M5 oktatási műsorajánló 2020. május 18-22. (21. hét)

M5 oktatási műsorajánló 2020. május 18-22. (21. hét)

Alsós, Felsős, Szólalj meg! és Mindenki Akadémiája tananyagok az otthoni tanuláshoz.

A műsorok délután ismétlésre kerülnek (alsós:15.00, felsős: 15.30, valamint bármikor visszanézhetők a https://mediaklikk.hu/digitalisoktatas/ oldalon.

 

Oktatási anyagok hétfőre (május 18.)

Alsós
8:00 3. osztály: Barbi levele – szinonimák
Több különböző szó, de a jelentésük mégis hasonló. Ti ismertek ilyeneket? Ezek a szinonimák.

8:15 4. osztály: Mérés: láb, méter
Különleges módokon mérjük majd távolságot. Velünk tartotok?

Felsős
8:30 Biológia
– Az izomzat (8. osztályos tanulók számára)
Miért nagyobb a férfiak izomtömege, mint a nőké? Milyen izomcsoportok vannak? Mi történik az izmokkal munkavégzés közben? Vendégünk, dr. Tamás Andrea válaszolja meg az izomzattal kapcsolatos kérdéseinket. Földrajzperceinkben Franciaországgal ismerkedünk Varga Tamás segítségével, míg a töripercekben az Amerikai Egyesült Államok 20. századi történelmébe kalauzol bennünket Varga Szabolcs, egész pontosan az afroamerikai polgárjogi mozgalmainak korszakába.

9:00 Irodalom – Kosztolányi Dezső: Az apa (8. osztályos tanulók számára)
A minőségi együtt töltött időt az egymásra figyelés teszi tartalmassá. Egy családban egyformán fontos az apa és az anya gyermekéhez fűződő viszonya. A Felsős műsorvezetői Kosztolányi Dezső Az apa című versének apropóján beszélgetnek erről vendégünkkel, Papp Zoltán magyartanárral.

 

9:30 Történelem – Felülkerekednek a szövetségesek (7. osztályos tanulók számára)
A D-nap története. A hadigazdaságok működése. Mi a feladata ma egy katonának? Hogyan kell elképzelni egy katonai kiképzést? Mit kell megtanulniuk a bakáknak? Mennyire és miben más a szerepe a hadászatnak háborúban és békeidőben? A Felsős következő adásában ezekre a kérdésekre is választ kapnak a nézők.

10:00 Matematika – A hasáb és a henger (7. osztályos tanulók számára)
A szobrászat története évezredekre nyúlik vissza. Talán az egyik legismertebb őskori lelet a Willendorfi Vénusz, amely a legújabb kutatások szerint körülbelül harmincezer éves lehet. Az évszázadok során sokat változott az anyaghasználat, a formanyelv, azonban ami változatlan maradt, az az alkotás szeretete, és a mértani formák használata egy szobor megalkotása során. A szobrászat és a mértani formák kapcsolata a Felsős következő adásában kerül szóba.

10:30 Erkölcstan – Hitek és tévhitek (6. osztályos tanulók számára)
Milyen kérdésekre keressük a válaszokat, és milyen módon? Miben hiszünk, és mi az, amiben tévesen hiszünk? Miért gondolunk valamit evidensnek? Ezeket a kérdéseket boncolgatják a Felsős műsorvezetői egy játékos vetélkedőn keresztül, így biztosan nem fogtok unatkozni. Komlóczi Zoltán dráma- ás zenetanár lesz a segítségünkre.

11:00 Fizika – Optikai kísérletek (8. osztályos tanulók számára)
Hogyan működik a szemünk? Ha a szemünkben fordítva képződik a kép, akkor miért nem fordítva látjuk? A fény elektromágneses hullám. Ki jött rá erre? Hogyan? Számos kérdést teszünk fel Grama László fizikus vendégünknek, aki érdekes kísérleteket is hoz a témában, hogy kielégítse kíváncsiságunkat.

