Hangszereseink Ustronban

 Hangszereseink Ustronban

Hajdúnánás testvérvárosa (Ustron) meghívásával ismét lehetőséget kaptak tanulóink, hogy részt vegyenek a rendszeresen megrendezésre kerülő Fiatal Zenei Tehetségek Koncertjén október 26-28. között Lengyelországban.

 

A tanévkezdéshez közeli időpont adott némi kihívást a résztvevő tanulók kiválasztásában, és a felkészülést illetően. Szerencsére azért hamar összeállt a csapat - természetesen a szülők hozzájárulásával -, akik képviselhették az iskolánkat illetve a várost. A lengyel fiatalok többnyire énekes produkciókkal készülnek erre a nem kifejezetten komolyzenei eseményre. Ennek megfelelően mi is könnyedebb hangvételű darabokkal készültünk. Műsorunkat kamarazenei, illetve szóló művek alkották, Tóth Panna, Hallgató Dániel, Pálfi Imre, Tamási Bianka Csilla, Tamási Blanka Flóra előadásában és két pedagógus: Hallgató-Barkaszi Andrea és Tóth Erika közreműködésével. A szereplésünk jól sikerült, remélem jó élményekkel térhetett haza mindenki.


 

"Amikor felkértek, hogy van egy lehetőség Ustron-ban, Lengyelországban, hogy fellépjek egy trombitaszámmal, egyszerre örültem és ijedtem meg. Nagyon megtisztelőnek éreztem, hogy rám gondoltak a zenetanárok, ugyanakkor nagyon meg is ijedtem, de nem szerettem volna cserben hagyni Imre bácsit, a trombitatanáromat. Így miután kiválasztottuk a darabot, elkezdtem gyakorolni minden nap. Először nem izgultam annyira, mert akkor még csak a gyakorlásra koncentráltam, de közvetlen indulás előtti nap nagyon sokszor elpróbáltam utoljára. Amikor elindultunk a kisbusszal, akkor sem nyugodtam meg, hiszen egész úton a dallamot dúdoltam a fejemben, hogy biztosan el ne rontsam. Az út elég hosszú volt ahhoz, hogy dúdolgassak. Délután érkeztünk a szállásra, elmentünk egy rövid sétára, és megnéztük, hogy milyen szép kis város is Ustron. A koncert napján reggel egyáltalán nem voltam ideges, mert akkor még csak kirándultunk, amikor nagyon szép helyeket láttunk. Felmentünk libegővel egy hegyre, amiről nagyon szép volt a kilátás Ustronra. Nagyon élveztem az egész délelőttöt. Ezután következett az ebéd, ami nagyon ízlett. Én pisztrángot választottam ebédre a tolmács ajánlására. Az ebéd után viszont, ahogy telt az idő egyre jobban kezdtem ideges lenni.  Amikor elsőnek megláttam az előadőtermet, akkor meglepődtem, hogy csak ilyen kicsi, emiatt egy kicsit megnyugodtam. Amikor bekonferálták a nánásiakat, akkor már melegítettem a hangszert és magamban elpróbáltam még egyszer a darabot, hogy biztosan ne rontsam el, hiszen erre készültem egy hónapig, és igazán szerettem volna, ha büszke lenne rám városom. Amikor kimentem a színpadra szinte minden idegességem elszállt és már csak arra tudtam gondolni, hogy már nagyon sokat gyakoroltam, így biztos nem fogom elrontani. Amikor vége lett az előadásomnak fellélegeztem, hogy sikerült jól elfújni. Ezután teljesen megnyugodtam és rájöttem mennyire nem kellett volna idegeskednem az egész dolog miatt. Az előadás utáni vacsorát már nyugodtan, vidáman beszélgetve töltöttük el zenésztársaimmal. A másnapi hazaút pedig már szintén izgatottan telt, hiszen alig vártam, hogy újra találkozzak a szüleimmel. Egyedül még sosem voltam külföldön, így ez is egy teljesen új dolog volt számomra. A viszontlátás öröme pedig mindennél nagyobb megkönnyebbüléssel töltött el."

Pálfi Imre


 

 

"Nagyon örültem, amikor Erika néni szólt erről a szereplésről. Négy- és hatkezes zongoradarabokkal készültünk. Mivel gitározom is, így vittem a gitáromat és azzal is felléptem. Nagyon jól éreztem magam a különböző programokon és a koncerten egyaránt. A hosszú út ellenére máskor is szívesen vállalnám a szereplést Ustronban."

Hallgató Dániel 7.a


 

"Elsősorban szeretném megköszönni ezt a megtisztelő lehetőséget. A hosszú utazáson kívül nagyon élveztem. A gyönyörű táj a színvonalas koncert nagyon magával ragadott. Szerintem mindenkinek járjon egy ilyen lehetőség!"

Tóth Panna 7.a


"Jó volt elutazni ilyen messzire. Hamar eltelt az idő, mert a gyerekek viccesek voltak útközben. Izgultam egy kicsit a fellépés előtt, hogy a citerám jól szóljon. Zoli bácsi azt mondta, hogy néha-néha nézzek fel a közönségre, de azt végül elfelejtettem. Aztán a nagy tapsnál vettem észre, hogy milyen sokan örültek a zenének és az éneknek."

Tamási Bianka Csilla


 

"Nagyon szép helyen jártunk, a libegőzés külön élmény volt. A fesztiválon volt egy másik lány is aki fuvolázott, de szerintem amit mi Andika nénivel előadtunk, sokkal jobban tetszett a közönségnek. Hazafelé kicsit kanyargós volt az út, de sokkal szebb tájakat láttunk. Szeretném, hogy majd a családdal visszamennénk!"

Tamási Blanka Flóra


 

Köszönjük a város vezetésének, hogy támogatták utazásunkat. 

 

Tóth Erika


 

További fotók a külföldi oldalon:

http://mdk.ustron.pl/galerie/koncert-mlodych-talentow-2/


 

Kiegészítő információk