Mese születik

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”
(Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)

A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg a Magyar Olvasástársaság felhívására. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.
Iskolánk 32 tanulója, segítő tanáraik és szüleik méltóképpen ünnepelték meg a mese napját 2018. szeptember 28-án a XII. Hajdúdorogi Mesepályázat díjátadóján a mozi épületében.


A hajdúdorogi Görög Demeter Művelődési Ház felhívására minden tanév végén lehet beadni pályaműveket 3 kategóriában: megadott mesékhez rajzolt illusztráció, háztartási hulladék újrahasznosításával készített játék és meseírás. Iskolánk diákjai 1-6. évfolyamig pályáztak (természetesen a díjazottak neve után már jelenlegi osztályukat jelölöm). Ezek a gyerekek nem csak egy nap ünnepelték a mesét, hanem sokáig hordoztak magukban egy csodás történetet, írták ki magukból szüleik, tanáruk segítő tanácsait meghallgatva, vagy sokáig szépítgették, tökéletesítették rajzukat, játékukat egy-egy újabb részlettel, színnel gazdagítva.
Simon Istvánné, Vali néni, a művelődési ház igazgatója elmondta, hogy kinőtték már a saját épületüket, ezért a moziban állították ki a díjazott rajzokat, játékokat, illetve itt fogadtak minket is. A zsűri megállapította, hogy a verseny színvonala egyre magasabb. Ezt érzékelhettük a terem falát borító gyönyörű, színes meseillusztrációkból és a díjazottak számának növekedéséből is. A meseíróknak is egyre kevesebb kritikát, tanácsot tudott megfogalmazni Kozmáné Ani néni az elismerő szavak mellett. A készített játékok pedig nagyon ötletesek, szemet gyönyörködtetőek voltak.
A meseíró gyerekek korosztályuknak megfelelő könyvet kaptak. A kreatív játékkészítők, illusztrálók pedig rajzeszközöket, kézügyességüket fejlesztő hasznos tárgyakat vehettek át. A segítő tanárok is elismerésben részesültek. Köszönet a szervezőknek, hogy akik nem lettek díjazottak, azokra is gondoltak egy-egy aprósággal. Senki nem távozott üres „tarisznyával”, hiszen a sok dicsérő, elismerő szó mindenki lelkének legalább olyan jólesett, mint egy jól végződő mesét elolvasni vagy meghallgatni.
A gyerekek munkáit meg lehet tekinteni a hajdúdorogi mozielőterében, ha tehetik, nézzék meg ezeket! Meséljenek ismert meséket, adják át szóban a kincset, hogy születhessenek új mesék, új kincsek.

 

A díjazottak névsora:

RAJZ KATEGÓRIA

Iskola utcai egység

volt 1. osztály
Berencsi Hanna különdíj
Kakócz Cintia különdíj
Pásztor Tibor Zoltán különdíj
Zsuga Eliza Kinga különdíj


Polgári úti egység

volt 4. osztály
Pálóczi Vanda díjazott


MESEÍRÁS KATEGÓRIA

volt 2. osztály Iskola utcai egység:

Nagy Helga különdíj
Kovács Dorottya különdíj

volt 4. osztály Polgári úti egység:

Bibercz Eliza 1. hely


volt 5. osztály Óvoda utcai egység:

Bohács Boglárka 6. a különdíj
Kőrösi Róbert László 6. b 1. hely
Nábrádi Anna 6. a különdíj
Nagy Ábel 6. b 3. hely
Pálóczi Félix 6. c különdíj
Pók István 6. b különdíj
Szabó Vivien 6. b különdíj
Szirák Márk 6. b különdíj

volt 6. osztály Polgári utca:
Ötvös Panna Piroska különdíj

TRENDIZÖLD KATEGÓRIA Iskola utca:

volt 1. osztály
Bodor Adrián 2. hely
G. Nagy Bernát különdíj
Mester Nikolasz különdíj
Prónay Zalán Péter 1. hely
Seres Anna Melinda különdíj
Zsuga Bence, Zsuga Eliza 3. hely

volt 2. osztály
Dombi Csaba különdíj
Dráviczki Lajos különdíj
Nagy Lara különdíj

volt 3. osztály
Mezei Kevin 1. hely
Nagy Kristóf 4. c különdíj
Nagy Kristóf Dániel 4. c 2. hely
Seres Péter különdíj

volt 4. osztály
Varga Kincső, Daróczi Lotti 3. hely

 

Kiegészítő információk