Szólalj meg! – angolul
11:30 85. és 86. lecke

Szólalj meg! – németül
12:00 40-44. lecke

Mindenki Akadémiája
12:30 Bárány Balázs: Fraktálok, más dimenziók

Mozogj otthon!
14:45
 Labdás torna

 

Oktatási anyagok keddre (május 19.)

Alsós
8:00 1. osztály: A mese öröme
Ugye ti is szeretitek a meséket? Van kedvenc történetetek?A következő első osztályosoknak szóló sulikalandban Barbi is elárulja nektek, neki melyik mese a legkedvesebb.

8:15 2. osztály: Szöveges feladatok
A szöveges feladatok világába kalandozunk a másodikos diákokkal. Szöveges feladatokat oldunk meg! Izgalmas lesz! Velünk tartotok?

Felsős
8:30 Biológia / Földrajz / Történelem
– A tápanyagok / A jégformálta Észak-Európa / Magyarország újraszervezése 1945 után– Az izomzat (8. osztályos tanulók számára)
A táplálkozás alapvető szükségletünk, hiszen az elfogyasztott ételből építkezik testünk, és a tápanyagok elégetésével jutunk a szükséges energiához a szellemi tevékenységekben is. A táplálkozás és az emberi szervezet fontos kapcsolatával dr. Tamás Andrea segítségével ismerkedünk. A föcipercekben Észak-Európa országait, a skandináv államokat fedezzük fel Varga Tamással, míg a töripercekben hazánk 1945 utáni újjászervezésében mélyedünk el jobban Varga Szabolcs kalauzolásával.

9:00 Magyar – Móricz Zsigmond: A hét krajcár I. (7. osztályos tanulók számára)
“Jól rendelték az istenek, hogy a szegény ember is tudjon kacagni” – így kezdődik Móricz Zsigmond Hét krajcár című novellája – a szívmelengető, megható és egyben mélységesen szomorú történet első része a Felsős alkalmi színpadán elevenedik meg a Felsős műsorvezetőinek és vendégeinek előadásában.

9:30 Történelem – A török kiűzése Magyarországról (6. osztályos tanulók számára)
Buda elfoglalása 1541-ben – a török hódoltság időszakának szomorú kezdete. Buda visszafoglalására mindössze másfél évszázaddal később, az 1680-as években kerülhetett sor. Hogyan? Kik voltak a török kiűzésének vezéralakjai? Erről mesél nekünk Varga Szabolcs történész.

10:00 Fizika – A hang terjedése, hangkeltés, a hang hullámtermészete (7. osztályos tanulók számára)
Elkészült a nagy mű, a dal hangszerelve és begyakorolva már csak arra vár, hogy valaki rögzítse. De milyen szempontok alapján kell a megfelelő hangstúdiót választani? Milyen paramétereket kell figyelembe venni a tökéletes hangzás elérése érdekében? A Felsős következő adásában egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a nézők.

10:30 Művészetek – Az impresszionizmus és egyéb izmusok (7. osztályos tanulók számára)
A fények és a színek játéka, a pillanatnyi benyomás, a plen-air – a XIX. század végén a közönség értetlenkedve állt az impresszionista képek előtt – a lágy ecsetkezelés, a színfoltokból kialakuló kompozíció szöges ellentétben állt a műteremben beállított, gondosan előkészített vásznakkal. A Felsősben ezúttal az impresszionizmussal és egyéb izmusokkal ismerkednek meg a műsorvezetők.

11:00 Magyar – Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig (8. osztályos tanulók számára)
Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig! című regényében számos örök igazság rejlik. Az igazmondás, a becsület, az erkölcsi tisztaság mindig is fontos értékei voltak az emberi társadalomnak. Hogyan viselhetjük el, ha megaláztatás ér minket? Mi történik, ha valaki lelkileg összetörik, és hogyan lehet mindebből kilábalni? Ezekre keressük a választ Móricz Zsigmond regényén keresztül Komlóczi Zoltán vendégünkkel.

