Szicilia - 4. nap

Reggel elindultunk Siracusa felé. Viszonylag hosszú autóbuszozás (több mint egy óra) múlva szálltunk ki a jelentős múltra visszatekintő város főterén. Cicero szerint a "legnagyobb görög város, és mind közül a leggyönyörűbb". Siracusa ősi belvárosa ma a Világörökség része. Nem érdemtelenül ... A mai Siracusa területe már az ősidőktől fogva lakott terület volt. Siracusa (más néven Szürakuszai) nőttön-nőtt és virágzott, és egy időben a Földközi-tengeri térség legerősebb görög városa volt. Az ókortól számos csata színhelye volt, az egyik ilyenben Kr. e. 212-ben lelte halálát Arkhimédész is.

Nagyon sok műemléke van, mi ezek közül csak a több ezer év távlatából is lenyűgöző szépségű római amfiteátrumot néztük meg. Ezt az ókori színházat részben a sziklás talajba vájták. A színtér közepén téglalap alakú mélyedés látható, itt voltak a díszlet gépezetei.
Még ma is működik az ókori vízvezeték, mely a közeli hegyekből szállítja a vizet a forráshoz. Érdekes volt megfigyelni az ókori szekerek által a kemény kőbe vájt keréknyomokat. Szinte láttuk magunk előtt a kemény kerekeken rázkódó utasokat...
Az amfiteátrum után egy sétát tettünk a "régi és az új" Sirakúzában. Átsétáltunk a sok sok vszázadon át határként is működő öblön, majd megebédeltünk a Mariano nevű kicsi, de hangulatos étteremben.
Ebéd után a - számomra - eddig ismeretlen Noto nevű városba látogattunk el. Erről a városról annyit mindenképpen illik tudni, hogy, a sziget délkeleti részén fekszik és méltán nevezik Szicília barokk fővárosának. A XVII. században teljesen újjáépítették egy pusztító földrengés miatt. A mai napig megőrizte késő barokk építészeti jellegét. A város számos gyönyörű templommal büszkélkedhet, szám szerint 35-tel, de elmarad Cataniától, ahol 100 templom van!!!
A notoi városnézésünket az eső szakította meg, de azért megcsodálhattuk a gyönyörű barokk épületeket.

Kiegészítő információk