Karácsonyi játszóház a Bocskai iskolában

Jégvirág költözzön mindegyik ablakba,
gőzölgő kalácsból jusson az asztalra!
Legyen sok ajándék - szívemből kívánom -,
s hogy gazdagon, örömökben teljen a Karácsony!

Már csak pár nap van hátra karácsonyig, és ilyenkor mindenki még lázasabban készülődik a várva várt ünnepre. Így volt ez iskolánkban is, ahol a gyerekek elkészíthették szeretteik ajándékait, vagy saját magukat örvendeztették meg kézműves tárgyakkal.  Az alsó tagozatos gyerekek változatos kézműves foglalkozások közül választhatták a számukra legérdekesebbet.

 

Néhány mondat az intézményegységek élménybeszámolóiból:

Iskola utca

Nagyon izgatottan vártuk a karácsonyi játszóházi délutánt. Sok érdekes lehetőséget kaptunk, hogy szüleinknek, testvéreinknek ajándékokat készíthessünk. Előre eldönthettük, hogy melyik foglalkozást választjuk. 12 különböző lehetőségünk volt: nemezeléssel készített felakasztható mobil, angyalkák üvegből és muffin- papírból, üvegfestés, ablakdísz, mandala festés, ajtókopogtató mikulásvirággal és gumilapból fenyőfa és rénszarvas, gyönyörű arany és ezüst csillagok, pamutból készített karácsonyfadísz, üdvözlőlap. Vendégül láttunk óvodásokat is, akikkel énekeltünk és angyalkákat barkácsoltunk közösen. Sok gyönyörű ajándék készült, amellyel meglephetjük szeretteinket. Remek délutánt tölthettünk el közösen, melyen intézményegységünk minden tanulója nagyon jól érezhette magát.

Ferencziné Répánszki Tímea

Baross utca

2013. december 18-án a karácsonyi játszóház keretében a Baross utcai telephelyen kézműves foglalkozásokat tartottunk, melyre a Napsugár Óvoda nagycsoportosait is meghívtuk. 15 kis óvodás vett részt a programunkon. A sok előkészületet igénylő foglalkozás mindegyike nagy érdeklődést váltott ki a kicsikből és természetesen az iskolásokból egyaránt. Készítettünk csodaszép papírangyalkákat, de aranyban és ezüstben pompázó tobozangyalkákat is, valamint csinos karkötőket gyöngyből, továbbá papírdíszeket a fenyőfára, és mini karácsonyfát asztali dísznek. A gyerekek alkotókedve a szép kis tárgyak elkészültéig lankadatlan volt. Az első osztályos gyerekek foglalkozását 3 ügyes kisdiák, Varga Hanna, Hadadi Orsolya és Hajdú Áron verssel nyitotta meg. Mindenütt karácsonyi dallamok hangjai csendültek fel, ezzel is közelebb hozva az ünnep hangulatát. 

A kész műveket csillogó szemmel, boldogan vitték haza.

                        Fábián Andrea

Polgári utca

A délután folyamán az alsó tagozatos gyerekek 2 tetszőlegesen választott foglalkozáson vehettek részt.  Az alkotómunka során minden gyerek fejlesztette kézügyességét, megismerkedhetett népi kismesterségekkel, így emlékezvén meg a karácsonyi ünnepkörről, az ünnepvárás hangulatát felidézve. A kisebbek munkáját felsős gyerekek segítették. Kicsit tanárokká váltak, amíg magyarázták, irányították a ragasztást, vágást, tűzdelést, kötözést, színezést, festést, töltögetést, mártogatást. Jó volt látni a kis és nagy gyerekek együttműködését, melynek végén mindenki örömmel nyugtázta: „De szép lett!” A következő kézműves foglalkozások közül választhattak a gyerekek: gyertyamártogatás, nemez karácsonyfadísz, ceruzatartó, képes üdvözlőlapok, szalvétatartó, zokni hóember, asztaldísz, só-liszt gyurmából adventi koszorú, karácsonyfadísz, mécses tartó készítés.

Szintén nagy izgalommal készültek hozzánk az óvodás gyerekek. Jövőre bátran jöhetnek az iskolába, mert nagyon ügyesen dolgoztak, szebbnél szebb mécses tartókat és szalvétatartókat készítettek. A nap végére elkészültek a zokni hóemberek, karácsonyfadíszek, asztaldíszek, üdvözlőlapok gyertyák és a többi ajándéktárgyak.  A kész munkákat mindenki harsányan mutogatta, maszatos kezeiket boldogan tisztogatták a ráragadt só-liszt gyurmától, csillámportól, festéktől, gyapjútól, ragasztótól. Jó volt látni az arcokon az örömet, és a „Vajon tetszeni fog-e anyának?” mondatokat hallgatni. 

Köszönetet mondunk a szülők segítségéért, a diákönkormányzat anyagi támogatásáért és a rendezvény koordinálásáért.  Köszönet a foglalkozásokat vezetők önzetlen munkájáért, és a sok - sok karácsonyi ötletért. 

 Hajdúnánás, 2013. 12. 19.

Szabó Sándorné Rozika     

                                                           

Kiegészítő információk