Hírek

Ásványgyűjtő túra 2018

Mindennapi csodák

Pár napja a neten olvasgatva kedvenc filmemből egy szép idézet került a szemem elé: „Mindennap történnek csodák. Nem mindenki hiszi, de hogy történnek, az biztos”.

(Forrest Gump)

Ez a csoda lehet olyan kicsi, hogy észre sem vesszük, fel sem fogjuk. De attól az még lehet egy csoda!

Szeptember 28-án hajnalban kicsit izgulva ébredtem fel. Vajon az elmúlt napok kellemetlenül hideg időjárása után miben lesz ma részünk?

Közel 15 éve hagyománnyá vált ásványgyűjtő túránkra indultunk Szabóné Berencsi Irénnel, Labanczné Fekete Mariannal és Szabó Sándorral, valamint 36 tanítványunkkal Erdőhorvátiba. Erdőhorváti község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Sárospataktól 20 km-re, a Tokaji borvidéken található.

A falu környéke, a Prücsök-tető, az Agáros-tető és a Vüsk-tető bővelkedik különböző színű kvarcváltozatokban, achátban, opálban és vörös színű jáspisban, mindenhol szebbnél-szebb kristályosodó kőzetdarabok találhatók. Krisztián István profi ásványgyűjtő évek óta vezeti kis csapatunkat ezeken a különleges túrákon, segítségével tanulóink sok értékes darabra találhattak már.

Valódi csoda és igazi ajándék volt a természettől az a ragyogó napsütés, az a tökéletes őszi időjárás, amiben részesültünk aznap! Reggel a sok apró kincskereső izgatottan ült fel az autóbuszra, reménykedve, hogy délutánra tele lesz a hátizsák gyönyörű ásványokkal.

Nem kellett csalódniuk! István bácsi már várt minket a falu szélén. Csatlakozva hozzánk azonnal el is indultunk az első helyszínre. Mindhárom ásványlelőhelyre eljutottunk, nem tartott vissza minket semmi, még az egyre nehezebbé váló hátizsákok sem. Öröm volt látni a gyermekek szemében a boldogságot, lelkesedést, ha egy-egy szép darabot találtak. Legszívesebben hazavitték volna magukkal az egész hegyet! Hangos volt kalapácsaik kopácsolásától az egész környék, szakadtak a súlyos kövektől a neylonzacskók, húzta a nadrágzsebüket a nehéz kő, már azt sem tudták, hova tegyék azt a temérdek kincset! Túravezetőnk segítségével néhányan kénytelenek voltak válogatni, mi maradjon és mi az, amit érdemes megtartani. Így is bőséges ajándékkal tértek haza estére.

Cini néni, Mancsu néni, Sanyi bácsi és én bízunk benne, minden gyermek élményekkel, új ismeretekkel gazdagodhatott ezen a csodákkal teli szép őszi napon!

Fábián Andrea

 

 

 

Kiegészítő információk