Hírek

Német nyelvi tábor - 2018

Német nyelvi tábor

Iskolánk az EFOP-3.2.15-VEKOP-17-2017-00001 elnevezésű pályázat keretében német nyelvi tábort szervezett közvetlenül a tanítás befejezése után. 24 tanuló jelentkezett három évfolyamról.

A nemzetek és kultúrák téma köré csoportosítottuk feladatainkat.

Nagyon sokat játszottunk németül. A bemutatkozó játékokat nagyon élvezték a gyerekek, illetve azt, hogy igenis mernek beszélni idegen nyelven. Eljátszottuk, hogyan üdvözlik egymást más nemzetek fiai, igazán vicces jelenetek születtek. A nemzetek öltözékei és zenéi is népszerű volt a gyerekek között. Együtt munkálkodtak értékes produktumokat létrehozva. Térképet rajzoltunk, remek görög és orosz táncot jártak az általuk keresett zenékre.

Szerencsére iskolánk hatalmas udvarral, játszótérrel, focipályával rendelkezik, így a szünetekben sem unatkoztak a gyerekek. A feladatok elvégzéséhez és a kikapcsolódáshoz is nagy segítség volt, hogy két számítógépes terem állt rendelkezésünkre.

 

Szerda a kimozdulásunk napja volt. Diósgyőrbe látogattunk el, ahol Nagy Lajos királyunk kincsét kerestük. A háromórás vártúra teljesen lekötötte a gyerekek figyelmét, hiszen interaktív feladatok, játékok, érdekes előadások keretében ismerhettük meg a vár történetét.

Másnap különböző nemzetek ételeit kerestük meg az interneten. Recepteket gyűjtöttünk, fordítottunk és mutattuk be egymásnak. Aztán néhány ételt kiválasztva bevásároltunk. A mi egységünkben nincsen konyha, így a kolléganőim elektromos grillt hoztak, és különböző kolbászféléket sütöttünk. Megkóstolták a gyerekek a jellegzetes német fehér kolbászokat is.

Délután meglátogattak minket az angol táborosok, és egy közös fitball játékon vettünk részt.

Szerencsére pénteken már nem volt hőség, és így nagy lendülettel folytattuk munkánkat. Egyszerű gyakorlatokat végeztünk a teljes aggyal tanulás elsajátításához mozgásos, mutogatós, rajzolós és interaktív feladatok segítségével. Ezt kifejezetten élvezték a gyerekek. Megnéztük az Utam az iskolába című filmet, majd arról beszélgettünk, milyen áldozatot kell vállalniuk a különböző földrészen élő gyerekeknek, ha tanulni szeretnének. Össze is hasonlítottuk a mi kis világunkkal.

Mindenki plakátot készített kedvenc országáról, és azt be is mutatta a többieknek. Természetesen német nyelven.

Minden nap megkérdeztük a gyerekeket, hogyan érezték magukat. Mindig pozitívan nyilatkoztak. Pénteken az egész hetet értékeltük. A gyerekek örültek ennek a lehetőségnek, jövőre újra eljönnének.

A gyerekek sok élménnyel térhettek haza, és számos ismerettel is gazdagították tudásukat. Kitekintettünk egy kicsit a világra. Mindig érdekes más kultúrákat megismerni.

A program végén minden résztvevő kapott egy szép, színesben kinyomtatott részvételi igazolást a táborról.

 

Papp Imréné

Kiegészítő információk