Comenius A - 5th project meeting - 2. nap

Vendégeink második napjukat városunkban töltötték.
Reggel az iskolában a Csűrdöngölő zenekar zenéje és népviseletebe öltözött gyerekek várták őket. Minden gyerek és pedagógus iskolánk emblémájával ellátott ajándékot kapott, majd az aulában Tóth Imre igazgató Vargáné Jámbor Ildikó projektvezető tolmácsolása mellett köszöntötte külföldi vendégeinket.


Rövid kulturális műsorunkat nyitó, Ilyés Ilona által vezetett Aranyszalma Néptánccsoport teljesen elbűvölte a közönséget. A 3. g osztály a Piroska és a farkas  című mesét adta elő, természetesen angol nyelven. A leendő 5. b osztály zenés, táncos műsorral mutatta meg, milyen játékosan tanulják az idegen nyelvet diákjaink.

Makkai Andrea táncpedagógus segítségével megismerkedtek a régi hajdú mesterségekkel, népviseletekkel, majd táncház keretében magyar táncokkal.
A délelőtt egyik fénypontja csergetés volt. Spanyol, litván, török vendégeink és a vendéglátó gyerekek is megpróbálták megszólaltatni a hosszú ostort.
A kávézóban házi sütemények várták a csergetésben megfáradtakat.
A délelőtti programsorozat a gyereksereg számára ILS térkép készítését, a felnőtteknek megbeszélést tartogatott. Az ILS térképek segítségével megismerhették a diákok a Comenius projektben résztvevő országok fővárosait, nemzeti ételkülönlegességeit, olimpiai szereplésüket, és még sok minden mást.
Az ebédet a Magyaros Étteremben fogyasztottuk el. Ezt követően a Polgármesteri Hivatal látta vendégül a küldöttséget. Szólláth Tibor polgármester úr üdvözölte a vendégeket, röviden bemutatta a városunkat, múltját, jelenét, értékeit, terveit. Éles Béláné oktatási referens Hajdúnánás oktatási rendszerét mutatta be.
A városháza után lehetőség nyílt vásárlásra is.
A délután folyamán a katolikus templomba, majd a Helytörténeti Gyűjteménybe látogattunk el.
Városnéző utunkat a struccfarm és a strand megtekintésével fejeztük be.
Az esti programok az Aranyszalma Alkotóházban zajlottak, ahol az érkező felnőtteket, gyerekeket Papp Anita, Fekete Andrea, Kovács Balázs és citeratársai fogadták remek hangulatot teremtve. Marika néni a szalmafonást mutatta be az ügyes gyerekkezeknek, de a felnőttek is érdeklődéssel figyelték, hogyan válik a szalmaszálból mindenféle érdekes minta.
A szalmafonás titkainak tanulmányozás közben az udvar több pontján készült a vacsora. Kerezsi Sándor húsokat, zöldségeket grillezett, Szabó Sándor marhapörköltet készített a Nyakas Farm támogatásával, Varga Lajos - kint később kiderült a nagyon népszerű - lepcsánkát készített, Tóth Imre és Hajdu Antal kezei nyomán slambuc született.
A vacsora közben, után a mindig hangulatos - Nánási Vidám Asszonyok által előadott - cigánytánc meghozta a tánckedvüket is a vendégeknek. Vidáman próbálgatták felvenni a ritmust a tánccsoport tagjaival.
Az este sétával, és az ünnepi programok meglátogatásával zárult.

Kovács Mónika, Török Edit, Tóth Imre

Kiegészítő információk