Kirándulás Gyulára

Május 9-én iskolánk diákönkormányzatának szervezésében egy emlékezetes kiránduláson vehettek részt azok, akik éltek ezzel a lehetőséggel. A felső tagozatos diákok számára meghirdetett útra 42 tanuló jelentkezett. Már hajnalban láttuk, hogy csodálatosan szép időnk lesz a programunk során. A diákönkormányzatot segítő pedagógusok mellett még két kísérő tanár néni jött el velünk erre az emlékezetes napra.

Néhány tanuló vállalkozott rá, hogy összefoglalja az eseményeket és leírja a közös élményeket.

Egyiket sem szeretném kihagyni, hisz mindegyikük írása más és más szemszögből mutatja be az emlékeket.

Ezeket olvashatjuk alább:

 

2014. május 9-én elutaztunk Gyulára. Első úti célunk a gyulai vár volt. A várat gótikus stílusban építették. Mielőtt bementünk volna 2 csapatra osztottak minket, amelyekben 10 fiú 10 lány és 2 tanár volt. Először felmentünk a toronyba egy hosszú és meredek csigalépcsőn. Fent gyönyörű kilátás nyílt a városra és a vár mellett lévő Tószínházra. Aztán egy szinttel lejjebb, a termekben megnézhettük a börtönt, a páncélokat, fegyvereket, és a vár makettjét, melyet gyufából készítettek. Aztán átöltözhettünk korabeli ruhákba. Mindenki maga választhatta ki, hogy melyiket akarja viselni. A lányok és a tanárok hosszú, hercegnői és udvarhölgyi ruhák közül választhattak, míg a fiúk öltözhettek hóhéroknak, udvari bolondnak, vagy lovagnak. Azután a vár legalsó szintjén is nézelődhettünk. Ott volt a konyha, a hóhér szobája, a kovács műhelye és egy kaloda is. A sok látnivaló után visszaöltöztünk a saját ruhánkba. Nagyon jól éreztük magunkat.

Fehér Erika 7. f osztályos tanuló

A várból az Erkel Emlékházhoz érkeztünk, ahol a Himnusz megzenésítőjének szülőházát néztük meg. Az interaktív kiállításon kipróbálhattuk a néma zongorát, a korabeli iskolapadokat, tanári katedrát. Meghallgathattuk a különböző nemzetek himnuszát, és megcsodáltuk az Erkel család tárgyait. A kirándulásunk harmadik állomása a Százéves Cukrászda volt. Ezt az épületet 1840-ben Salis András cukrászmester alapította. Az ajtón belépve egy szép magas esküvői tortát láttunk, melyet mindenki alaposan szemügyre vett. Majd tovább lépve a bonbonok látványa varázsolt el bennünket, na meg persze a sok sütemény is. Az egykori cukrászok szerszámaival rendeztek be az épületben egy cukrászmúzeumot, amely egyedi látnivalót nyújtott a számunkra. Fájó szívvel elindultunk a cukrászdából, de egy gyönyörű térre érve Petőfi szobrát csodálhattuk meg. A délután végre eljött a várva várt programunk, a szabad vásárlás! Ezt mindenki nagyon élvezte. Az estére nagyon elfáradtunk, de elmondhatjuk, hogy a mi kis csapatunk meghódította Gyulát, no meg a gyulai várat is.

Urbán Magdolna 8. d osztályos tanuló

Május 9-én eljött a várva várt nap, a gyulai kirándulás. A kora reggeli órákban indultunk el megismerkedni ezzel a szép történelmi várossal.

Megérkezésünkkor először a várat néztük meg, korabeli reneszánsz ruhákban. Hatalmas élmény volt!

Beöltözhettünk királylánynak, hercegnőnek, a fiúk pedig királyfinak, udvari bolondnak, katonának. Visszamehettünk az időben egy röpke pillanatra, átéltük a szerepünket.

Majd az Erkel emlékház felé vettük utunkat. Megcsodálhattuk azokat a tárgyakat, melyek a zeneszerző életének is fontos darabjai voltak. Interaktív játékokkal gyarapíthattuk tudásunkat róla. Szerettük volna megnézni a múzeum legértékesebb darabját, a zeneszerző ötvenéves karnagyi jubileumára készült emlékkoszorút,mely tizennégykarátos aranyból készült és 39 briliánst tartalmaz, de kiderült, ezt ma már széfben őrzik és csak egy fotót láthattunk róla. De így is nagyon élveztük az ott töltött időt.

Ezután elsétáltunk a Petőfi téren keresztül a hires-neves Száz éves cukrászdáig, amiről megtudtuk, hogy nem is 100, hanem 174 éves. Láttunk régi cukrászeszközöket, és egy érdekes ládát, amiben régen a fagyit tartották, furcsa tégelyekben. A diákönkormányzat mindenkinek fizetett egy fagyit, aztán kedvünkre válogathattunk a káprázatos süteményekben, amit csodálatosan berendezett, elegáns környezetben fogyaszthattunk el.

A jó időnek köszönhetően sétálhattunk egyet Gyula belvárosában, a világóra környékén, szebbnél szebb szökőkutakban gyönyörködve.

Hazafelé az úton egy vetélkedővel ismételtük át a látottakat, a legjobbak jutalomban részesültek. Rengeteg élménnyel és új ismeretekkel tértünk este haza.

  Tanyi Gabriella 8. e osztályos tanuló

Végezetül szeretném megköszönni a szervezésben és a gyermekek felügyeletében nyújtott segítséget Nagyné Zsíros Irén, Szabó Sándorné, Daróczi Ildikó és Győriné Tanner Márta tanárnőknek.

Fábián Andrea

A kirándulás projektvezetője

Kiegészítő információk