Hírek

Idegennyelvi versenyek

CULTURE  QUIZ és E-Reise Wettbewerb

 A nyelvi munkaközösségünk ebben a tanévben is megrendezte az angol és német nyelvi versenyét, melyre városunkon kívüli iskolák is jelentkeztek.

 

CULTURE  QUIZ

Országismereti versenyünkbe 10 intézmény 76 tanulója nevezett be a megye 9 városából( Debrecen, Nádudvar, Balmazújváros, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló, Hajdúböszörmény, Görbeháza, Szentpéterszeg, Hajdúnánás)  Az írásbeli fordulókban a következő témákban hívtuk barangolásra a gyerekeket:

  • A brit királyi család, udvartartásuk és rezidenciáik
  • Utazás és közlekedés az Egyesült Királyságban 
  • Ünnepek és hagyományok
  • Jellegzetes angol ételek és italok

A Culture Quiz  3.(döntő) fordulójába 11 tanulónak volt lehetősége előadásával bemutatkoznia. Jól felkészült tanulók érdekes, nagyon sok részletre kiterjedő prezentációit élvezhette a közel 30 fős közönség- szülők, pedagógusok, diáktársak.

Virtuális sétát tehettünk a Buckingham Palota termeiben és gyönyörű kertjében, utaztunk a híres piros londoni emeletes buszon és megismerhettük  történetét, kitűnő ételekről tanulhattunk meg remek recepteket, bepillantást nyerhettünk a királyi család legnépszerűbb tagjainak életébe. Megtudhattuk milyen közös vonások vannak Károly herceg és az előadó életében, bámulatos kártyatrükkök kíséretében.  Az angol nyelvet már eszközként kitűnően és legtöbb esetben magabiztosan használó versenyzőkkel tölthettünk el egy hasznos és kellemes délutánt.

Az előadásokat 3 fős zsűri értékelte és jutalmazta: Skopkó István, Józsi-Tóth Sándorné és Tóth Franciska. A gyerekek értékes könyvjutalmakkal és apróbb ajándékokkal térhettek haza. A versenyt az Oxford University Press tankönyvkiadó támogatta.

Helyezettek:

 

Iskola

Versenyző

Felkészítő pedagógus

1.

Balmazújvárosi Ált. Isk. Bocskai I. Tagint.

Marosán Cynthia

Szekeresné Bereczki Rita

2.

Balmazújvárosi Ált. Isk. Bocskai I. Tagint.

Tar István Dávid

Szekeresné Bereczki Rita

3.

Nádudvar, Kövy Sándor Általános Iskola és AMI

Fejes Aliz

Fejesné Csűrös Kinga

 

Gratulálunk minden résztvevőnek és felkészítőnek!

Pusztainé Máró Irén

 E-Reise Wettbewerb

Több éve hagyomány már iskolánkban, hogy az idegen nyelvi munkaközösség megrendezi a háromfordulós levelezős versenyét 7-8. osztályosok számára. A  nyelv magas szintű  ismerete mellett  a német nyelvű országok földrajza, híres emberei, történelme is szerepelt a verseny  ismeretanyagában.

A feladatokat Papp Imréné és Daróczi Ildikó állították össze, majd a legtöbb pontot szerző tanulókat meghívták május 2-ára, a szóbeli fordulóra, melyre városunkon kívül Debrecenből és Berettyóújfaluból érkeztek versenyzők.

A szóbeli fordulóra olyan prezentációkkal készültek a gyerekek, mely a verseny témakörei közül a legjobban vonzotta őket, pl. a Bayern München focicsapat, Sissi hercegnő, érdekességek Berlinről, Bécsről, kedvenc állatok, hobbi, vagy a csokoládé története.

A zsűri tagjai – Kecskésné Csige Margit, Nagyné Zsíros Irén , Fekete Andrea- a helyes kiejtés,intonáció,  az önálló , folyamatos előadásmód, az IKT eszközök megfelelő alkalmazása alapján értékelte a versenyzőket.

A helyezések a következők lettek:

  1. Soltész Anna és Gulyás Szabolcs
  2. Oláh Krisztina
  3. Junácski Laura

Az első 3 helyezett oklevélben és értékes  könyvjutalomban részesült, a többiek emléklapot és ajándékokat vehettek át, melyet a Hajdúböszörményi Tankerület, a Goethe Intézet és a Német nagykövetség támogatott.

Daróczi Ildikó

Kiegészítő információk