Bonyhádi Szellemi Zsendülés

BONYHÁDI SZELLEMI ZSENDÜLÉS
2016. március 18-19.

A Bonyhádi Szellemi Zsendülés elnevezésű kétnapos rendezvénysorozat keretében a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban évek óta tavasszal mérhetik össze az ország legjelesebb diákjai a tudásukat a különböző tantárgyakból: Glasperlenspiel német nyelvi, kultúrtörténeti és országismereti verseny; Ésszel járom be a Földet!- Földgömb Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny; Ordass Lajos retorikaverseny; Evangélikus iskolák történelmi versenye., valamint Lotz János szövegértési és helyesírási verseny.
Az idei tanévben kilencedik alkalommal hirdették meg a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégiumban az országos Lotz János szövegértési és helyesírási versenyt 4., 7–8. és 9-10. évfolyamos diákoknak. A verseny célja egyrészt a magyar nyelv ápolása, a szövegértés mint kulcskompetencia fejlesztése, a helyesírás alaposabb elmélyítése, a tanulók nyelvi érzékenységének a fokozása, másrészt az, hogy Lotz János (1913–1973) nyelvészprofesszornak, az MTA tiszteletbeli tagjának, a George Washington-díj kitüntetettjének az életét és munkásságát széles körben megismertesse a tollbamondások és a szövegértési feladatok segítségével.

A versenynek három fordulója van: iskolai, megyei, illetve fővárosi és az országos döntő. A versenyre ebben a tanévben országosan több mint 4000 diák nevezett. A megyei fordulót követően a legjobban teljesítő közel 200 diákot hívták meg a 2016. március 18-19- én Bonyhádon szervezett országos döntőbe. 

 

Hajdú-Bihar megyét a 8. évfolyamon a Bocskai Iskola Óvoda utcai intézményegységének diákja Varga Fruzsina (8. c) képviselte. Fruzsi a megyei fordulóban I. helyen végzett, s így méltán vehetett részt az országos döntőben. A verseny során a tanulók írásbeli feladatokat oldottak meg (tollbamondást, valamint szövegértési és helyesírási feladatokat). Amíg a diákok a versenyfeladatokat írták a felkészítő magyar szakos tanároknak a tanításban is alkalmazható gyakorlatokat bemutató elméleti-módszertani előadást tartottak.
A rendezvény másnapján a Lotz János emléktáblánál minden versenyen részt vevő iskola elhelyezte emlékszalagját. Az ünnepélyes eredményhirdetésen a döntőn részt vevő diákokat emléklappal, oklevéllel, valamint könyvekkel jutalmazták. Iskolánk tanulója, Varga Fruzsina a Lotz János szövegértési és helyesírási verseny országos döntőjében a 12. helyen végzett.

stop view
/
   ozio gallery by joomla.it

   Vargáné Papp Júlia

    

   Kiegészítő információk