Hírek

„Bocskai és kora” történelmi vetélkedő a Bocskai Iskolában

„Bocskai és kora” történelmi vetélkedő a Bocskai Iskolában

2018. november 16-án rendeztük meg a humán munkaközösség hagyományos „Bocskai és kora” Kárpát-medencei történelmi vetélkedő döntő, szóbeli fordulóját. Az iskolánk névadója, valamint hajdú őseink előtt tisztelgő, tehetséggondozó rendezvényt az intézmény Óvoda utcai aulájában Tóth Imre Igazgató Úr üdvözlő szavai nyitották meg.

A 7-8. osztályosok 4 fős csapatainak meghirdetett verseny első, írásbeli fordulójának eredményes megoldásával és beküldésével nyolc csapat kapott lehetőséget a döntőn való megmérettetésre.  Iskolánk tanulói mellett a Református Általános Iskola, valamint a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium diákjai kívánták tehetségüket bizonyítani, valamint ismereteiket gyarapítani.

A beérkezett feladatlapok értékelése során a csapatok alapos felkészültségéről, széleskörű tájékozottságáról bizonyosodhattunk meg. A feladatok között több olyan is szerepelt, melyek megoldása összetett gondolkodási műveleteket igényelt a műveltségi területek szinte mindegyikét érintő kérdésekkel.

A döntő forduló feladatsorában egyaránt szerepeltek a megismert történelmi korszak legjelentősebb személyei, helyszínei, eseményei felidézését, valamint a megszerzett ismeretek kreatív használatát, a versenyzők alkotó együttműködését igénylő feladványok szóban és írásban egyaránt. Öröm volt látni, hogy milyen koncentráltan és aktívan, ugyanakkor jó hangulatban, összeszokott csoportmunkában versenyeztek a résztvevők.

Az élmezőnyben a verseny kezdetétől igen szoros volt a pontok állása, ami végig meg is maradt. Az első és a negyedik helyen végzett csapat között a 8 feladat megoldása után mindössze 3,5 pont különbség volt, mely a kiváló felkészültségről tanúskodott.

 

A verseny fő díját, mely egy jutalomkirándulás, iskolánk 7.b osztályának „Hajdúk” csapata ( Kardos Kevin,  Pásztor Dániel, Rékasi Benedek, T.Tóth Patrik) nyerte, akiknek Szabó Albert Tanár Úr segítette a felkészülését.

A második helyezést kitűnő versenyzéssel a hajdúböszörményi „Bocskai legényei” csapat szerezte meg, Molnárné Kövér Ibolya Tanárnő segítő felkészítésével.

A dobogó harmadik helyére „A Bocskai angyalai” 7.a osztályos csapat (Csóka Nándor, Hallgató Dániel, Tóth Hanna, Tóth Panna) tagjai léphettek, akiknek a felkészülésben Veressné Fehér Erzsébet Tanárnő segített.  Gratulálunk nekik, valamint minden további csapatnak és tanáraiknak a kiváló versenyzéshez!

A színvonalas vetélkedő kreatív feladatainak összeállítása Szabó Éva Tanárnőnek köszönhető.

A zsűrizés munkáját Pappné Fülöp Ildikónak, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Csiha Győző Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Tagintézményvezető Asszonyának, valamint Darócziné Bordás Andreának, a Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény etnográfusának köszönjük!

A helyszín alkalmi, szép dekorációját Nábrádi Mihályné Tanárnő készítette. A verseny eredményes technikai lebonyolítását Csuka Zsolt rendszergazda segítette. A berendezésben a 8.c osztályosok ajánlották fel segítségüket. A feladatok csapatokhoz juttatásában, a megoldások összegyűjtésében Dózsa Fanni és Nábrádi Anna 6.a osztályos diákok közreműködtek.

A verseny jutalmazását a Hajdúböszörményi Tankerületi Központnak, valamint a Hajdúnánási Városi Önkormányzatnak köszönhetjük. A versenyzők megvendégelését iskolánk Diákönkormányzata támogatta. 

Bízunk benne, hogy jövőre is hasonló eredményességgel rendezhetjük meg tehetséggondozó történelmi vetélkedőnket!

 

 

a verseny szervezője

 Bodnárné Varga Márta,
humán munkaközösségvezető


 

 

Kiegészítő információk