Hírek

Díjátadó és kiállításmegnyitó Berettyóújfaluban

Díjátadó és kiállításmegnyitó Berettyóújfaluban

A Debreceni Művelődési Központ, a Népművészeti Egyesületek  Szövetsége, a Hagyományok Háza együttműködve a Kézműves Alapítvánnyal a népművészeti hagyományok továbbéltetése, a fiatalok alkotókészségének fejlesztése érdekében hirdette meg a  XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatot, melyre az  országban és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, 25 évnél nem idősebb fiatalok, általános és középiskolai diákok - a néprajzi tájegységekre jellemző formavilág és díszítőelemek felhasználásával készített – alkotásaival pályázhattak. A pályamunkák természetes anyagokból (textil, agyag, szalma, csuhé, vessző, gyöngy, fa, bőr, tojás stb.) készített gyermekjátékok és használati tárgyak lehettek. Az értékeléskor a zsűri 3 korcsoportot különböztetett meg :

  • Gyermek kategória I. 6-10 év közöttiek
  • Gyermek kategória II. 11-14 év közöttiek
  • Ifjúsági kategória 15-25 év közöttiek

Iskolánkból a Kézműves Kis- és Nagymesterek közös alkotásaikkal neveztek be, egy gyermek játszósarok elkészítésével, melyben egy falvédő, egy régi babakocsiban baba, párna, takaró, labdák, babacipők és különböző baba szórakoztató eszközök szerepeltek. A munkákat gyapjúból gyúrták a szakkörösök Fekete Andrea és Papp Anita szakkörvezetők segítségével. Szeptember elején adták be az elkészült tárgyakat a Berettyóújfalui Alkotóházba. A Hagyományőrző szakkörből Nagy Boglárka és Horváth Dorina gyöngyfűzött ékszerekkel pályáztak Vargáné Papp Júlia segítségével.

Nagy örömükre meghívást kaptak a kiállítás megnyitóra Berettyóújfaluba szeptember 29-én a Nadányi Zoltán Művelődési Házba, ahol értékelték és díjazták a beadott több mint 400 pályaművet. A Kis- és Nagymesterek szakkör díjazásban részesültek, így esélyt kaptak az országos bemutatóra is, mivel a  legjobb alkotások  továbbjutnak  a Gyermek és Ifjú Kézművesek Országos Kiállítására, 2017. december 8-12. melynek helyszíne a Debreceni Művelődési Központ lesz. A díjazásban nem részesült pályázók emléklapot vehettek át. Az ünnepélyes díjátadás után a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt, ahol a Bihari Népművészeti Egyesület tagjai segítségével  a szűrrátétes technikát ismerhették meg, valamint hímezhettek, nemezelhettek az érdeklődők.

 

Fekete Andrea

 

************************************-

 

Kiegészítő információk