4. nap: A hivatalos programok napja

Ma minden a hivatalos programok jegyében történ.Reggeli után az iskolában találkoztak a projekt résztvevői, tanárok és gyerekek közösen. Az iskola udvarán hatalmas üdvrivalgás köszöntötte a nemzetközi pedagóguscsoportot, mindenki egy egy kendőt kapott a nyakába, miután megmosta kezét illatos fertőtlenítő folyadékban, majd vett egy szem török édességet a kínáló kislányoktól. 

 

 

 

Egy tiszteletkör után (ahol szinte minden diákkal kezet kellett fogni), helyet foglaltunk az udvaron elhelyezett széksorokon (ideiglenes nézőtéren). Idris Kaya müdrüs (igazgató) úr köszöntője után sok sok táncsoport előadását néztük meg. Volt: hagyományos esküvői ceremónia, népek tánca, tánc a békéért, stb.

A műsort követően az informatika teremben berendezett tízórais asztalnál találkoztunk a helyi nevelőkkel, finom süteményeket kóstolgatva beszélgettünk.

Később megnéztünk néhány tantermet az iskolában, az óvodában, majd egy szakképző leányiskolában.
Az ebédet egy felnőttképző iskola étkezőjében szervezték meg a vendéglátók. Délután néhány egyéb érdekességet látogattunk meg (sportcsarnok, rendezvénycsarnok), majd meglátogattuk a Bursai Nemzeti Oktatási Hivatal igazgatóját, aki röviden köszöntötte a projekttalálkozó résztvevőit, mi is átadtuk neki az iskola és a városunk ajándékait.

A délután hátralévő részében akit érdekelt részt vehetett egy igazi török fürdős programon. 
A muzulmán vallásban fontos szerepet kap a fürdés szertatása. Maga Mohamed próféta rendelte el a mohamedánok szent napján, pénteken a tisztasági fürdőt, vagyis hamamot. Szerencsére, azóta nem csak péntekenként fürdenek :) A muzulmán törökök a hévízi forrásokban gazdag magyar földön is tucatszám kezdték el építeni a fürdőket, ami közül mára már csak néhány maradt fent, így Arnaut pasa fürdője Egerben, a Kücsük ilidzsa, a mai Rácfürdő, a zöld oszlopos ilidzsa, a Rudas és a nyitott tetejű ilidzsa, a Lukács fürdő alapja.

Vacsora után mindenki pihenőre tért, hiszen holnap is fárasztó nap vár ránk ...

Kiegészítő információk