Szólalj meg! – angolul
11:30 87. és 88. lecke

Szólalj meg! – franciául
12:00
 46-50. lecke

Mindenki Akadémiája
12:30 Berndt Mihály: Zajosak vagyunk?

Mozogj otthon!
14:45
 Bemelegítés, mobilizálás és nyújtás dinamikus elemekkel

 

Oktatási anyagok szerdára (május 20.)

Alsós
8:00 3. osztály: Menjünk horgászni! – Szorzás
A következő sulikalandunkban együtt horgászunk majd a harmadikos diákokkal, de nem akárhogyan, egészen különleges módon! Nézzétek meg!

8:15 4. osztály: Nonverbális kommunikáció
Ha már kifogtuk a halakat utána pedig szavak nélkül kommunikálunk majd a negyedik osztályosokkal. Ez sem lesz a megszokott. Velünk tartotok?

Felsős
8:30 Biológia – Az érzékelés (6. osztályos tanulók számára)
Látás, hallás, szaglás, tapintás, ízlelés. Számos receptoron, érzékszerven keresztül érzékeljük és tapasztaljuk meg a világot magunk körül. Hogyan működnek ezek a szerveink, és vajon hogyan dolgozzák fel a környezetünkből érkező impulzusokat? Erről tanulunk a Felsős adásában.

9:00 Magyar – Móricz Zsigmond: A hét krajcár II. (7. osztályos tanulók számára)
“Jól rendelték az istenek, hogy a szegény ember is tudjon kacagni” – így kezdődik Móricz Zsigmond Hét krajcár című novellája – a szívmelengető, megható és egyben mélységesen szomorú történet második része a Felsős alkalmi színpadán elevenedik meg a Felsős műsorvezetőinek és vendégeinek előadásában.

9:30 Történelem – A második világháború vége (7. osztályos tanulók számára)
Szétlőtt, felgyújtott, lebombázott épületek, folyókba szakadt hidak, romok és pusztulás. Így festett a kép Magyarországon 1945. április 4-én, miután már nem történt több harci cselekmény hazánkban a második világháború idején. A Felsős adása a második világégés lezárásával foglalkozik.

10:00 Matematika – Vektorok (8. osztályos tanulók számára)
Mit mutatnak meg a vektorok? Mik az egyenlő vektorok és hogyan lehetnek a vektorok egymás ellentétei? Milyen műveleteket végezhetünk velük, és hogyan lehetnek hasznunkra az eltolásban és a forgatásban? A vektorok rejtelmeibe Major Csongor vendégünk vezet be minket.

10:30 Erkölcstan – Sztereotípiák, előítéletek (8. osztályos tanulók számára)
Mi a különbség a sztereotípia és az előítélet között? Miért olyan nehéz lerombolni az előítéleteket? Miért lehetnek károsak? Hogyan alakul ki egy előítélet, és miért fontos az első benyomás? Rengetünk kérdésünk lesz, amelyek között vendégünk, Alapi-Tóth Zoltán segít eligazodni.

11:00 Szakmák / Állampolgári ismeretek – Kreatív zenetanár / Tanulói jogok és kötelességek összhangja (8. osztályos tanulók számára)
Mit csinál egy kreatív zenetanár? Hogyan segíthet a zene a tanulásban, a fejlődésben, akár egy közösség működésében? Hogyan kerülhet összhangba a dráma és a színház működésével? Komlóczi Zoltán dráma- és zenetanár saját hivatásán keresztül mesél nekünk minderről. Az állampolgári ismeretek perceiben pedig a gyermekek és tanulók jogait taglaljuk tovább Varga Szabolcs történésszel.

Szólalj meg! – angolul
11:30 89. és 90. lecke

Szólalj meg! – olaszul
12:00 46-50. lecke

Mindenki Akadémiája
12:30 Reikort Ildikó: Az ember és a zene kapcsolata

Mozogj otthon!
14:45
 Légző torna

 

Oktatási anyagok csütörtökre (május 21.)

