Sárkányhajó verseny

Hajdúnánáson tavaly ősszel rendeztük meg az 1. Hajdúnánási Sárkányhajó Versenyt. A rossz idő ellenére (no meg annak ellenére, hogy alig tudta valaki, mi is ez), mintgey 700 általános és középiskolás diák illetve felnőtt jelent meg. A nagy siker hozzájárult az iskolánk keretein belül megalakított kajak-kenu sportkör működéséhez. Ma márt a diákjaink a vízen edzenek.

Ősszel megígértük az érdeklődőknek, hogy az idén két versenyt is rendezünk. A 2. Hajdúnánási Sárkányhajó Versenyt a gyermeknap alkalmából május 26-án, a harmadikat a Nánási Vigasságok alkalmából július 22-én.

A gyermeknap alkalmából várjuk a 10+1 fős diákcsapatok évfolyamonkénti nevezését (4-12. évfolyam), illetve játékos kedvű szülői, baráti csapatok nevezését is örömmel fogadjuk!

A verseny helyszíne a tavalyi: A "Tuskós" horgásztó, melyet Ménfői Zoltán vállalkozó biztosít a verseny számára. A verseny ideje alatt a horgásztó területén is működik büfé, ahol a versneyzők éhüket, szomjukat olthatják :)

De mi is az a sárkányhajó? Akit érdekel, kattintson a "Bővebben" gombra, a Wikipédia segítségével megismerkedhet ezzel az izgalmas sportolási lehetőséggel!

A sárkányhajó egy olyan 12,5 m hosszú kenu típusú hajó, melyet elöl sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok díszít.

Az Európai Sárkányhajó Szövetség a következőkben szabályozta a hajó és a lapát formáját és méreteit.
A hajótest 12,49 méter, a sárkányfejjel és farokkal együtt 13,5 méter hosszú szélessége 1,15 méter, súlya 250 kg lehet.
A lapát hosszának 105 és 130 cm között kell lennie, a toll szélessége 18 cm és szimmetrikus mind két oldala, amelyben kanál nem lehet. Európában is a hong-kongi szabvány az elfogadott, amely lefelé szélesedő tollú kenu lapát.

A versenyeken 18-20 lapátos két oldalt, egy dobos adta ütemre és egy kormányos irányításával hajtja előre a hajót. A dobos háttal a menetiránynak ülve elől foglal helyet, a kormányos pedig hátul a hajó farában áll és a rögzített kormánylapáttal kormányoz. (De van 10 személyes változata is, mi ezekkel fogunk versenyezni!)

Története

A sárkányhajózás sportja Dél-Kínából származik. Több mint 2000 éves története Qu Yuan legendájához kapcsolódik. Innen ered a hagyomány és Kínában azóta is minden évben - az ötödik holdhónap 5. napján - megtartják a sárkányhajó ünnepet, amely nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget, színpompás felvonulást is jelent. Egy-egy ázsiai vagy óceániai sárkányhajó fesztiválon több száz hajó küzd egymással és több ezren szurkolnak nekik. Európában csak a 80-as évek végén kezdett ismerté válni a sportág. Az első sárkányhajótestek a hongkongi és szingapúri utazási irodákon keresztül érkeztek Európába. 1982-ben mutattak be először ilyen hajót Duisburgban és 1987-ben a kajak-kenu VB kísérő programjaként szerepelt bemutató versenyként. A következő jelentős állomás volt 1989, amikor a hamburgi kikötő születésének 800. évfordulóján szerepelt a sárkányhajózás az ünnepi programban. 1990-ben megalakult az Európai Sárkányhajó Szövetség, amely 1992-ben a belgiumi Hazewinkelben rendezte meg az első európai klubcsapatok közötti Sárkányhajó VB -t, majd ezt követően minden évben (Schwerin, Berlin, Nottingham, Silkeborg, Duisburg) megtartották 1997-ig. 1996-ban Silkeborgban párhuzamosan az európai klubcsapat EB-vel, lezajlott az első majd 1997-ben Duisburgban a II., 1998-ban Rómában a III. nemzetek közötti Sárkányhajó EB is. 1998-tól páros években nemzetek között, páratlan években a klubok között tartanak EB -t. Az első Sárkányhajó VB -t Kínában rendezték 1995-ben, a másodikat 1997-ben Hong-kongban a harmadik pedig 1999-ben Nottinghamben került lebonyolításra. 1998-tól páros években klubok között, páratlan években a nemzetek között tartanak VB-t.

Kiegészítő információk