

A Magyar Televízió M5 csatornájának főszerkesztőjétől kaptuk az alábbi levelet, melyet változtatás nélkül teszünk fel a honlapunkra.Köszönjük az ismeretterjesztő filmek ingyenes használati lehetőségét! 

 

"Filmalkotó stábunk Reviczky Gábor Kossuth Díjas színművésszel évek óta készít olyan erdész, horgász, vadász és természetjáró ismeretterjesztő filmeket, amelyek a természethez kötődnek. Az általunk készített filmalkotások az MTVA M5 és a DUNA-WORLD TV csatornákon kerülnek sugárzásra.Szeretnénk munkájukhoz térítésmentesen felajánlani olyan kisfilmeket, amelyek hazánk erdeinek, vizeinek, az erdő- és vadgazdálkodás, a sporthorgászat folyamatának és az ott dolgozó szakemberek munkájának bemutatásával foglalkoznak. A narráció Reviczky Gábor Kossuth Díjas színművész, a szakmai tartalom Keresztes György Pro Silva Hungariae Díjas erdőmérnök, a képi feldolgozás a Kamerával az Erdőért Egyesület filmes szakembereinek munkája.
A filmalkotások jogtulajdonosa a Kamerával az Erdőért Egyesület hozzájárul ahhoz, hogy Önök a fentebb felsorolt valamennyi filmet szabadon letöltsék az Egyesület Youtube csatornáiból és térítésmentesen, korlátlanul felhasználják oktatási és ismeretterjesztési célokra.
Reméljük, hogy filmalkotásainkkal hozzá tudunk járulni munkájuk sikeréhez!
 
Üdvözlettel, Békési János, főszerkesztő
M5 TV - Erdei utakon Reviczky Gáborral

M5 oktatási műsorajánló 2020. június 2-5. (23. hét)

M5 oktatási műsorajánló 2020. június 2-5. (23. hét)

Alsós, Felsős, Szólalj meg! és Mindenki Akadémiája tananyagok az otthoni tanuláshoz.

A műsorok délután ismétlésre kerülnek (alsós:15.00, felsős: 15.30, valamint bármikor visszanézhetők a https://mediaklikk.hu/digitalisoktatas/ oldalon.

Oktatási anyagok keddre (június 2.)

Alsós

8:00 1. osztály: Szöveges logikai feladat
A szöveges feladatok logikai megoldásait mutatjuk meg nektek a következő sulikalandunkban az első osztályosokkal.

8:15 2. osztály: Fejezd be a mesét!
Együtt írunk mesét a másodikos diákokkal. Izgalmas kaland lesz! Velünk tartotok?

Felsős

8:30 Biológia / Földrajz / Történelem – A vér / A mozgalmas Balkán-térség országai / Törvénytelenségek az ’50-es években (8. osztályos tanulók számára)
Mi a vér? Folyadék? Vagy éppen szilárd halmazállapotú? Miért nevezhetjük szövetnek? Miből áll össze? Dr. Tamás Andreával az élet egyik legfontosabb alkotóelemét, a vért vizsgáljuk. Varga Tamás geográfussal a Balkán-térség országaival ismerkedünk, míg Varga Szabolcs az 1950-es évek törvénytelenségeibe avat be bennünket a töripercekben.

Bővebben: M5 oktatási műsorajánló 2020. június 2-5. (23. hét)

M5 oktatási műsorajánló 2020. május 25-29. (22. hét)

M5 oktatási műsorajánló 2020. május 25-29. (22. hét)

Alsós, Felsős, Szólalj meg! és Mindenki Akadémiája tananyagok az otthoni tanuláshoz.

A műsorok délután ismétlésre kerülnek (alsós:15.00, felsős: 15.30, valamint bármikor visszanézhetők a https://mediaklikk.hu/digitalisoktatas/ oldalon.

Oktatási anyagok hétfőre (május 25.)

Alsós

8:00 1. osztály: “CS” betű és hang

8:15 2. osztály: Ajándékkészítés – virágültetés

Felsős

8:30 Földrajz – Ázsia népessége, kultúrái, vallásai (7. osztályos tanulók számára)
Pálcikával enni nem egyszerű. A sushi sem ízlik mindenkinek. A kuszkusz ellenben osztatlan sikert arat. A Felsősök ezúttal az ázsiai országok kultúrájával, vallásaival, népcsoportjaival ismerkednek meg Varga Tamás geográfus segítségével.

