Hírek

Más szemmel

A Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény 2017. december 15-én rendezte meg a gyerekek által már nagyon várt helyismereti vetélkedőjét.
A felkészülési anyag Hajdúnánás jelentősebb épületeinek a történetét mutatta be. Olvasgatása érdekes időutazást jelentett a nebulók számára, hiszen számos épület más szerepet töltött be városunk életében, mint manapság.
A felkészülés során városnéző sétán vett részt a csapatok többsége, megfigyelve a kijelölt épületek díszítését, az eklektikus stílus jellemzőit. Rácsodálkozhattak az épületek szépségeire, az oszlopfőkre, a vízköpőkre, a csodás domborművekre, az eddig rejtőzködő évszámokra. Megtekinthették az épületek emléktábláit, a környezetükben felállított szobrokat, emlékműveket.

Más szemmel tekintettünk a városunkra. Gyerekek, felnőttek egyaránt. Volt, van még felfedezni való…
Élményt jelentett az előzetes feladat elvégzése is. El kellett készíteni a megadott épületek egyikének a makettjét. Készült makett a Csohány-házról, a római katolikus templomról, a református templomról, a Csiha-malomról, a gimnáziumról.
A felkészülésre a koronát a vetélkedő tette fel, mely játékos formában, érdekes feladatok segítségével mérte fel a megszerzett tudást.
A csapatoknak be kellett mutatni az általuk elkészített makettet, totót töltöttek ki, részletek alapján fel kellett ismerni az építményeket. De volt olyan feladat is, amelyben időrendbe kellett rakni az épültekkel kapcsolatos történéseket, illetve Hajdúnánás térképén meg kellett jelölni pontos elhelyezkedésüket.
A megmérettetésen hét csapat vett részt, s iskolánk a következő eredményekkel gazdagodott:


II. helyezett: Magyar utcai lányok (Bocskai I. Ált. Isk., AMI és Kollégium – 6. e)
Jámbor Enikő
Tanyi Bettina
Szojka Dorina

III. helyezett: Történészek (Bocskai I. Ált. Isk., AMI és Kollégium - 6. c)
Gulyás Márk
Csengeri Petra
Madai Netti

A verseny nagyon szoros volt. Csak 1-2 pont döntött a sorrend kialakításában. Ügyesek voltak a gyerekek!
Köszönjük az izgalmas vetélkedőt a verseny szervezőinek! Munkájuk biztosan hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek megszeressék városukat, ahol élnek.


Hajdúnánás, 2017. december 19. Gálné Krizsán Melinda

Kiegészítő információk