Hírek

Rendhagyó énekóra a Muzsikás együttessel

Rendhagyó énekóra a Muzsikás együttessel

3. alkalommal látogatott el országunk egyik legnépszerűbb, külföldön a legismertebb népzenei együttese iskolánk Polgári úti tornatermébe május 16-án. Az együttes – akiket kulturális nagykövetként tartanak számon országunkban – nemcsak a folk- és a népzene világában mozog otthonosan, hanem világzenei fesztiválokon és komolyzenei koncerteken is fellépnek.

 

1973 óta lelkesedéssel és hatalmas tudással gazdagítják koncertjeiken  a közönség zenei műveltségét.

Mindezek mellett több, mint 10 éve úgy döntöttek, hogy zenéjüket igyekeznek minden iskolás gyermekhez is eljuttatni, így a MOL Zrt. aktív támogatásával rendhagyó énekórákat tartanak országszerte. Nézetük szerint a zenei élményhez jutás, az élő népzene, a közös éneklések, a zene befogadásának képessége nemcsak az általános műveltséghez elengedhetetlen, hanem a testi-lelki harmóniának is.

A Kárpát-medencei népzene széles tárháza képes ezt a szerepet betölteni, hiszen egyszerre ősi és modern.

Az együttes Kodály Zoltán és Bartók Béla műveit és gyűjtéseit is rendkívüli alapossággal építi be műsortárába, valamint a hungarikumként nyilvántartott Kodály-módszer lelkes követői is.

Eszerint vallják, hogy a  hagyományos népzene váljon hozzáférhetővé mindenki számára, hiszen elősegíti a kutatás, oktatás, közösségi kultúra és a zeneművek együttélését, az összes zenei hagyomány tiszteletben tartását. A Kodály- módszert 1945-ben illesztették bele az iskolai tananyagba.

Számos díj és kitüntetés birtokosai, melyek közül kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc díj, a Magyar Örökség díj, a Kossuth Díj és a Prima Primissima Díj. Európai zenekarként elsőnek őket tüntették ki a legrangosabb nemzetközi világzenei díjjal, a WOMEX-Díjjal.

Rendhagyó énekórájuk méltán népszerű, nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek körében is. A fáradhatatlan együttes kivétel nélkül minden jelentkező iskolába elmegy, eddig közel 150 ezer diákhoz és pedagógushoz jutottak el. A jelentkezés a mi iskolánkban is már évekkel ezelőtt megtörtént, melyet Papp Anita kezdeményezett és szervezett, így kényelmesen előkészülhettek a segítőivel a mostani alkalomra, melyen közel 500-an vehettek részt.

Gyerekek is, felnőttek is  rendkívüli élményhez jutottak, remekül szórakoztak, s bizton állítható: bármikor szívesen tapsolnának újra a magyar népzene neves nagyköveteinek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fekete Andrea 


 

Kiegészítő információk