Hírek

Kutatók Éjszakája 2018

Szeptember utolsó péntekén 50 gyerek és 5 pedagógus indult el délután egy órakor az Óvoda utcai intézményegység elől a Debreceni Egyetemre, a Kutatók Éjszakájára.
Az Agóra Tudományos Élményközpontban kezdtük a barangolásunkat, ahol először egy csillagászati előadást néztünk meg, amely a csillagok születéséről és a szupernóvákról szólt. Az előadás után lementünk a „Kiskutatók” bemutatójára, ahol különböző kísérleteket próbálhattunk ki és érdekes fizikai és kémiai játékokkal játszhattunk.
Az Agóra után átmentünk a Debreceni Egyetem főépületébe, ahol Molekula avagy játékos természettudomány kísérletek gyerekeknek címmel kísérletek sorozatát végezhettük el, melyekért ajándékokat is kaptunk.


 Később átmentünk az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetbe, ahol három egymásra épülő előadást hallgattunk meg a vadkenderről. Az első előadás címe: Miért és hogyan lesz az ember kutató? Ez azért volt nagyon különleges, mert az előadó minket, a közönséget is bevont az előadásba, amit nagyon jónak és érdekesnek tartottunk. Az előadások során látszott a csapatmunka az előadók között, ami emelte az előadások színvonalát és még érdekesebbé tették azokat.
Az előadások után lementünk az Élettudományi Tanszékre, a biofizikai és sejtbiológiai laborba, ahol vízibolhákat és virágporokat vizsgálhattunk mikroszkóppal, majd játékos kísérleteket oldhattunk meg.
Ezután megvendégeltek bennünket több óriáspizzával, hiszen olyan előadás is volt, amely Kis magyar „Fűszer”biológia – Menthol, chili, oregano és társaik bemutatásáról szólt.
A programok lezárásaként egy kutatólaborba látogathattunk, ahol kipróbálhattuk a pipettákat, kémiai eszközöket illetve sejteket vizsgálhattunk.
A napot a McDonaldsban zártuk és éjfélkor értünk haza.
Köszönjük a sok segítséget és az érdekes információkat Miltner Noéminek, a Debreceni Egyetem predoktorának és tanárainknak Magdi néninek, Times néninek, Marika néninek, Ági néninek, Tamás bácsinak.


Szabó Luca és Reszegi Eszter
8.a

Kiegészítő információk