Martinstag 2014

Martinstag (Márton napja)

November 11-én a német gyerekek lampionokat készítenek, és ezzel a lámpás felvonulással emlékeznek meg Szent Mártonról. Iskolánkban is megünnepelték a Márton napját a német nyelvet tanuló diákok. A kis diákok színeztek, Márton napi borítékot készítettek, míg a nagyobb gyerekeknek könyvjelző, étlap készítése volt a feladatuk. Térképen is kutakodtak. Számos történetet feldolgoztunk. Totót oldottak meg a gyerekek az elhangzottak alapján. A legérdekesebb a jóslatok, a szokások és ételek voltak számukra. Álljon itt ezekből egy kis ízelítő:

A legenda úgy tartja, Szent Márton alázatból ki akart térni püspökké választása elől, a ludak óljába rejtőzött, azok gágogásukkal elárulták, amiért később büntetésül valamennyit levágatta. Innen a "Márton lúdja" elnevezés. Ilyenkor vágták le a tömött libákat, úgy tartották: "Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik”. A Márton-napi lúdlakomák másik nem elhanyagolható oka, hogy ez idő tájt különösen jóízű és viszonylag olcsó a lúdhús. A csontos részekből húslevest főznek, az aprólékból apróléklevest vagy ludaskását, de a töltött libanyak, a ropogós libapecsenye és végül, de nem utolsósorban a libamájból is csodálatos ízű ételek készíthetők. 

 

stop view
/
   ozio gallery by joomla.it

   A liba csontjából az időjárásra jósoltak: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. Az aznapi időből is jósoltak: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” Egy kalendáriumi regula szerint: 

   „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”
   "Márton az újbor bírája, tartja a hiedelem, azaz ilyenkor már iható az újbor.

   Ötvösné Varga Erika és Papp Imréné

   Kiegészítő információk