Hírek

XI. Vihar Béla szavalóverseny

XI. Vihar Béla szavalóverseny

2018. december 13-án került megrendezésre a városi szavalóverseny a hajdúnánási Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény Vihar Béla termében. Szép számmal jelentek meg a felső tagozatos diákok és szüleik, felkészítő tanárok a 16 órakor kezdődő versenyen. Először a koszorúzásra került sor, ahol a megjelentek tisztelettel emlékeztek Vihar Béla költő emléktáblája előtt, amely 8 éve került a könyvtár falára.

A zsűri tagjai: Dr. Vihar Judit professzor asszony, aki még most is tanít az Eötvös Loránd Tudományegyetemen;   Szabó Alexandra irodalomtörténész; Rigó Tamásné a városi könyvtár volt dolgozója. Kivételesen a nagyobbak kezdték a versenyzést, mert több diáknak hamarabb el kellett mennie. Összesen a két korosztályból 19 tanuló versenyzett, ebből 15 fő a Bocskai Iskolából. Több versmondó nagyon komoly tartalmú verssel készült, de a humor sem maradt el az előadásokból. Vihar Béla több versét is hallhattuk, valamint, Szabó Lőrinc, Ady Endre, Baranyi Ferenc, Dsida Jenő, Vass Albert, Sinka István, Reményik Sándor, Romhányi József, Juhász Magda, Áprily Lajos és Várnai Zseni verseiből is válogattak a szavalók. A szívet melengető előadások után a zsűri hosszabb időre elvonult, hogy értékelje a versmondókat. A résztvevők vidáman beszélgettek, amíg várták az eredményeket.

 

Az eredményhirdetés előtt Vihar Judit, a költő lánya mély érzelemmel beszélt az édesapáról. Megköszönte, hogy fát is állítottak a költő emlékére, termet neveztek el róla a könyvtárban. Elmondta, hogy a nemrég megjelent A korsó és kő című verseskötethez Szabó Alexandra írta az előszót. Judit asszony egy kockásfüzetben találta meg a még kiadatlan verseket a költő hagyatékában. A próféta és a bohóc című verset nagy átéléssel olvasta fel. A zsűri véleménye szerint a szavalók jól felkészültek, sokat fejlődtek az előző évhez képest, szép kiejtéssel beszéltek, jó volt a versválasztás is. A zsűri elnöke felhívta a figyelmet, hogy mindig fel kell építeni a versmondást, fel kell tenni rá a „koronát”, majd méltóképpen lezárni és befejezni a verset. A szavalók közül heten választottak Vihar Bélától verset, amelyet külön könyvjutalommal köszönt meg Vihar Judit.

 Iskolánk tanulói közül 6 versmondó ért el helyezést.   

5-6. évfolyamon:

1. Kőrösi Róbert 6.b                                         
2. Varga Fanni  6.b                                        
3. Kovács Aliz 6.e és Sós Imre 5.c

7-8. évfolyamon:  

2. Tóth Hanna 7.a
3. Hallgató Dániel 7.a

A szavalók hozzátartozói és a felkészítő nevelők büszkék lehetnek minden egyes diákra, különösen az elért eredményekre.  Felkészítő nevelők: Szabó Éva, Vargáné Papp Júlia, Veressné Fehér Erzsébet, Volosinovszkiné Bocz Erika, Löfcsikné Rékasi Ilona.

 

Löfcsikné Rékasi Ilona


 

Kiegészítő információk