Hírek

Projektóra Debrecenben

Projektóra Debrecenben
 
A tanítási órákon sokat foglalkoztunk a gyerekekkel kultúrtörténeti ismeretekkel, könyvtárhasználattal, könyvészeti ismeretekkel. Az év eleji programtervezéskor eldöntöttük, hogy az iskola falain belül tanultakat a gyakorlatban is megtekintjük.
Nagy izgalommal készülődtünk - a 3.a és a 3.c osztállyal - 2017. október 12-én Debrecenbe. A kissé hűvös idő ellenére mosolygós arccal szálltunk fel a buszra, és abban bíztunk, hogy majd kellemes napsugár köszönt bennünket a megyeszékhelyen. 
Barátságos muzeológus fogadott a Református Kollégium Nagykönyvtárában. Értő szeretettel kísért végig a múzeum falain belül, ahol iskolatörténeti bemutatót láttunk, és megismerkedtünk a könyvtár gazdag, egyedülálló állományával. Az Oratóriumban megilletődve foglaltunk helyet, szívesen olvastuk az 1848-49-es szabadságharcban részt vett hősök neveit. Csokonai Vitéz Mihály ismert volt a gyerekek körében, hiszen Hajdúnánáson utca viseli a nevét. Örömmel néztük meg a róla készített bemutatótermet. A gyerekek sok kérdéssel „bombázták” a tárlatvezetőket. Szívesen időztünk volna még a kollégiumban, de már vártak bennünket a Református Nagytemplomban. 
A templomba lépve megszólalt az orgona csodálatos hangja, amit a gyerekek áhítattal hallgattak. Megcsodálták a nemesen egyszerű, monumentális templombelsőt. 213 lépcső vezetett a kupolába, ahol megtekintettük Rákóczi harangját. A gyerekek nagyon bátrak voltak, mindannyian feljutottak a hatemeletnyi magasságba. A panorámahídról gyönyörű kilátás nyílt az őszi verőfényben pompázó városra. 
Villamosra szálltunk, és a Nagyerdőn folytattuk a délutáni programunkat. Sokat játszottunk a játszótéren, bekukucskáltunk a Nagyerdei Stadionba, sétát tettünk az őszi erdőben. Önfeledten játszottunk a Ködszínház tégláin. Nagy derültséget váltott ki, amikor egy-egy gyerek belelépett a vízbe.
Sok ismerettel gazdagodva, kellemesen elfáradva érkeztünk haza. Az iskola előtt a szülők izgatottan fogadtak bennünket. 
Mindannyian jól éreztük magunkat. Sok dicséretet kaptunk a gyerekek viselkedése, közlekedése miatt. Jövőre szeretnénk hasonlóan tartalmas programot megvalósítani.
Köszönetünket fejezzük ki az osztályokat kísérő pedagógusoknak, Nagy-Tóth Annamáriának és Kaprinyák Sándornak.
 
Nyakó Istvánné és Varga Miklósné, osztályfőnökök
 

Kiegészítő információk