M5 oktatási műsorajánló 2020. június 2-5. (23. hét)

M5 oktatási műsorajánló 2020. június 2-5. (23. hét)

Alsós, Felsős, Szólalj meg! és Mindenki Akadémiája tananyagok az otthoni tanuláshoz.

A műsorok délután ismétlésre kerülnek (alsós:15.00, felsős: 15.30, valamint bármikor visszanézhetők a https://mediaklikk.hu/digitalisoktatas/ oldalon.

Oktatási anyagok keddre (június 2.)

Alsós

8:00 1. osztály: Szöveges logikai feladat
A szöveges feladatok logikai megoldásait mutatjuk meg nektek a következő sulikalandunkban az első osztályosokkal.

8:15 2. osztály: Fejezd be a mesét!
Együtt írunk mesét a másodikos diákokkal. Izgalmas kaland lesz! Velünk tartotok?

Felsős

8:30 Biológia / Földrajz / Történelem – A vér / A mozgalmas Balkán-térség országai / Törvénytelenségek az ’50-es években (8. osztályos tanulók számára)
Mi a vér? Folyadék? Vagy éppen szilárd halmazállapotú? Miért nevezhetjük szövetnek? Miből áll össze? Dr. Tamás Andreával az élet egyik legfontosabb alkotóelemét, a vért vizsgáljuk. Varga Tamás geográfussal a Balkán-térség országaival ismerkedünk, míg Varga Szabolcs az 1950-es évek törvénytelenségeibe avat be bennünket a töripercekben.

 

9:00 Magyar – Nyelvi agresszió a diákok között (6. osztályos tanulók számára)

9:30 Történelem – Az osztrák-magyar kiegyezés (7. osztályos tanulók számára)
1867-ben, közel két évtizedes szembenállás után létrejött a megegyezés a Habsburg uralkodó és Magyarország között. Az új államalakulattal szembeni bizalmatlanság azonban csak lassan szűnt meg. Ferenc József jól tudta, hogy birodalma gazdasági és politikai problémáira tartós megoldást kell találnia. Bécs a magyarokkal való viszony rendezésétől az államadósság csökkenését remélte, továbbá azt, hogy helyreállhat a birodalom belső szilárdsága. Mindez pedig azért volt fontos, hogy a Habsburg Birodalom megtarthassa helyét Európa nagyhatalmai között. A kiegyezésről, a hozzá vezető útról Varga Szabolcs történésszel beszélgetnek a műsorvezetők.

10:00 Matematika – Egyenletek (8. osztályos tanulók számára)
Melyik az a szám, amiből ha kivonok kettőt, és elosztom hárommal, 10-et kapok végeredményül? Vagy melyik az a szám, amit ha megszorzok kettővel, majd a szorzathoz hozzáadok hármat, 15-öt kapok? Nem olyan bonyolult. Épp az ilyen feladványok megoldásában segíthetnek az egyenletek, amelyekkel Major Csongor segítségével ismerkedünk.

10:30 Erkölcstan – Kamaszok és motiváció (8. osztályos tanulók számára)
Mi motivál minket napjainkban? Mi motiválta a szüleinket, amikor ők voltak kamaszok? Sok minden változik, változnak a kilátások és a jövőbe vetett remények is. Kinek-kinek más a fontos, és egy-egy generáció néha nehezen érti meg a másikat. Alapi-Tóth Zoltán drámatanárral arról beszélgetünk, hogy mi is motiválhat minket, mai tizenéveseket.

11:00 Magyar – J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura (8. osztályos tanulók számára)
A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien angol író világhírű fantasy-regénye, A hobbit című korábbi munkájának folytatása. 1936 és 1949 között, tizenhárom évig készült és 1954–1955-ös megjelenése óta világszerte több mint 150 millió példányban kelt el. Habár általában három kötetben jelenik meg és gyakran helytelenül trilógiának nevezik, a Gyűrűk Ura egységes egészet alkotó, hat könyvből és függelékekből álló, kiadástól függően mintegy 1800 oldalas mű. Komlóczi Zoltán drámatanárral beszéljük át, miről is szól igazából, és miért lehet napjainkig töretlen világsiker a Gyűrűk Ura.