Alsós
8:00 1. osztály
: Jobb oldal, bal oldal
Jobb kéz, bal kéz, jobb láb, bal láb. Ti is belekavarodtok még néha? Sebaj! A következő sulikalandunkban együtt gyakoroljuk majd az első diákokkal.

8:15 2. osztály: Szabályjátékok
Utána pedig a szabályjátékokkal ismerkedünk meg a második osztályosokkal.

Felsős
8:30 Biológia / Földrajz / Történelem
– Az egészséges táplálkozás / Észak-Európa országai / Az újjáépítés és a kommunisták hatalomra jutása (8. osztályos tanulók számára)
Az egészséges táplálkozás legfőbb szabályait, ismérveit, illetve az egészségtelen táplálkozás okozta betegségeket dr. Tamás Andrea segítségével kutatjuk. A földrajzpercekben Észak-Európában kalandozunk ismét Varga Tamással, míg Varga Szabolcs történész Magyarország 1945 utáni időszakáról és a kommunisták hatalomra jutásáról mesél nekünk.

9:00 Magyar – Hangsúly, hanglejtés (6. osztályos tanulók számára)
Közlendőnknek tartalma van, amelyet szeretnénk megértetni másokkal. Leírva és hallgatva mást tud jelenteni, közvetíteni ugyanaz a mondat. Mondandónk érzelmi mélységeit, hangulatát a hangsúllyal és a hanglejtéssel adhatjuk át hallgatóságunknak. Ezekről beszélgetünk ebben az adásban.

9:30 Történelem – Magyarország belépése a II. világháborúba (7. osztályos tanulók számára)
A második világháborúba Magyarország hivatalosan 1941. június 26. után lépett be. Milyen kül- és belpolitikai előzményei voltak a hadba lépésnek? Mi volt a döntés közvetlen kiváltó oka? A Felsős műsorvezetői egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresik a választ Varga Szabolcs történész segítségével.

10:00 Kémia – A molekulák képződése és szerkezete (7. osztályos tanulók számára)
A fúziós reakciót már régóta ismerik a fizikusok. Ebből hasznos energiát kinyerni viszont még nem sikerült. Nagyon nehéz elérni a százmillió fokos hőmérsékletet, az anyagot aztán szabályozni, majd ezt a folyamatot egy reaktorban pozitív energiamérlegen működtetni. Egyebek mellett a magfúzió folyamata is előkerül a Felsős kémiás adásában.

10:30 Erkölcstan – Mi a szeretet? (8. osztályos tanulók számára)
Mit jelent a szeretet? Lehet-e szinonimája? Mi a különbség a kedvelés, a rajongás, a szerelem és a szeretet között? Játékos formában keressük a választ minderre vendégünk, Alapi-Tóth Zoltán segítségével.

11:00 Biológia / Földrajz / Történelem – Idegsejtek / Németország földrajza / A magyar gazdaság átalakulása 1990 után (8. osztályos tanulók számára)
“A rendszerváltoztatás a széles tömegek csendes támogatásával történt, annak reményében, hogy hazánkban végre a nyugat-európaihoz hasonló fejlődés kezdődik, és az életszínvonal emelkedni fog.
A gazdaság átalakulása azonban a vártnál több zökkenővel és nagyobb áldozatokkal járt az emberek számára. Ezekről mesél nekünk Varga Szabolcs történész. Dr. Tamás Andreával az idegsejtekről tanultakat elevenítjük fel, míg Varga Tamással Németországba kalandozunk.”

Szólalj meg! – angolul
11:30 91. és 92. lecke

Szólalj meg! – spanyolul
12:00 46-50. lecke

Mindenki Akadémiája
12:30 Boldogh Sándor András: A denevérek titokzatos világa

Mozogj otthon!
14:45  Vállízület átmozgatása, bemelegítés

 

Oktatási anyagok péntekre (május 22.)

