Kalandozás a filmgyártás világában

Őszi diákönkormányzati kirándulásunk úti céljául a ”magyar Hollywood-ot”, azaz az etyeki Korda Filmparkot, valamint a tőle alig 20 kilométerre található zsámbéki középkori romtemplomot választottuk.   Október 4-én nagy izgalommal indultunk el iskolánkból 81-en, hogy végre bepillantást nyerhessünk a filmgyártás titokzatos és varázslatos világába. Hajnalban 6 órakor dideregve, vacogva vártunk az autóbuszokra, de nagyon bíztunk a jó időben, ami szerencsére ezen a napon sem hagyott cserben bennünket.

Mire megérkeztünk a szép kis fejér megyei falucskába, a nap is kisütött. Lenyűgözve, ámuldozva pillantottuk meg a buszok ablakából a hatalmas filmstúdió középkori díszletvárosát, és alig vártuk, hogy közelebbről is szemügyre vehessük.  Két csoportra bontva, két animátorral, azaz kísérővel indultunk el megismerni a területen található „titkokat”. Elmondhatjuk, hogy egy napon belül sétáltunk New York-ban, Brooklyn utcáin, majd egy kis időutazással az 1400-as évek Rómájában is. Világhírű filmek, a Pokolfajzat, valamint a Borgiák díszleteit csodálhattuk meg. Ez utóbbi díszlet Emmy-díjat kapott, ami a tévéfilmsorozatok Oscar-ja! A kültéri séták után bementünk egy interaktív kiállításra, ahol megtudhattuk, milyen trükökkel kápráztatják el a nézőket a mozi mesterei, választ kaptunk jó néhány filmes talányra. Mi magunk is kipróbálhattunk néhányat, pár pillanatra filmsztárok lehettünk.

A filmparktól búcsút véve a pest megyei Zsámbék felé vettük utunkat. A késő románkori gótikus   bazilika, rom mivoltában is a magyar építészettörténet egyik kiemelkedő emléke.  Méltóságteljesen magasodik a hegyoldalban. Érdeklődve hallgattuk az idegenvezető bácsi szavait, igyekeztünk megjegyezni belőle minél többet. Ezután hazafelé indultunk, de Budapesten még egy kis shoppingolásra megálltunk a Pólus Centernél.

A hazaút most sem múlhatott el játék nélkül. 4-5 fős csapatok versengtek az elismerésért, hogy kik emlékeznek legjobban az aznap hallott információkra. Megelégedésünkre sokan figyeltek!

Este fél 9-kor értünk Hajdúnánásra, sok új élménnyel gazdagodva. Köszönöm kollégáim, Nagyné Zsíros Irén, Szabó Sándorné, Szabóné Berencsi Irén, Labanczné Fekete Marianna, Daróczi Ildikó és Józsi-Tóth Magdolna segítségét, akik munkájukkal hozzájárultak egy emlékezetes, vidám nap sikeréhez!

Fábián Andrea

projektvezető

Kiegészítő információk