Zongoraverseny a Duna parton

Zongoraverseny a Duna parton

Első alkalommal rendeztek Orbán György zongoraversenyt Szentendrén, a több mint fél évszázada működő Vujcsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskolában 2018. április 26-29. között. A szervezők várakozását is felülmúlva közel 200 zongorista mérethette össze tudását négy korcsoportban, két helyszínen.

A megmérettetésen a verseny anyagaként Orbán György korcsoportonként meghatározott darabjaiból, illetve három barokk szerző (J.S.Bach, G.F.Händel, D.Scarlatti) műveiből válogathattak a versenyzők. Orbán György ma is élő Kossuth díjas zeneszerző, aki mintegy 130 művet írt a gyermekek számára.

Kovács Boglárka 1. osztályos zongorista növendékünk szívesen tanulja a szerző műveit, ezért is érzett kedvet, hogy jelentkezzen erre a versenyre. A zsűri díjazásként korcsoportonként I., II. és III. helyezést, valamint különdíjakat adott ki. Helyezést sajnos nem értünk el, de jó volt hallani a díjkiosztón, hogy a zsűri elnöke kiegyenlítetten magas színvonalúnak tartotta a versenyzők felkészülését annak ellenére, hogy nem volt előválogató. A több napos rendezvény lehetőséget adott hasznos és kellemes élmények szerzésére is.

Tóth Erika

Bogi élménye:

2018. április 27-én, pénteken kezdődött a verseny 1. napja, a Duna melletti Zeneiskolában.

Az én korcsoportomban 53 gyerek versenyzett. Egy részüket meg is tudtam hallgatni. Miután lejátszottam a darabjaimat, a Duna partján sétáltunk és felfedeztük a várost.

Este Balog József Liszt-díjas zongoraművész koncertjén vettünk részt. Többek közt Bartók Béla és Orbán György műveiből hallhattunk válogatást.

Másnap délelőtt a korcsoportomban szereplő zongoristákat hallgattuk meg. Egy finom ebéd után elmentünk a Szamos cukrászdába és a Marcipán múzeumba. A múzeumban különböző témájú (történelem, zene, mese) termek voltak. Mindegyik alkotás előtt ki volt rakva egy tábla, amin fel volt tüntetve hány kiló marcipánból készült, mennyi ideig és ki készítette.

Este kávéházi beszélgetésen vehettünk részt Orbán György zeneszerzővel, Z. Lakos Ágnessel és tanítványával, Jassó Margittal, ahol sok érdekes történetet hallottunk a darabok keletkezéséről. Nagyon boldog voltam, amikor a beszélgetés végén a szerzővel dedikáltattam a Varázserdő kottámat.

A vasárnapi gálakoncerten, a kategóriák győztesei játszottak szebbnél szebb darabokat.

Sok szép élménnyel tértünk haza. Örülök, hogy részt vehettem ezen a színvonalas versenyen és nem utolsó sorban köszönöm szépen Erika néni felkészítő munkáját.

Kovács Boglárka


 

 

 

 


 

Kiegészítő információk