Comenius A - Litvánia - 5. nap

Hivatalos progamunk véget ért. A már említett repülőjegy foglalás miatt egy napot várnunk kell a hazaindulással. A vendéglátó családok elhozták a szállodánkba a gyerekeket, így ma reggel már mindnyájan együtt voltunk.

Vendéglátóink elvisznek minket ma délelőtt Vilniusba. Repülőnk holnap délután indul haza. Addig megbeszéljük az élményeket, tapasztalatokat. Az eddigiek alapján úgy tűnk, hasznos volt az itt töltött néhány nap. Diákjaink sokat beszélgettek minden nemzet gyerekeivel, gyakorolták nyelvtudásukat, barátságok kötettek. Megismerhettük a baráti litván nép kultúráját. szokásait. De már vágyunk haza :)

Comenius A - Litvánia - 4. nap

Reggel a helyzet változatlan
Azaz ugyanazt kapjuk, amit az első nap rendeltünk. Két nap egymás után még elmegy a zöldséges omlett ...

Birzai múzeum
Azt gondoltuk már az utazásunk alatt látott tájról, hogy igazi érdekességek várnak majd ránk. Így is történt.
A múzeumnak helyet adó gyönyörű kastélyt 1586-ban kezdték építeni Krzysztof Mikołaj Radziwiłł megrendelésére.
A legnagyobb litván nemesi család, a fejedelmi rangot is kiérdemelt Radziwillek kastélya meglehetősen fordulatos történelmet tudhat maga mögött: az északi háborúban a svédek szinte teljesen megsemmisítették, csak a XX. század második felében hozták helyre.
A pincében a környék élővilágát mutatják be, van az egykori arisztokraták életét bemutató tárlat (itt valódi lúdtollal is írhatunk), egyháztörténeti bemutató (felekezetetek szerint), kortárs képzőművészet. A legérdekesebb a litván állam önállóságát ismertető rész, ennek is főleg a két világháború közti időszakot dokumentáló szakasza. Habár nemzeti történelmüket a litvánok nagyon gyakran bemutatják múzeumaikban, a birzai talán a legtartalmasabb, amit láttunk.

Bővebben: Comenius A - Litvánia - 4. nap

Comenius A - Litvánia - 3. nap

Készítsd magad reggeli
Igazából svédasztal, de előző nap mi választottuk ki, mi legyen rajta. Továbbra is kétfogásos a reggeli: sajt, sonka, szalámi, stb., majd valami meleg: palacsinta, omlett, túrósbéles, stb.


Első találkozás az iskolával
A reggelit követően autóbusszal utaztunk a közeli, külvárosi iskolába, Pačeriaukšt?-ba. Gyerekek sorfala, ütemes taps fogadott minket. A gyerekek mindenkinek kötöttek egy fehér nyakkendőt a nyakába, azzal léptünk a 25 éve épült iskolába.
A gyerekek aranyos műsorral fogadták a partneriskolák képviselőit. A dalokat, táncokat népviseletbe öltözve mutatták be.

Bővebben: Comenius A - Litvánia - 3. nap

Comenius A - Litvánia - 2. nap

Reggeli kaland

Szállodánk a repülőtérben "működő" Air&Pub étteremmel köthetett együttműködési szerződést, mert reggel a kezünkbe adott reggelijegy erre a névre szólt. Átsétáltunk, pár perc az egész. Vártunk 10 percet 8-ig. Ekkor kezdődött hivatalosan a reggeli, de már amikor odaértünk gyanús volt a "Sorry! Closed" felirat. Nem is nyitott ki az étterem. A szomszédban működő másik étteremben megkérdeztük, van-e másik bejárata az Aiir&Pub-nak. Nem volt, de nem is kellett keresni, mert azt mondták, ők adják a reggelit ...
A lényeg, hogy nem maradtunk éhesen. Az első tányér étel ugyan mindenki számára meglepetésként hatott: két pici szelet szalonna, két pici szelet sajttal, kockacukor méretű vajjal. Később kiderült, ez csak az "előétel" a tükörtojás, tea előtt.
Bővebben: Comenius A - Litvánia - 2. nap

Comenius A - 4. projekttalálkozó - Litvánia - Utazás

A Comenius iskolai együttműködések "A" betűvel megkülönböztetett programjai viszonylag sűrűn követik egymást, mivel ebben az európai együttműködésben 7 ország iskolája dolgozik együtt. Téma: Intercultural Living School. A sűrű találkozó több munkát is jelent, hiszen a két találkozó között diákjainknak is több feladata van.
A május első hetét (Románia, Traisteni), hamar követte a litvániai találkozó, Birzai-ban.
Június 2-án késő délután indultunk Budapestre a repülőtérre. Szabó Sanyi bácsi pontosan és biztonságosan szállította el a héttagú csoportot a Liszt Ferenc Repülőtérre, ahonnan este 20.00 órakor pontosan indult a lengyel LOT légitársaság gépe. Varsói átszállást követően magyar idő szerint 23.44-kor érkeztünk meg Litvánia fővárosába, Vilniusba, ahol már várt ránk a litván iskola program koordinátora, Vilma.
Későre járt már, helyi idő szerint majdnem 1 óra, fáradtak voltunk így nem nagyon beszélgettünk, egyből a repülőtér melletti szállodába indultunk, megkaptuk a szobáinkat és elaludtunk.
Folytatás holnap reggel ...

 

Így repültünk:

Kiegészítő információk