Hírek

A mese ünnepe

A mese ünnepe

Benedek Elek születésnapja, szeptember 30-a sok-sok kisgyerek és a nekik szívesen mesélő felnőttek kedvelt ünnepe, a Magyar Mese Napja. Ilyenkor több figyelem jut gazdag népmesekincsünkre, amelyből mindenki talál kedvére valót az aranyhajú királykisasszonyoktól a táltos paripán és a leleményes állatokon át a veszedelmes sárkányokig, akikkel a mesét hallgató gyermek éppúgy megküzd képzeletben, mint a legkisebb fiú, akit végigkísérhet győzedelmes útján.

Az igazi mesélő fejből mondja a meséket, figyelve hallgatója minden rezdülését. 
Közismert, hogy akiknek sokat mesélnek szülei, gazdagabb szókinccsel, igényesebb nyelvhasználattal rendelkeznek már óvodás korukban, s ők is szívesen veszik majd kezükbe a könyveket, s válnak aktív olvasókká. A mesélés idején a szülő-gyermek közötti, mással aligha pótolható meghitt kapcsolat varázsáról nem is beszélve. 
Akik jelentkeztek őszi, hagyományos iskolai mesemondó versenyünkre, valószínűleg közülük valók.

 

Intézményünkben szeptember 28-29-én és október 2-án tartottuk a nagy mesemondó emlékére  tehetségkereső és gondozó versenyünket.

Az ünnephez kapcsolódva a versenyzők saját osztálytársaik mellett más csoportokba is szívesen bekopogtak kedvelt meséjükkel  s ajándékozták meg vele a gyerekeket, s egyúttal egy kis rutint is szerezve a versenyre, melyen nagy élmény volt mindannyiuk igényes, örömteli mesemondása.

A következő eredmények születtek:

Iskola utcai intézményegység

  1. helyezés Papp Lilla Kata 3.c 
  2. helyezés Kiss Flóra Anna 1.a
  3. helyezés Csősz Márk 1.b és Tóth Vince 3.a

Óvoda utcai intézményegység

  1. helyezés Tóth Panna 6.a
  2. helyezés Kőrösi Róbert László 5.b
  3. helyezés Horváth Dorina 6.b és Kovács Ádám 5.a

Polgári utcai intézményegység

  1. helyezés Szabó Hanna 2.c
  2. helyezés Domoszlai Éva 2.c
  3. helyezés Molnár Annabella 2.c 

Különdíj: Varga Fanni 5.d

Az iskolai verseny egyben a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár megyei versenyének válogatója is volt, ahol október 8-án, az Országos Könyvtári Napok keretében megrendezett versenyen az 1.2. helyezést és a különdíjat kapott mesemondóink képviselhették iskolánkat. Bár a győztesek dobogójára nem állhattak fel, de mindannyian nagyon szépen adták elő meséjüket, kiérdemelve a zsűri dicséretét és könyvjutalmát, s a közönség elismerését. További eredményes, lélekgazdagító mesemondást kívánunk nekik!

Bodnárné Varga Márta

 

 

Kiegészítő információk