Szólalj meg! – angolul
11:30 105. és 106. lecke

Szólalj meg! – franciául
12:00  55-59. lecke

Mindenki Akadémiája
12:30 Polgár Zsolt: Tudomány a burgonyában

Mozogj otthon!
14:45
 Láb torna

 

Oktatási anyagok szerdára (június 3.)

Alsós

8:00 3. osztály: Névutók
Mellett, fölött, mögött, alatt, között – ezek a leggyakrabban használt névutók a magyar nyelveben. Ezek jelentéséről tudhattok meg többet, ha együtt kalandoztok a harmadik osztályosokkal.
8:15 4. osztály: Geometria
A geometria rejtelmeibe vezetünk el benneteket a negyedikes diákokkal. Velünk tartotok?

Felsős

8:30 Földrajz – Japán (7. osztályos tanulók számára)
A Sakura ünnepe, a kimonók rafinált eleganciája, a színház világa, a szamurájok és gésák világa, a Felkelő Nap országa: Japán – a távoli szigetország egyedi kultúráját, történelmét, szokásait, jellegzetességeit a Felsős következő adásában Varga Tamás geográfus vezetésével tanulmányozzák műsorvezetőink.

9:00 Magyar – Személyes névmások (6. osztályos tanulók számára)

9:30 Történelem – A gazdaság fejlődése a dualizmus időszakában (7. osztályos tanulók számára)
7273 kilométer vasúti pálya, 616 állomás és 728 megállóhely. Népszerű közösségi közlekedési forma, mely pókhálószerűen behálózza az országot. Kényelmes, gyors, nincsenek dugók, jegyet már okostelefonnal is lehet vásárolni – ez a vasút a teljesség igénye nélkül, ahogyan ma ismerjük. A dualizmus korában azonban még nem volt ennyire elterjedt a gőzmozdonyok füstös világa. Minderről bővebben a Felsősben beszélgetnek a műsorvezetők.

10:00 Fizika – Az energia (7. osztályos tanulók számára)
Magyarországon az egyik legjobban kihasználható megújuló energiaforrás a geotermikus energia. Ugyanis hazánkban a fölfelszínhez meglehetősen közel megfelelő hőfokú vízlelőhelyek vannak ahhoz, hogy a víz hőjét elektromos áram előállítására használjuk. Az első ilyen, geotermikus erőművet 2018-ban Turán adták át. A különböző energiaforrásokról, energiahordozókról a Felsős következő adásában beszélgetünk.

10:30 Művészetek – Franz Schubert (7. osztályos tanulók számára)
Bár kora nem becsülte, az utolsó igazi klasszikusnak tartjuk, életműve átmenet a klasszika és a romantika között. Úrateremtette a dal műfaját, szimfóniáia és négykezes zongoraművei is jelentősek. A zenetörténet az egyik utolsó klasszikusként tartja számon. A Felsősben ezúttal Franz Schubert osztrák zeneszerző, a XIX. század egyik legnagyobb muzsikusának életművével ismerkednek meg a műsorvezetők Kircsi László zenetörténész segítségével.

11:00 Szakmák / Állampolgári ismeretek – / A demokratikus Magyarország – A köztársasági elnök – Az Alkotmánybíróság (8. osztályos tanulók számára)
Gondolkoztatok már azon, mi az a foglalkozás, ami érdekesen hangzik, de valószínűleg soha nem fogjátok csinálni? Talán a szüleiteknek is voltak olyan kamaszkori álmai, amik aztán nem valósultak meg – vagy belátjuk, hogy ezeket képtelenség megvalósítani, vagy egyszerűen az élet hozza másképp. Érdekes azon elgondolkozni, mi az, ami sosem leszek – ezt teszik műsorvezetőink és vendégeink következő adásunkban.

Szólalj meg! – angolul
11:30 107. és 108. lecke

Szólalj meg! – olaszul
12:00  55-59. lecke

Mindenki Akadémiája
12:30 Győrfi Pál: Hősképzés. Ön is lehet életmentő!

Mozogj otthon!
14:45 
Könnyed átmozgató, nyújtó és stabilizáló gyakorlatok dinamikus elemekkel

 

Oktatási anyagok csütörtökre (június 4.)

Alsós
8:00 1. osztály: Sokatmondó pillantások – nonverbális kommunikáció
Biztosan halottátok már azt a kifejezést, hogy sokat mondó pillantás. De, hogy ez pontosan mit is jelent és hogyan tudunk kommunikálni a testünkkel, arról még többet megtudhattok, ha együtt kalandoztok az első osztályosokkal.

