3. nap: Városnézés Isztanbulban

A korai ébredés és svédasztalos reggeli elfogyasztása után elindultunk az isztambuli városnézésre. Elsőként a Hagia Sophia múzeumba tettünk látogatást. Az egy órás múzeumi séta után a szultán palotájának vendégei lehettünk egy rövid időre, a Topkapi szerájban. A Topkapı szeráj (palota, törökül: Topkapı Sarayı, azaz „Ágyúkapu palota”) 1465 és 1853 között az Oszmán Birodalom adminisztratív központja volt. Több kisebb épületből áll, és négy udvar veszi körül. Jelenleg már csak múzeumként működik, porcelán- és üvegedények, oszmán kori öltözékek, fegyverek, miniatúrák, kalligrafikus iratok és ékszerek láthatók.

 

Az ebéd során különleges ízekkel találkozhattunk és nem maradt el a hagyományos török kávé és a tea sem zárásképpen.

 


Mindenki nagy izgalommal várta a nap fénypontját, a boszporuszi hajókirándulást. Leírhatatlan kilátás tárult a szemünk elé a kétemeletes hajóról. Az időjárás kegyes volt hozzánk és verőfényes napsütésben szeltük a habokat a tengeren.


Négy órás autóbuszos és kompos utazás következett. A vendég gyerekek már izgatottan várták a találkozást a fogadó családjaikkal. Meglepetésünkre belecsöppentünk egy "Bazi nagy" török lagziba. Bár az ifjú párt nem tudtuk megtáncoltatni, csak a házasságkötési ceremóniáig maradtunk, mert időben el kellett foglalni a szállásunkat.


Ismét újabb élményekkel gazdagodva hajtottuk le fejünket.

Kiegészítő információk