Hírek

Utazz velünk Budapestre!


  

A Magyar utcai felső tagozatos gyerekek egy csoportjával Budapesten jártunk 2018. november 30-án. Különleges volt a kirándulás, mivel a szokásos autóbuszos utazás helyett vonattal keltünk útra. Szokatlan élmény volt, hiszen a gyerekek közül nagyon kevesen járnak tömegközlekedési eszközökkel, és akadtak olyanok is, akik először ültek vonaton. Izgalmas volt az átszállás, a pályaudvarok furcsa nyüzsgése, a fővárosi metrózás. Kipróbáltuk a földalatti kisvasutat és utaztunk villamossal is. Rácsodálkoztunk a városi emberek sietős perceire és a folyton lüktető budapesti életre.

Önmagában is izgalmas lett volna a város és annak felfedezése, de ez alkalommal vártak bennünket a Szépművészeti Múzeumban, és tervünk volt még az is, hogy egy rövid időre betekintünk a karácsonyi nagyvásár forgatagába.

A Szépművészeti Múzeumban egyórás interaktív barangoláson jártuk be a múzeumi kiállítások egy részét, majd egy élményközpontú múzeumpedagógia kreatív foglakozáson lehetőségünk volt arra, hogy alkotóként kipróbálhassuk magunkat. Az általunk előzetesen kiválasztott téma feldolgozása játékos, interaktív módon történt, és a gyerekek olyan alkotást készítettek, amely a látottak elmélyítését szolgálta. Múzeumpedagógus segítőnkkel a látogatás során a gyerekek nemcsak az épület csodálatos tereit és műalkotásait ismerhették meg, hanem elsajátíthatták a múzeumi viselkedéskultúrát is. A kiállítás bizonyos pontjain nagyobb hangsúlyt kaptak az adott korszakot vagy művészeti kört meghatározó, stílusteremtő mesterek, mint például Lucas Cranach, Raffaello, Leonardo da Vinci vagy El Greco.

Kora délután a Szent István Bazilikában rövid időre elcsendesedtünk, és vártuk, hogy majd sötétedéskor gyönyörködhessünk Budapest fényeiben. A Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár bámulatos volt nekünk, vidéki embereknek. Kiváló minőségű termékeket mutatnak be és árusítnak a rendezvényen, legyen szó akár kézműves termékekről, ajándéktárgyakról, akár gasztronómiai különlegességekről. A hagyományos kürtöskalács, lepény és sült gesztenye mellett egyéb, a kis manufaktúrákban készülő csokoládén és marcipánon kívül flódni, bejgli, rétes és mézeskalács is kapható a forgatagban.  A gyerekek készülhetnek az adventre a kézműves játszóházban, ahol a gyertyaöntés, a mézeskalács-sütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit sajátíthatják el.

Köszönjük, hogy együtt tölthettük ezt a szép és tartalmas napot, új ismeretekkel, tapasztalatokkal és élményekkel gazdagodva.

Szabóné Berencsi Irén és Pusztainé Máró Irén

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Kiegészítő információk