?Ma vagyon ?? ? néprajzi vetélkedő 2012

A Kéky Lajos Művelődési Központ az idei tanévben 5. alkalommal rendezte meg a ?Ma vagyon?? néprajzi vetélkedőt az általános iskolás korosztály számára.
Az ősszel kezdődő vetélkedő sorozat ? 5 forduló - egy-egy ünnepkörhöz kapcsolódott. A gyerekek az előre kiadott néprajzi anyag segítségével megismerkedhettek az adventi időszakkal, a karácsonyhoz kapcsolódó népszokásokkal, a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszakkal, valamint a húsvéti ünnepkörrel, majd a pünkösdhöz kapcsolódó szokásokkal.

Vasárnap délutánonként késő estébe nyúlóan került sor a vetélkedésre - teszt és villámkérdések formájában számot adtak a megszerzett tudásukról.  
Egy-egy fordulóra dramatikus játékokkal is készültek ? bemutatták a betlehemezést, a regölést. Farsangkor leány- és legénycsúfolókkal, húsvétkor locsolóversekkel köszöntötték egymást. Megelevenítették a balázsolás, gergelyjárás szokását is. Pünkösdkor a pünkösdi királynéjárás, valamint a pünkösdi királyválasztás eseményeit játszották el.  
Ekkor került sor a pünkösdi király és királyné megválasztására is. A csapatversenyben egyénileg kellett megmérkőzni a gyerekeknek mind tudásban, mind ügyességben egymással, s ez alapján dőlt el, ki lesz a király, kinek jár a kiváltság egy évig, a következő pünkösdig.
Egy-egy szokás bemutatásakor előkerültek a régi viseletek- kucsma, suba, csizma, kampós bot, köcsög duda, láncos bot; az asztalra kalács, szalagos fánk vagy éppen hímes tojás került.
A vetélkedők során kézműves foglalkozásokon is kellett ügyességüket bizonyítani: mézeskalácsot mintáztak, gyertyát öntöttek, busóálarcot készítettek, tojást mintáztak, nemezeltek. Pünkösdkor ügyességi játékokkal ? kötélhúzás, labdavezetés, vízhordás stb. - mérték össze erejüket.
A gyerekeknek minden fordulón tánctudásukról is bizonyságot kellett adni. A Csűrdöngölő zenekar húzta a lábuk alá a ritmust, s Makai Andrea, Márton Attila és Bistey Attila vezetésével tanulhatták egy-egy tájegység táncát, s végül önállóan mutattak be egy-egy ?tánckoreográfiát?.
A vetélkedősorozat május 26.-án, a gyermeknapi program keretében zárult. Az eredmények:

I. az Apródok csapata
Felkészítő tanár: Darócziné Tóth Piroska, Vargáné Papp Júlia

II. a Kaláka csapat
Felkészítő tanár: Szabó Sándorné

III. a Csibészek csapata
Felkészítő tanár: Gálné Krizsán Melinda

Pünkösdi király: Hernyák István   5.d

Pünkösdi királyné: Kelemen Ildikó 8.c

Minden csapat jutalmul egy-egy tortát és édesség csomagot kapott, valamint a győztesek részt vehetnek egy kiránduláson, melyet a művelődési központ szervez június 26-án Sárospatak ? Füzér ?Hollóháza útvonalon.

Vargáné Papp Júlia

Kiegészítő információk