Comenius A - 5th project meeting - 5. nap

A tegnap esti búcsú-partyt követően lassan és fáradtan indult a nap. A feledhetetlen hangulatú este, a  csárdás tanítása szép emlékeket idéz a hosszú, Budapestre vezető úton.
Elsőként a román és a litván vendégektől köszöntünk el, mivel a repülőjük a kora délelőtti órában szállt fel. A román vendégeink is a korai indulást választották, hiszen nekik kb. 600 km-t kell autózniuk hazáig.
11 óra körül érkeztünk meg Budapestre, a Duna partra, ahol már várt bennünket a Legenda nevű hajó, mellyel egy csodálatos vízi utazáson vettünk részt. A hajó legénysége üdítőkkel, koktélokkal és pezsgővel kedveskedett a vendégeknek. Az út során a Duna vizéről láthattuk Buda és Pest nevezetességeit. Egy rövid séta erejéig kikötöttünk a Margitszigeten, mely hatalmas zöld fái enyhülést nyújtottak az augusztusi hőségben. A szigeten töltött pihenő alatt az idegenvezető sok ?sok érdekes információval szolgált, majd újra  hajóra szálltunk. Az ebéd elfogyasztása után ismét a búcsúzásé volt a főszerep. Ekkor a spanyol vendégektől vettünk búcsút, akik megköszönve a csodálatos napokat indultak a repülőtérre.

A budapesti program a Budai Várnegyedben folytatódott. A Mátyás-templom , a Halászbástya és a csodálatos panoráma látványa feledtette a közel 40 fokos hőséget. Rövid szabad program keretében lehetőség nyílt egy kis ajándék-, és emléktárgyak vásárlására illetve egy frissítő kávézásra, fagyizásra.
Záró programunk a Budai hegyek alatti Sziklakórház megtekintése volt, ami tulajdonképpen egy föld alatti barlangkórház. 1944-45-ben illetve az 1956-os események alatt töltötte be feladatát. A viaszfigurák és a hajdan használt tárgyak igazán életszerűvé varázsolták a helyiségeket.
A záró programot követően a norvég és a török vendégeinket elvittük budapesti szállodájukba, akik még egy éjszakát Magyarországon töltöttek. Majd a lengyel delegációtól vettünk búcsút, akik vonattal indultak haza.
Ezzel véget ért a Comenius A 5. találkozója, melynek házigazdája a magyar partner volt. A vendéglátás során igyekeztünk bemutatni hazánkat, tájainkat, nevezetességeinket, városunkat, iskolánkat, kultúránkat, hagyományainkat és gasztronómiánkat. Reméljük, hogy vendégeink feledhetetlen napokat töltöttek nálunk és élményekkel gazdagodva tértek haza.
Köszönetet szeretnénk mondani azoknak a családoknak, akik otthonukba fogadták, vendégül látták a román, a lengyel, a litván és a norvég diákokat. Bízunk benne, hogy a magyar gyerekek számára is hasznos volt a külföldi diákok látogatása, hiszen ez kiváló alkalmat teremtett a nyelvgyakorlásra. Reméljük, jó szívvel emlékeznek ránk és a kialakult baráti kapcsolatok tovább élnek.

Tóth Franciska

Kiegészítő információk