Alsós
8:00 3. osztály
: Stop motion – filmkészítés
Bevatjuk a harmadikos diákokat a filmkészítés rejtelmeibe. Ugye ti sem akartok róla lemaradni?

8:15 4. osztály: Nyugat-magyarországi peremvidék
Utána pedig megismerkedünk a negyedik osztályosokkal a Nyugat-magyarországi peremvidék jellegzetességeivel. Velünk tartotok?

Felsős
8:30 Földrajz
– A hideg mérsékelt öv élővilága (tajga) (7. osztályos tanulók számára)
A sarkkörökhöz közeledve egyre hidegebb, egyre zordabb időjárási körülményekhez kell alkalmazkodniuk az élőlényeknek. Van olyan faj, amely vastag téli bundát növeszt, van, amelyik jelentős élelmiszerkészletet halmoz fel, és van olyan állat, amely átalussza a telet. A hideg mérsékelt öv élővilágával Nagy Antal zoopedagógus segítségével ismerkednek meg a felsősök.

9:00 Magyar – A szóképzés és a szóalkotás ritkább módjai (8. osztályos tanulók számára)
Igenévképző, főnévképző, melléknévképző, számnévképző, igeképző. Szóalkotásunk alapvető építőkövei a képzők. Ezekkel és a szóképzés különböző lehetőségeivel ismertet meg minket vendégünk, Papp Zoltán.

9:30 Történelem – Felfedezők és feltalálók (6. osztályos tanulók számára)
Legyen szó földrajzi vagy tudományos felfedezésekről, az emberi kíváncsiság egy pillanatra sem lankadt az évszázadok során. Egy-egy új találmány vagy tudományos áttörés pedig örökre megváltoztathatja a világot. A Felsős műsorvezetői a késő középkor találmányainak és felfedezőinek nyomába szegődnek Varga Szabolcs történész segítségével.

10:00 Kémia – A tűzgyújtás története: a kovakőtől a gyufáig (8. osztályos tanulók számára)
Milyen hatással volt az emberiség történetére a tűz felfedezése? Mi történik a megsütött, megfőzött étellel orvosbiológiai értelemben? Hogyan tudunk tüzet gyújtani? Mire vigyázzunk, ha tűz közelébe kerülünk, vagy ha baleset történik? Mindezekre vendégünk, dr. Márk László ad választ.

10:30 Művészetek – Robert Schumann (7. osztályos tanulók számára)
Robert Schumannról a könnyű, fülbemászó melódiák jutnak először eszünkbe. Azt már kevesen tudják, hogy pontosan milyen műveket köszönhetünk a zeneszerzőnek, miben rejlik művészi tehetsége. Robert Schumann munkásságával, jellegzetes dallamvilágával Kircsi László zenetörténész vezetésével ismerkednek meg a Felsős műsorvezetői.

11:00 Osztályfőnöki óra / Művészetek – A média működése / Az avantgárd zeneszerzői: John Cage, Eric Satie, Penderecki (8. osztályos tanulók számára)
Mindazt, amit nap mint nap az újságokban, a tévében és az interneten látunk, emberek állítják elő, különböző célokból. Ők a médiamunkások, és bizony elképzelhető, hogy sokkal nagyobb befolyással vannak az életünkre, mint gondolnánk. A média működésének mechanizmusáról Komlóczi Zoltán drámatanárral beszélgetünk. Művészeti perceinkben pedig az avantgárd korának zeneszerzőit ismerjük meg.

Szólalj meg! – angolul
11:30 93. és 94. lecke

Szólalj meg! – olaszul
12:00 36-40. lecke

Mindenki Akadémiája
12:30 Makra Zsófia: Kihaló és kihalás közeli falvak Magyarországon

Mozogj otthon!
14:45
 Combfeszítő izom edzése és nyújtása

Kiegészítő információk