„Cifraszűrök nyomában” - avagy egy pályázat örömei és tanulságai

„Cifraszűrök nyomában” - avagy egy pályázat örömei és tanulságai

Véget ért egy újabb pályázat a Bocskai István Általános Iskolában, mely a tavalyi év októberétől majd’ a tanév végéig tartott a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő  és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. A résztvevő gyerekek lakóhelyünk múltjával ismerkedtek, azon belül a pásztorok életével és művészetével.

A témával való ismerkedést korabeli filmek is segítették, melyek a pásztorélet viszontagságait, valamint a pásztorok művészetét mutatták be. Több szakember is alátámasztotta és bővítette a résztvevők ismereteit, mint Máró Gábor bácsi, aki a pásztoréletről írt könyveivel és  saját élményeinek elmesélésével gazdagította a gyerekek tudástárát.

Gábor bácsit minden programunkra hívtuk, vártuk, ám egyre jobban fogyó ereje megálljt parancsolt a rendszeres részvételnek. Utolsó közös találkozásunk vele az Aranyszalma Alkotóházban tartott Tanyázó estünk volt, ahol még beszélgethettünk vele, s bemutathattuk őt, mint programunk legelismertebb szakértőjét. Elmondása szerint nagy örömmel töltötte el, hogy a gyerekeket ilyen tartalmas programmal gazdagítottuk.  Pályázati programunk teljes egészével az ő tiszteletének adózunk, programunkat az ő emlékének ajánljuk…

 

A pásztorbotok faragásába Magi Imre fafaragó népi iparművész avatta be a gyerekeket, aki munkáiból rendezett kiállítással festette alá a fafaragó-ismereteket, majd maguk is faraghattak különböző fafajtákba, különböző technikákkal. Megismerkedtek a gyerekek a szűrhímzéssel, a pásztortáncokkal Márton Attila néptáncpedagógus segítségével, valamint népi hangszerekkel, pásztordalokkal a Szalmakalap Citeraegyüttes bemutatásával.

Kiegészítő tevékenységként Virágoskútra látogattunk, ahol hazánk egyedülálló Pásztor-Biocsárdája található olyan épületkomplexummal körülvéve, mely a hagyományos paraszti kultúra építészeti kincseiből mutat be példákat kívül/belül. Kísérőnk volt a program során Harangozó Imre néprajzkutató, aki előzőleg előadást tartott a gyerekeknek a pásztorkultúráról. Vendéglátónk Rózsa Péter biogazda volt, aki személyesen mutatta be a csárdát a gyerekeknek, mesélve munkájáról, életéről, rendezvényeikről- s saját magunk tapasztalhattuk meg a „mag kikelését” unokája megismerésével..  A résztvevő gyerekek lenyűgözve hallgatták az igaz meséket a két remek ember tolmácsolásában. Olyan értékekkel színesítette ez a program a pályázati céljainkat, mely pótolhatatlan kinccsé vált a résztvevők életében, emlékeiben, tudásvilágában. A nemzeti kulturális örökség megőrzése projektünk alapvető célkitűzése volt , a pásztorélet mint nemzeti kuriózum megismerésével, mellyel  népi kultúránk továbbélését  szolgáljuk. Hazai nemzeti hagyományaink

alapvető ága a pásztorélet megismerése, s olyan kincsek dokumentálása, melyek örök emléket állítanak az utókornak- a kirándulásunk célpontja mindezekkel erősítette programunk eredményességét.

Lezárva ezt az időszakot elmondható, mennyi többletet adott ez a résztvevőknek, s mindazoknak, akiknek megmutathattuk elkészített kincseinket, s akiket bevontunk rendezvényeinkbe.

A sokrétű program átfogó ismereteket adott a gyerekeknek, akik a program célját a megismerés, a saját megtapasztalás útján teljesítették, ezáltal gazdagodtak ismereteik, fejlődött önértékelésük, nemzeti hovatartozásuk, magyarságtudatuk. Helyismeretük gazdagodott néprajzi értékeinkkel, hajdú öntudatuk kiteljesedett. A programon szívesen vettek részt, visszajelzésük alapján várják a folytatást ősztől, amikor is a tehetséggondozás keretében tovább folytatjuk a megkezdett ismereteket.

Fekete Andrea

*******************************************************

 

 

Kiegészítő információk