Honfoglaló - határtalanul!

A Határtalanul! pályázat keretében Horvátországba tesz látogatást június elején 45 tanuló a 7. évfolyamosok közül. Az utazó diákok részvételével május 19-én került sor egy történelem-földrajz vetélkedőre.
A versenyt megelőzte egy írásbeli feladatsor, ahol a válaszoknak nekünk kellett utánanézni internet segítségével. Főleg a Zrínyi-családdal kapcsolatban voltak kérdések, de földrajzi jellegű feladatok is előfordultak. Ilyen volt a 13+1- es totó, melynek köszönhetően a Plitvicei-tavakról és környékéről tudhattunk meg fontos és érdekes dolgokat. Ezeknek nagy hasznát fogjuk venni, amikor élőben nézzük meg a csodás vízeséseket. A sokszínű feladatokból jelentősen bővült a történelemtudásunk is. Fontos dolgokat tudtunk meg a nagy Magyarországtól elcsatolt területekről és a kint élő magyarságról, a Zrínyi-családról, többek között a családfa után kellett kutatnunk, de a címerről is voltak kérdések. A feladványok között volt képkirakó és évszámrejtvény is. Személyes kedvencem az anagramma volt. Elég sok munkával járt a feladatok megoldása, szerencsére csapatokban dolgoztunk.


A szóbeli vetélkedő, amely inkább versenynek felelt meg, a Honfoglaló néven ismert internetes játék menetét és szabályzatát követte, kisebb eltérésekkel. A rendezvény 2 órától kezdődött el. Véletlenszerűen alakultak az 5 fős csapatok. Az határozta, meg hogy ki kivel lesz együtt, hogy milyen színű kártyát húzott: kék, zöld és piros. Mivel 45 diák volt, a 3 szín is szétosztódott további három kisebb csapatra. Így a játékban három kör volt, és a döntő, ahova csak a legjobbak kerültek be. 15 másodperc alatt kellett megadnunk a kérdésekre a választ. Ha jól válaszoltunk, elfoglalhattunk egy területet. Majd harcoltunk is az országrészekért, szintén a kérdések megválaszolásával.
A helyezettek Határtalanul! felirattal és logóval ellátott nyereményekkel (író-eszközök, toll, radír) tértek haza. A gyerekek édességet is kaptak munkájukért, eredményükért. Személy szerint úgy gondo

lom, hogy szórakoztató volt így megismerni a történelmünk egy fontos részét. A verseny miatt most még jobban várom az utazást.

 

Horváth Bettina 7. b

Kiegészítő információk