Országos fuvolás siker!

 Országos fuvolás siker!

Nem is olyan rég számolhattunk be arról a csodálatos eredményről, hogy a X. Országos Jeney Zoltán Fuvolaverseny területi válogatójáról Kovács Dorottya bejutott az országos döntőbe.

A háromévente megrendezésre kerülő verseny az alapfokú művészetoktatásban tanuló tehetséges fuvolista növendékek országos megmérettetése, ami az idén X. alkalommal került megrendezésre. A többfordulós versenyt minden alkalommal egy területi válogató előzi meg. A döntés országos egységességét egy 3 tagú utazó bírálóbizottság biztosítja. Az elődöntő és a döntő anyaga is egy-egy kötelező és egy-egy szabadon választott műből tevődik össze.  A kötelező művek többnyire olyan nehézségű szintűek, hogy már ez egyfajta előválogatója a jelentkező fuvolista növendékeknek.

Ennek a neves versenynek a döntőjébe jutott be Dorka, ami már magában sem egy mindennapi eredmény.

Persze mindez további kihívás és feladatok elé állított minket. A területi eredményhirdetést követően csupán négy hét állt a rendelkezésünkre, hogy elkészítsük a döntő anyagát.

Ahogy azt már a területi válogatónál, most is videóra kellett rögzíteni a produkciókat. A kiírás szerint az eljátszandó műveket, egy vágatlan videófelvételen belül, egymás után kellett előadni, a versennyel és a színpadi szituációval azonos módon, egy erre megfelelő akusztikájú helyszínen.

A jól sikerült felvételt végül eljuttattuk a versenyszervező Kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskolának.

A verseny zsűrije:

  • prof. Dr. habil Drahos Béla
  • Dr. Romos Zsolt
  • Huszár Eszter

Nagy örömünkre, a neves szakmai zsűri által, az alábbi döntés született:

az I. korcsoport 17 döntőbe jutott versenyzője közül Kovács Dorottya 1. helyezést érte el!

Óriási büszkeség ez számunkra, ugyanis a több évtizedre visszatekintő verseny történetében Dorka az első hajdúnánási fuvolista, aki elérte ezt a hatalmas eredményt!

A zsűri  felkészítő tanári különdíjban részesítette Hallgató-Barkaszi Andreát,
korrepetitori különdíjban részesült Tóth Erika.

Ezúton szeretném megragadni az alkalmat, és megköszönni Tóth Erika tanárnő korrepetitori munkáját, amivel végig segítette a felkészülésünket és a versenyünket.

Köszönöm a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium rendkívüli segítőkészségét, és hogy ismét rendelkezésünkre bocsátották a csodás akusztikájú dísztermüket.

Konyári Dávidnak köszönöm, hogy minőségi felvételével tolmácsolhattuk az előadásunkat, és nem utolsó sorban köszönöm a szülőknek, hogy végig támogatták felkészülésünket.

Hallgató-Barkaszi Andrea


 

„Erre a versenyre rengeteget készültünk Andi nénivel, ami több gyakorlással és persze plusz órával is járt, emellett rendszeresen voltak zongorás próbáim is. Amikor megtudtam, hogy továbbjutottam a döntőbe, nagyon örültem! Két új darabot kellett megtanulnom viszonylag rövid idő alatt. A felvétel, amit elküldtünk, úgy éreztem jól sikerült, de az eredményre sokat kellett várni. Amikor Andi néni felhívott és elmondta, hogy első lettem, nagyon boldog voltam!”

Kovács Dorottya


 

Kiegészítő információk