8:15 2. osztály: Összetett feladatok
Utána pedig együtt oldhattok meg összetett matematikai feladatokat a negyedikes diákokkal. Velünk tartotok?

Felsős
8:30 Biológia / Földrajz / Történelem
– A szív és a keringési rendszer / A hátságok földje: Kelet-Európa / Hétköznapok és ünnepek a Rákosi-diktatúra idején (8. osztályos tanulók számára)
Miért ver többet a szívünk, ha lámpalázunk van? Milyen az egészséges szívverés és a vérnyomás? Hogyan és merre áramlik a testünkben a vér, és hogyan dolgozik ezért a szívünk? A szív és a keringési rendszer ismereteibe Dr. Tamás Andrea avat be bennünket. Varga Tamás geográfussal Kelet-Európa tájai felé vesszük az irányt, míg Varga Szabolcs történésszel a Rákosi-korszak hétköznapjaiba utazunk vissza az időben.

9:00 Magyar – Tamási Áron: Ábel a rengetegben I. (8. osztályos tanulók számára)
Szakállas Ábel 15 éves. Szüleivel Csíkcsicsóban, egy kis erdélyi faluban él. Apja egyik nap bejelenti, hogy Ábelnek a Hargitába kell mennie erdőpásztornak. Vajon hogy birkózik meg a kemény munkával és az erdő magányával egy ilyen fiatal fiú? Vajon mi lenne, ha ma nekünk kellene ilyen korán munkába állni? És vajon hogyan felel meg Ábel a magasrangú felnőtteknek, amikor próbára teszik? Tamási Áron megunhatatlan regényéről Alapi-Tóth Zoltán drámatanárral beszélgetünk.

9:30 Történelem – Társadalmi változások a XIX. század második felében (7. osztályos tanulók számára)
Summás, napszámos, agrárproletár, kubikus – vajon mit takarnak ezek a fogalmak? Hogyan éltek a különböző társadalmi osztályok képviselői a múlt század elején? Hol laktak, hogyan teltek a mindennapjaik, milyen vágyai, céljaik lehettek? A Felsősben egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kapnak a műsorvezetők.

10:00 Matematika – Összevonás, zárójel (6. osztályos tanulók számára)

10:30 Művészetek – Erkel Ferenc (7. osztályos tanulók számára)
A Bánk Bán című opera az operaénekesek szempontjából rendkívül különleges darabnak számít, hiszen megtiszteltetés, ha eljátszhatják valamelyik szerepet. Most két olyan művésszel ismerkedhettek meg, akik jól ismerik a Bánk Bánt és szívesen megosztják veletek, mit gondolnak erről a műről. A Hazám, hazám című áriát Bergovecz Dávid és Kovácsházi István előadásában hallgathatjuk meg.

11:00 Biológia / Földrajz / Történelem – Szimulációs központ / Tipikus tájak Közép-Európában / A határon túli magyarság sorsa a rendszerváltoztatás előtt és után (8. osztályos tanulók számára)
Trianont követően a Kárpát-medencei magyarság harmada idegen uralom alá került. Ettől fogva a magyar kisebbségek ki voltak téve a beolvasztási törekvéseknek. 1945 után a szocialista egység fontosabb volt a nemzetiségek jogainál. A rendszerváltoztatás után pedig mindenütt felerősödött a nacionalizmus. A határon túli magyarság sorsáról és 20. századi történelméről Varga Szabolccsal beszélgetünk. Dr. Tamás Andreával átismételjük, mit tudunk a vérről, míg Varga Tamás geográfussal Közép-Európa tájain barangolunk. Tartsatok velünk!

Szólalj meg! – angolul
11:30 109. és 110. lecke

Szólalj meg! – spanyolul
12:00  55-59. lecke

Mindenki Akadémiája
12:30 Gulyás László: A trianoni békediktátum rövid története

Mozogj otthon!
14:45
 Lapockastabilitás fejlesztése

 

Oktatási anyagok péntekre (június 5.)

Alsós
8:00 3. osztály: Óra
Az órával ismerkedünk meg a következő sulikalandunkban a harmadikos diákokkal.

8:15 4. osztály: Dunántúli középhegység
Utána pedig a Dunántúli középhegységbe látogatunk el a negyedik osztályosokkal. Izgalmas kaland lesz! Velünk tartotok?

