Hírek

EGÉSZSÉGNEVELÉSI HÉT A NAPKÖZIBEN

Iskolánkban – immár évek óta – hagyomány, hogy november utolsó hetének délutánjai az egészségnevelés jegyében telnek, ahol színes, érdekes és változatos programokat kínálunk tanulóink számára. Ez idén sem volt másként. A délutánokat irányító pedagógusok igyekeztek minden olyan lehetőséget megragadni, amelyek az egészség téma igen – igen széles skálájú területét érintik.

A sportolás, a mozgás fontosságával a gyerekek is tisztában vannak, jótékony hatását is jól ismerik. Nagy kedvvel mozognak, s ez a hét erre bőségesen adott alkalmat a sétától kezdve a játékos sportvetélkedőkkel bezárólag. Több csoport délutánja indult tornapercekkel, mozgáspercekkel. Sok kisgyerek élhetett át izzasztó élményt egy remek zumba óra alkalmával. A jóga különleges világába is bepillantást nyerhettek egy foglalkozás erejéig, ahol játékos formában ismerkedhettek a jóga pozíciókkal, relaxációs – és többféle izomcsoportot megmozgató gyakorlatokkal. Egy napközis csoport a meridián torna keretében ismerhette meg a szemtorna fontos lépéseit. Megtanulhatták hogyan kell aktivizálni és pihentetni magunkat; hol vannak a testen olyan pontok, amelyek a gyógyulást segítik. Sokan választották azokat az önfeledt játékokat, érdekes sportfeladatokat és – vetélkedőket, amelyek alaposan megmozgattak, miközben aktívan szórakoztattak. Ilyen volt pl. a nagymozgásos bingó – játék, amely széles mosolyt csalt a tanulók arcára. Több csoport indult sétára. Voltak, akik a városi piacra látogattak el, ahol beszélgethettek a zöldség – és gyümölcsárusokkal, megismerhették a Nánási Portéka egyes termékeit. A gyerekek a meglévő ismereteiket előhalászva sok-sok kérdést tettek fel az árusoknak, akik készségesen válaszoltak azokra. A gyerekek megtudhatták, hogy melyek a szezonális gyümölcsök, zöldségek; azok milyen vitaminokat tartalmaznak; s melyek szerepe elengedhetetlen az egészségünk megóvása érdekében. A helyi élményekkel gazdagodva, újabb és újabb kérdésekkel telve tértek vissza az iskolába. Kíváncsiságuk kielégítésére bátran nyúltak a szótárakhoz, lexikonokhoz valamint az internet világa adta lehetőségekhez. Volt olyan napközis csoport, amely irányítottan tette meg az aznapra kitűzött sétáját. A Szalay János Rendelőintézet belgyógyászatán tett látogatásuk különleges élményt nyújtott. Tájékoztatást kaptak az ott folyó munkáról, mértek vércukorszintet, tapintottak pulzust, készítettek EKG-t és látásvizsgálatra is sor került.

 

Ezen a héten a nem mozgással töltött percek is az egészségről, a prevencióról, az egészség védelméről szóltak. Beszélgetőkör, asszociációs játékok keretében olyan részterületekről is esett szó, mint pl. a helyes – helytelen táplálkozás, a megfelelő folyadékbevitel, a mindennapi higiéniai szokások, az öltözködés jelentősége, a sport fontossága, a lelki egészség megőrzése. Szakképzett mentőápoló tartott sok kisgyerek számára érdekes interaktív bemutatót, amelynek keretében érintettek olyan fontos területeket, mint a szakszerű sebellátás, a szívmasszázs, a 112-es hívószám szerepe és fontossága. Emellett a gyerekek különböző szituációkban is kipróbálhatták magukat.

A kreativitás, az alkotókedv szinte határtalan volt. A legkülönbözőbb technikákkal készített ötletgazdag alkotások születtek e tág témában, melyek közül a legjobban sikerült munkák az intézményegységi kiállításra is kikerültek. A legkisebbeknél természetesen nem maradhatott ki a mesék és a muzsika varázslatos világa sem. E varázslatba csöppenve örömmel nyírtak, ragasztottak, rajzoltak, színeztek. Készült mesehenger, „kép a tányéron”, „egészségmanó”, rajzos puzzle, mozaikkép. Gyurmából készültek gyümölcskosarak, zöldségekből pedig a legkülönbözőbb figurák. A nagyobbak teszteket és totókat töltöttek ki; rejtvényeket és találós kérdéseket fejtettek meg; szófelhőket alkottak; plakátokat és tablókat készítettek. Kiselőadások és kutatómunkák eredményeként újabb és újabb ismeretekkel gazdagodtak tanulóink. Volt olyan csoport, akik gyűjtőmunkájuk során különböző gyógynövényekkel és azok gyógyító hatásaival ismerkedett meg, amelyekből aztán a hét zárásaként finom gyógyteákat készítettek, majd fogyasztottak el. Az ízek, a zamatok több csoportnál is előtérbe kerültek – különösen a hét vége felé, annak megkoronázásaként, miután látványos gyümölcstálak és zöldségszobrok készültek. Tanulóink végül nem tudtak ellenállni a látványnak, s jóízűen eszegették a finomabbnál finomabb falatokat. 

Élményekben, eseményekben és tevékenységekben gazdag hetet zártunk. Mindez azonban nem valósulhatott volna meg a sok – sok előzetes egyeztetés nélkül; a „délutános műszakban” (is) dolgozó pedagógusok remek szervező, irányító és lebonyolító munkája nélkül. Köszönet érte!

Kiegészítő információk