9:00 Magyar – A XX. század költői, koruk és világuk (8. osztályos tanulók számára)
Mit jelent megérteni egy verset? Hogyan tudunk verset elemezni? Mik egy vers értelmezésének legegyszerűbb fortélyai? Milyen stílusirányzatok formálták a 20. század irodalomtörténetét? A korszak költészetének világába Komlóczi Zoltán avat be bennünket.

9:30 Történelem – Magyarország a II. világháború poklában (7. osztályos tanulók számára)
Délvidéki tragédia, magyar holocaust, ’44-45-ös mészárlás. Többféle névvel is illetik azokat az eseményeket, amik 1944 októberében kezdődtek a mai Szerbia magyar lakta területein. Az első világháború előtt még Magyarország területét képező Vajdaság ’41-ben egy rövid időre ismét Magyarország részévé vált, majd 1944 őszén elkezdődött a szerbek újbóli területfoglalása. Minderről bővebben a Felsős következő adásában beszélgetnek a felsősök Varga Szabolcs történésszel.

10:00 Matematika – Mérlegelv (6. osztályos tanulók számára)
Az egyismeretlenes, alapfokú egyenletek egyszerű megoldási módszere számos matematikai feladvány kulcsa lehet. Panka és Karina a mérlegelv fogalmával és működésével ismerkedik egy játékos kihívás apropójából.

10:30 Erkölcstan – Európa vallási arculata (8. osztályos tanulók számára)
Mit jelent a vallásszabadság? Hogyan éltek egymás mellett a különböző felekezetek régen, és hogyan élnek ma? Hogyan tudunk békésen egymás mellett élni, mit jelent a tolerancia és hogyan tudunk segítő módon egymás életébe belefolyni? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a múltban és a jelenben Kovács Barbara evangélikus lelkész és Varga Szabolcs történész segítségével.

11:00 Matematika – A számtani sorozat (8. osztályos tanulók számára)
Előző matematika témájú adásunkban már elkezdtünk foglalkozni a sorozatokkal. Ezúttal viszont még tovább mélyítjük ismereteinket, ugyanis sok különböző típusú sorozat létezik. Major Csongor vendégünk a számtani sorozatok világába vezet be minket.

Bővebben: M5 oktatási műsorajánló 2020. május 25-29. (22. hét)

M5 oktatási műsorajánló 2020. május 18-22. (21. hét)

M5 oktatási műsorajánló 2020. május 18-22. (21. hét)

Alsós, Felsős, Szólalj meg! és Mindenki Akadémiája tananyagok az otthoni tanuláshoz.

A műsorok délután ismétlésre kerülnek (alsós:15.00, felsős: 15.30, valamint bármikor visszanézhetők a https://mediaklikk.hu/digitalisoktatas/ oldalon.

 

Oktatási anyagok hétfőre (május 18.)

Alsós
8:00 3. osztály: Barbi levele – szinonimák
Több különböző szó, de a jelentésük mégis hasonló. Ti ismertek ilyeneket? Ezek a szinonimák.

8:15 4. osztály: Mérés: láb, méter
Különleges módokon mérjük majd távolságot. Velünk tartotok?

Felsős
8:30 Biológia
– Az izomzat (8. osztályos tanulók számára)
Miért nagyobb a férfiak izomtömege, mint a nőké? Milyen izomcsoportok vannak? Mi történik az izmokkal munkavégzés közben? Vendégünk, dr. Tamás Andrea válaszolja meg az izomzattal kapcsolatos kérdéseinket. Földrajzperceinkben Franciaországgal ismerkedünk Varga Tamás segítségével, míg a töripercekben az Amerikai Egyesült Államok 20. századi történelmébe kalauzol bennünket Varga Szabolcs, egész pontosan az afroamerikai polgárjogi mozgalmainak korszakába.

9:00 Irodalom – Kosztolányi Dezső: Az apa (8. osztályos tanulók számára)
A minőségi együtt töltött időt az egymásra figyelés teszi tartalmassá. Egy családban egyformán fontos az apa és az anya gyermekéhez fűződő viszonya. A Felsős műsorvezetői Kosztolányi Dezső Az apa című versének apropóján beszélgetnek erről vendégünkkel, Papp Zoltán magyartanárral.

Bővebben: M5 oktatási műsorajánló 2020. május 18-22. (21. hét)

Kiegészítő információk