Felsős

8:30 Földrajz – A magashegységek élővilága (7. osztályos tanulók számára)
Ki ne hallott volna a havasi emberről? A jeti legendája évtizedek óta tartja magát, sem megcáfolni sem bizonyítani nem tudta eddig senki. A Felsősben – amely ezúttal a magashegységek hófödte csúcsai közé röpíti a nézőket – Big Footnak, vagyis a nagylábúnak is nyomába eredünk. A kutatás eredménye az adás végére kiderül.

9:00 Magyar – Tamási Áron: Ábel a rengetegben II. (8. osztályos tanulók számára)
Tamási Áron Ábel-trilógiájának első kötete sokunk kedvenc olvasmányélménye. Nem véletlenül, a találékony és éleseszű, no meg persze bizonyos helyzetekben élesnyelvű 15 éves kamaszfiú története ma is legalább annyira élvezhető, mint megírásának idején. Az Ábel a rengetegben történetével ismerkedünk tovább, ezúttal Papp Zoltán magyartanárral.

9:30 Történelem – Millennium (7. osztályos tanulók számára)
Az 1986-os Millennium kapcsán már beszéltünk a földalatti vasútról. Ezekben az években-évtizedekben azonban még számos más építkezés és városfejlesztési beruházás valósult meg Budapesten. Modernizálták a közlekedést: a lovakkal hajtott omnibuszokat és lóvasutakat sorra felváltották az elektromos és benzinmotoros járművek. A gyors népességnövekedésnek köszönhetően elkezdték kialakítani az egységes kör- és sugárút rendszert is. Az ezredfordulót ünneplő Magyarország következő adásunk témája lesz, tartsatok velünk!

10:00 Kémia – Földgáz és kőolaj (8. osztályos tanulók számára)
Mi a kőolaj és mi a földgáz? Mi a közös bennük, és mi a különbség? Mit nevezünk szénhidrogéneknek? Hogyan keletkeznek? Hogyan nyerhetünk energiát ezekből a nyersanyagokból, és miért nevezzük őket meg nem újuló energiaforrásnak? Minderről Dr. Márk Lászlóval beszélgetünk.

10:30 Erkölcstan – Generációs különbségek (8. osztályos tanulók számára)
“Bezzeg az én időmben!” – legtöbbször idős emberektől halljuk ezt, amikor valamit nehezn értenek a fiatalok viselkedésében. Váltzik a világ, változik benne az ember is. Szülő és gyerek, nagyszülő és unoka néha nehezen érti egymást. Milyen is igazából a Z-generáció, vagyis napjaink fiataljai? A generációs különbségekről Alapi-Tóth Zoltán drámatanárral beszélgetünk.

11:00 Erkölcstan / Művészetek – Évértékelés / Kaláka, Szélkiáltó, Sebő Ferenc (8. osztályos tanulók számára)
Az évértékelésnek különleges jelentősége lehet akár a diákok, akár a tanulók szempontjából. De persze értékelhet évet egy közösség, egy vállalat vagy egy ország is. Szimbolikus gesztus csupán, vagy szükségünk van arra, hogy lássuk, mettől meddig jutottunk el egy lezáródó időszakban? Erről beszélgetünk következő adásunkban jól ismert vendégeinkkel, Komlóczi Zoltán drámatanárral és Varga Szabolcs történésszel. A művészeti percekben pedig olyan, a magyar könnyűzenei élet megkerülhetetlen szereplőivel ismerkedünk, mint a Kaláka vagy a Szélkiáltó.

Szólalj meg! – angolul
11:30 111. és 112. lecke

Szólalj meg! – oroszul
12:00
  55-59. lecke

Mindenki Akadémiája
12:30 Szinetár Csaba: Miért érdemes vizsgálni Magyarország pókjait?

Mozogj otthon!
14:45 Csípőhajlító és combközelítő izmok erősítése és nyújtása

 

További hasznos és érdekes ismeretek szerezhetők az Online Erdei Iskola kisfilmjeiből, melyek elérhetők az Országos Erdészeti Egyesület YouTube csatornájánhttps://www.youtube.com/results?search_query=orsz%C3%A1gos+erd%C3%A9szeti+egyes%C3%BClet

 

 

Kiegészítő információk