Márton-nap iskolánkban

Márton-nap iskolánkban

A hagyomány szerint november 11-e a naptárban ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja: megkóstolták az újbort és az új termés is kitartott bőven, így nagy eszem-iszomot tartottak, hogy jövőre is jó termés legyen mindenhol.

Szent Márton története

Márton 317-ben született a pannóniai Savariában, a mai Szombathelyen. Az apja kívánságára a római császár katonája lett. Egy különösen hideg téli estén, mikor a francia honban fekvő Amiensbe lovagolt a város kapujában egy koldus kért tőle adományt. Márton kardjával kettévágta kabátját, és a felét a koldusnak nyújtotta. Éjszaka álmában megjelent neki Jézus a koldus alakjában. Márton ennek hatására felhagyott a katonai szolgálattal és megkeresztelkedett.

Az emberek nagyon megszerették, és püspökükké akarták választani. Ő méltatlannak érezte magát eme hivatásra, így mikor érte jöttek, hogy felszenteljék, elbújt egy liba ólban. De a libák hangos gágogásukkal elárulták őt. Mártont 371-ben püspökké szentelték.

 

A nép nem felejtette el Mártont, minden évben halálának évfordulóján, november 11-én emléknapot tartottak a tiszteletére: fáklyás felvonulásokat szerveztek és Márton-tüzeket gyújtottak.

Manapság ebben elsősorban a gyerekek vesznek részt, sötétedéskor a maguk készítette lampionjaikkal járják az utcákat, miközben régi Márton napi dalokat énekelnek.

Az egyik legjellegzetesebb Márton napi ajándék a "Weckmann", ami egy édes tésztából készült ember alakú figura mazsola szemekkel és agyagsíppal a szájában.

Németórákon mi is megemlékeztünk Szent Mártonról. Feldolgoztuk a Márton és a koldus találkozásának történetét, valamint püspökké avatását. Beszélgettünk a Márton napi szokásokról. Keresztrejtvények, totók, dalok, kisfilmek tették emlékezetesebbé az órákat. Színeztünk, mandalákat készítettünk. Nagyon szép lampionokat is készítettek a gyerekek.

Bízunk benne, hogy maradandó élményt nyújthattunk tanulóinknak.

Papp Imréné

***************************************-

Kiegészítő információk