Hírek

Úticélunk: Drezda és Szász-Svájc

Úticélunk: Drezda és Szász-Svájc

Október elején négynapos kirándulást szerveztünk az Elba Firenzéje néven is illetett Drezdába és környékére. Negyedik-hetedik osztályos németesekből állt csoportunk.

Szász-Svájc fővárosában városnéző sétánk fő attrakciói a következők voltak: a Zwinger csodálatos épületegyüttese, benne a Képtárral, a Staatsoper (Állami Operaház), a Hofkirche (katolikus katedrális), a Residenzschloss (az uralkodó kastélya), a Fürstenzug (a szász uralkodók felvonulása – 102 méter hosszú fríz) a Frauenkirche (Németország legnagyobb barokk temploma) és a Verkehrsmuseum (Közlekedési Múzeum.

Ellátogattunk a hangulatos főterű Meißenbe, a porcelángyártás hazájába. Megismerkedtünk a fehér arany, a porcelán feltalálásának történetével. Majd az Albrechtsburg (az egykori választófejedelmi várkastély) nagyszerű belső termeinek megtekintése következett.

Szász-Svájc Drezda és a cseh határ között található. Németország egyik legszebb tájegysége, gyönyörű folyóvölgyekkel, jellegzetes formájú táblás hegyekkel és fantasztikus sziklaképződményekkel.

Szász-Svájcban tett körutazásunk egyik fő állomását Königstein hatalmas fellegvára jelentette. A vár falairól pazar kilátás nyílt az Elba völgyére.

Majd megérkeztünk Pirnába, az Elba partján fekvő régi kereskedővárosba. A városka főtere ma is ugyanúgy néz ki, mint amikor Canaletto mester több mint 250 éve megfestette, a városi templom, a St.Marienkirche impozáns épülete pedig egész Szászország legfontosabb késő gótikus műemléke.  A város főterén egy kirakodó vásárba toppantunk.

A nap végén egy sétát tettünk Pillnitz kastélyának szép parkjában.

Ellátogattunk Radebeulba is, a Karl May Múzeumba. Az indián könyvek írójának háza ma múzeum, ahol az indiánok öltözékével, eszközeivel, életével ismerkedtünk meg.

A gyerekek véleményei alapján elmondhatjuk, hogy egy nagyon színes, sok élményt adó kiránduláson vettünk részt, amelyen a tanulók országismereti tudásuk bővítésén kívül a német nyelvet is gyakorolhatták.

Köszönöm a segítséget Demeterné Vajda Piroskának és Szabóné Berencsi Irén munkatársamnak.

A csoport nevében szeretném megköszönni támogatóinknak anyagi hozzájárulásukat.

 

 

Papp Imréné


 

Számomra az összes információ, látnivaló nagyon hasznos és érdekes volt, mivel ezt a tudást később is tudom majd hasznosítani, ha megkérdezik tőlem, hogy mit tudok erről a helyről, érdekességről. Nekem mindegyik nagyon tetszett, de ha ki is tudok emelni egyet, az a Königstein volt. Azt a helyet, azért találtam érdekesebbnek, mint a többit, mert praktikusan egy táblahegyre volt építve, hogy az ellenség nehezen tudjon feljutni a várba. Szerencsére már mertem megszólalni! Én nagyon jól éreztem magam!

Palicz Anita 6.f


 

Nagyon jó négy napot töltöttünk Drezdában és környékén. Nekem a sok-sok látnivaló közül a Közlekedési Múzeum tetszett a legjobban. Sokat sétáltunk, a nap végére kellemesen elfáradtunk, de rengeteg élménnyel gazdagodva tértünk haza. Időnként németül is megszólaltam.

Ötvös Ákos 7.e


 

Nagyon élveztem a kirándulást, örülök, hogy egy kicsit megismertem a német szokásokat. Nagyon tetszett a Drezdában látott Frauenkirche, de a Königsteini vár is nagyon szép volt. Volt alkalmam németül beszélni, tudtam használni az iskolában tanult kifejezéseket.

Szojka Dorina 7.e


 

Nagyon sok nevezetességet láttam, de nekem legjobban a Közlekedési Múzeum tetszett! Jó volt, hogy utazás közben és vásárláskor is értettem mit beszélnek körülöttem az emberek németül! Sokat nevettünk, sétáltunk, finomakat ettünk. Sok programon részt vettünk, ezért nagyon hamar eltelt ez a négy nap.

Tikász Ádám 5.d


 

Én nagyon jól éreztem magam Drezdában. Sok érdekességet láttunk! Nekem Pillnitz és Pirna tetszettek a legjobban. Sok új dolgot megismertem, sok szót tanultam meg, amit eddig nem tudtam.

 

Menyhárt Míra 6.f


 

Nekem a Királyi palotában a fegyvertár, valamint a Közlekedési Múzeum tetszett a legjobban. Az indián múzeum is nagyon jó volt. Még kincset is találtunk, amely nagyon tetszett.

Kiss Bálint 5.d


 

Az utazás nagyon hosszú volt, de megérte, mert Drezda és környéke gyönyörű város. Nagyon szép épületeket láthattam, és csodálatos volt a táj is. Annyira tetszett minden, hogy nem is tudok egy nevezetességet sem kiemelni. Jó érzés volt, hogy tudtam vásárolni és ételt rendelni németül. Örülök, hogy 10 évesen eljuthattam Németországba.

Rácz Máté 4.e


 

A drezdai kirándulás során olyan dolgokat láttam, hallottam és tapasztaltam, amelyek még hasznosak lesznek az életemben. Szerintem a legszebb a Königstein vára az Elba kanyarulatával és Meißen Dómja volt. A meißeni főtéren fagyizni a sok színes ház között olyan volt, mintha egy film díszletei között lettem volna. A németet életemben először egy boltban hasznosítottam, kértem egy muffint. Nagyon fura érzés volt!! Az utazás hosszú volt, de együtt hamar eltelt az idő! Ez a négynapos német út nekem egy igazi próbatétel volt, de szerintem több lettem vele tudásban, élményekben, barátságokban. Köszönöm, hogy ott lehettem!

G. Nagy Donát 5.d


 

 Jól éreztem magam a drezdai kiránduláson, csupán azt sajnálom, hogy ilyen rövid volt!

Nekem Königstein, Pillnitz, és Pirna tetszett a legjobban! A szállás is nagyon jó volt! Külön öröm volt számomra, hogy sikerült németül megértetnünk magunkat, és önállóan vásárolni a barátnőmmel! Sok-sok élménnyel lettem gazdagabb, és tágított a látásvilágomon is!

Király Anita 4.e


 

Nagyon érdekesek voltak a Közlekedési Múzeumban látott járművek, főleg a gőzmozdonyok.  Örültem, hogy gyakorolhattam a nyelvet, vásárlásnál sem volt gond kommunikálni az emberekkel. Remélem, sokszor gyakorolhatom még a német nyelvtudásomat! Köszönöm a lehetőséget!

Balázs Barbara 4.e


 

 

Kiegészítő információk