Hírek

Pusztába kiáltott szó - Szitakötő pályázat

Pusztába kiáltott szó - Szitakötő pályázat

Iskolánk évek óta aktív tagja a Liget műhely által létrehozott, Szitakötő gyerekfolyóiratra alapozó oktatási programnak. Közel száz hazai és határon túli iskola diákjai és pedagógusai vesznek részt ebben a munkában. A  program fő célja a művészeti és a környezeti nevelés komplex oktatása, az olvasás népszerűsítése, a pedagógusok módszertani fejlesztése. Alapítója Horgas Béla, 1937-ben született költő, író, szerkesztő, publicista, aki 1960 óta publikált szépirodalmat, verset, prózát. A Liget folyóirat és Könyvek főszerkesztőjeként dolgozott. 1988-ban feleségével, Levendel Júliával együtt létrehozta a Liget Műhelyt. Dr. Horgas Judit, a Szitakötő folyóirat  szerkesztője, az oktatási program vezetője, az édesapja, Horgas Béla emlékére a verseihez kapcsolódó kreatív országos pályázatot hirdetett ez év szeptemberében.  A pályázat Mutatványos csodatévő címmel jelent meg. A költő műveiből összeállított egy válogatást, amelyben csupa nyelvtannal játszó vers volt olvasható. A feladat a versek tovább gondolása valamilyen kreatív formában: illusztráció, képregény, film, színdarab, új nyelvi játék, új szereplők kitalálása vagy valamilyen sosemvolt birodalom megálmodása.

A pályázatra sok szép munkát küldött iskolánk is. Nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen számtalan, nagyon különböző műfajokban érkeztek alkotások.

Közülük három pályázót ajándékoztak meg Horgas Béla könyvével

és a költő egy eredeti rajzával.

Nagy örömmel fogadtuk, hogy a Bocskai Iskola AMI grafika tanszak

egyik kedves tanítványa, Varga Fanni 6.b osztályos tanuló munkája

érdemelte ki az egyik díjat. A rajza Horgas Béla: Pusztába kiáltott szó

című versének illusztrációja volt.

 

Köszönet minden gyereknek, akik pályáztak, Fanninak, aki Hajdúnánásnak és iskolánknak jó hírét vitte és Bodnárné Varga Márta tanár néninek, a program mentorának.

 

Nábrádi Mihályné

Bocskai AMI grafika tanszak

Kiegészítő információk