Zene nélkül mit érek én

Zene nélkül mit érek én

Igazi örömzene és örömének töltötte be 2017. szeptember 28-án a KLVMK színháztermét, ahol a Bocskai Iskola Makláry Lajos Alapfokú Művészeti Iskola Tagintézménye zenetanárai és kiváló növendékei adtak nagysikerű hangversenyt a zene világnapja alkalmából.

1975 óta október elseje a zene világnapja, miután az UNESCO elfogadta Yehudi Menuhin javaslatát. A világhírű hegedűművész és pedagógus az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsának elnökeként úgy döntött, hogy szorgalmazza egy nemzetközi zenei világnap életre hívását, melynek első számú célja lehet, hogy a Föld népei minél közelebb kerülhessenek - a zene által is - egymáshoz.  

Így történt ez a mi kis városunkban is. A színházterem nézőtere zsúfolásig megtelt. A sok zeneszerető és zeneművelő diák, az őket kísérő pedagógusok, valamint a fellépő előadók, ha csak egy szűk órára is, együtt élvezhették a felcsendülő muzsika minden pillanatát.

Az egybegyűlteket Bistey Attila köszöntötte, az Alapfokú Művészeti Iskola tagintézmény vezetője. A koncertet szervezte és rendezte Hallgató-Barkaszi Andrea és Tóth Erika. A konferálás Kovácsné Giliga Edinának, a dekoráció Martinek Ágnesnek, a technika pedig Szabó Mihálynak volt köszönhető.

A hálás közönség egy csodálatos zenei korszakutazáson vehetett részt Bachtól egészen Bartókig.

A nagy óriás J. S. Bach egyik Lantszvitjét Péter Csaba keltette életre gitáron.

Mester és tanítványa, Kéki Imre és Kutasi Lajos hangzatos előadásában Clodomir trombita duóját hallhatta a közönség. A tanár úr másik kiválósága, Nagy Imre a nagy népszerűségnek örvendő Monti Csárdását adta elő trombitán, amit Tóth Erika tanárnő zongora kísérete mellett a nagyérdemű közönség is lüktető tapssal kísért.

Sosztakovics 2. Keringőjét, ami mostanra már a bálok és iskolai szalagtűzők közkedvelt keringő dallamává vált, Kovácsné Giliga Edina és Tóth Erika tanárnők tettek felejthetetlenné magával ragadó hegedű - és zongorajátékukkal.

Cséki Elemérné és Gyuró Zoltán a zongora és a citera nem mindennapi összjátékban szólaltatták meg Bartók Béla Román népi táncok című alkotását.

Franz Doppler két fuvolára írt Andante c. művét, ami egyszerre dallamos és virtuóz, a fuvolatanszak kiválósága Kecskés Emese és tanára Hallgató-Barkaszi Andrea adták elő csodálatos harmóniában Tóth Erika közreműködésével.

Fuvola-hegedű-zongora összhangja zárta a délutáni koncert komolyzenei részét. Hallgató-Barkaszi Andrea, Kovácsné Giliga Edina és Tóth Erika tanárnők az évszakhoz stílusosan Mendelssohn Őszi dalát adták ajándékul a közönségnek

A komolyzenéből vígan kitekintve, a koncert zárásaként a zeneművészeti ág tanárai, kiegészülve Horváthné Bózsár Irénnel (tagintézmény vezető helyettes) és Fábián Andreával, valamint Gyuró Zoltán szolfézs csoportjaiból verbuválódott kis énekes-táncosok előadásában csendült fel Máté Péter Zene nélkül mit érek én című szerzeménye, ami a zenetanárok egyik hitvallását is tükrözi.

Tamási Blanka Flóra
„Örültünk annak, amikor szólt Zoli bácsi, hogy énekeljünk együtt egy dalt... Anyáékkal otthon sokat gyakoroltunk, kiderült, hogy ők is ismerik ezt a dalt. A próbákon kitaláltuk, hogy legyen hozzá egy kis tánc is, hiszen sokan táncosok is vagyunk. Szerintem nagyon tetszett a közönségnek”

Tamási Bianka Csilla
 „A műsorban tetszett, hogy az előadásokhoz tartozó zeneszerzőkről a képeiket is kivetítették, így legalább megismerhettük őket.”

 

Hallgató-Barkaszi Andrea

 

Kiegészítő információk