Hírek

Tiéd a pálya! - Bocskaisok a Szakma Sztár Fesztiválon

TIÉD A PÁLYA!

BOCSKAISOK A SZAKMA SZTÁR FESZTIVÁLON

Intézményünk Pedagógiai Programjában kiemelt fontosságú területként jelenik meg tanulóink eredményes pályaorientációjának segítése egy minél gazdagabb és széles spektrumú információátadással, érzékenyítéssel és tapasztalással.

Úgy gondoljuk, hogy a sikeres pályaválasztáshoz az általános iskola a tantervi követelmények minél hatékonyabb elsajátítása, kompetencia- és személyiségfejlesztése mellett az életpálya-építés 3 alappillérének minél szilárdabb megépítésében nyújthat támogatást.

Mi ez a 3 alappillér?

 

Reális ön-, pálya- és munkaerőpiaci helyzet ismeret.

Mostani utazásunk legfőbb célja, hogy a jelentkező tanulóink az előbb említett utolsó két területen kapjanak újabb információkat, muníciót, támogatást a jövő évi döntéshozatalukhoz.

2019. április 15-én a Bocskai Iskola 43 hetedik osztályos tanulója vett részt Budapesten a Hungexpo területén megrendezésre került Agrár Szakma Sztár Fesztiválon.

Intézményünk pályaorientációért felelős pedagógus közössége nagy örömmel fogadja minden évben azokat a lehetőségeket, amelyeket a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Agrárkamara nyújt a pályaorientáció folyamatában élményszerzéssel, interaktív foglalkozásokkal, konkrét ismeretbővítéssel.

A Szakma Sztár Fesztiválok során 3 alapvető megismerési folyamat részesei lehetnek tanulóink. Ezen az eseményen mérik össze tudásukat a különböző szakmákban az ország legjobb szakmunkás jelöltjei. Tanulóink nagy érdeklődéssel követték a verseny során a különböző munkafolyamatok szerves egységét, ismerték meg a munkaruhákat, munkaeszközöket, szakmai követelményeket egyaránt.

Érdekes volt látni a húsfeldolgozás precíz munkafolyamatát, a kreatív kertépítés sokszínűségét, a pékáruk sütését megelőző teendők összehangolt folyamatának megvalósítását, a virágkötők színes álmainak kompozícióvá válását.

Nagyon sok kiállító standnál próbálhatták ki tanulóink tudásukat, kreativitásukat és kézügyességüket. (virágültetés, mézeskalácskészítés, traktorvezetés, fafűrészelés stb.)

A tájékoztató transzparenseken olvashatták el az egyes szakmával rendelkezők munkaerőpiaci lehetőségeit.

A következő szakmákkal ismerkedhettek meg a gyerekek: állattenyésztő, dísznövénykertész, erdészeti és vadgazdálkodási technikus, édesipari termékgyártó, húsipari termékgyártó, kertész, környezetvédelmi technikus, lovász, mezőgazdasági gépész, pék, szőlész-borász, virágkötő és virágkereskedő.

Természetesen nem maradhatott ki senki a különböző ajándék- és reklámtárgyak begyűjtéséből. Nagyon sokan ültettek virágokat, vagy a kiállító vállalkozás munkatársai kérdésére adott helyes válaszoknak köszönhetően kaptak ajándékba a gyerekek.

Úgy gondolom ez az esemény is jól szolgálta az intézményünkben folyó tervszerű pályaorientációs szakmai tevékenységet. A szaktárgyi, osztályfőnöki órákon, a középiskolák nyílt napjain, a pszichológusok önismereti és érdeklődési kör megállapítását segítő kérdőívek konzekvenciáin alapuló, iskolai pályaorientációs napokon, pályaválasztási témahetünkön szerzett sok-sok apró mozaikkal meghatározó jellegű segítséget tudunk nyújtani a pályaválasztás elé kerülő diákjainknak és szüleik számára.

Mi csak az irányokat, lehetőségeket mutatjuk meg. Az információ mozaikok összerakása után a döntés a szülők és a tanulók kezében van.

 

Köszönetünket szeretnénk kifejezni a Hajdú-Bihar Megyei Agrárkamarának, hogy az utazásunkat finanszírozta illetve hideg élelmiszercsomagot biztosított minden részt vevőnek.

Székely Barnabás,
szakmai vezető


 

Kiegészítő információk